S čime smo bojali godinu...

30_12_2012 / 23:03h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Angela Stipić
S čime smo bojali godinu...

Premda mediji redovito naglašavaju negativne sadržaje, vjerujemo da je iz naših priča vidljivo da su 2012. obilježili i mnogi hvalevrijedni događaji...

Godina na izmaku nipošto nije bila dosadna, ni na globalnoj ni na lokalnoj razini. Razorne prirodne nepogode, prijetnje ratovima, smakom svijeta i dublji pad u krizu ostat će zabilježeni kao događaji koji su utjecali na svijet u 2012., a ni lokalni događaji nisu ostavili pretjeranog mjesta za optimizam.

Nastavili sa radijom, krenuli sa magazinom


Ni naš portal nije bio pošteđen zanimljivih obrata – u kratkom vremenu promijenili smo izgled pa domenu. Krenuli smo i za izdavanjem magazina Info zona. Prvi broj je razgrabljen, a još nekoliko primjeraka drugog broja možete nakon praznika besplatno preuzeti u prostoru Info zone. Bez većih izmjena je jedini prošao tjedni radio program čije priloge možete, ako već niste, preslušati na YouTube kanalu.

Koje smo momente i vruće teme popratili na portalu u 2012. godini saznajte klikom na linkove u nastavku teksta...

Pratili smo vijesti koje su odjeknule Hrvatskom

Nismo zaobišli vijesti koje su odjeknule Hrvatskom (a neke i svijetom) – uživo smo prenosili snijeg u Splitu, pratili Hajdukove uspjehe i neuspjehe pa i skoru propast i spas, doznali sve o Higgsovom bozonu, donijeli sažetak trakavice zvane Istočna obala te posjetili tribinu o Split prideu, koja se pokazala zanimljivijom od samoga ovogodišnjeg Pridea. Detaljno smo pratili i vruću temu Doma mladih – od pregovora i tribina do ponovnog otvaranja kluba Kocka. Kroz godinu ste također imali priliku saznati sve o Savjetu mladih, čiji je treći saziv nedavno izabran.

Ništa manje događanja nije bilo ni u samom prostoru Info zone. Tamo se, osim redovitih radionica, tribina i predavanja, i ove godine održao dio programa DORF festivala, sa čijim smo organizatorom tom prilikom proćakulali. Na Matejušci smo i ove godine proslavili Dan mladih, a Zona je ugostila i 24 satno crtanje stripa.

Razvikana i nerazvikana događanja - od koncerata do tribina


Na portalu smo, kao i obično, pratili urbane kulturne manifestacije, koncerte i festivale, tako ste između ostalog mogli čitati o NUS-u, xSTaticu, FMFS-u, Terraneu, Splitskom ljetu, Discoteque Riva, 2 cellos, The Cult, Guns 'n' roses, Tjednu monodrame u Solinu, izložbi o Dioklecijanu, ali i o ne toliko razvikanim, no ništa manje zanimljivim, JUMF-u, KRV-i, MAGfestivalu, Split film festivalu, Danima nove glazbe, Splitskim skladateljima u glazbi 20. i 21. stoljeća te RIS-u. Popratili smo i događanja koja promoviraju mlade (još) neafirmirane dizajnere nakita i krpica – naši fotografi donijeli su dašak atmosfere sa Mode na kvadrat i Modnog alter ega.

Posjetili smo mnoge tribine, a kao najzanimljivije izdvajamo informativnu Odluči Split, kontroverznu Split kontra Splita, opširnu Kakvu vlast trebamo, tribinu o aktivizmu mladih te o biciklizmu u Splitu.

Priče o aktivnim mladim sudionicima društva

Donijeli smo priče o aktivnim mladim sudionicima društva, među kojima ističemo splitske skejtere i ragbijašice, mlade akrobate iz Hram-a, udrugu Trokut mladih Kaštela, sinjske aktiviste, udrugu Lacerta, predsjednicu Kino kluba Split, cirkusku kompaniju Room 100, novu predsjednicu Studentskog zbora te pokretačicu projekta Promišljaj. Također smo podržali inicijativu 1000 km za bezbroj života, projekt Dobri buvljak, donijeli priču o zaprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom pri kretanju gradom, te predstavili rezultate istraživanja o socijalnoj i radnoj integraciji osoba sa invaliditetom.

Pratili smo i dnevna događanja po Splitu, pa nam nije promakla drama oko potočića na Mertojaku, promenada Lipovčevih biciklista, prosvjed radnika Dalmacijavina, ružičasta Sfinga, ali ni reklamni plakati na bedemu Cornaro koji su Žuganjem uklonjeni.

Premda mediji redovito naglašavaju negativne sadržaje, vjerujemo da je iz gore navedenih priča vidljivo da su 2012. obilježili i mnogi hvalevrijedni događaji koji nisu prošli nezapaženo. Nadamo se da vam je unatoč svemu godina na izmaku ostavila lijepa sjećanja, te da ćemo nastaviti sa druženjem i u novoj, 2013. godini.