Split Pride bez incidenta

09_06_2012 / 21:06h  |  Autor: Nela Tomić
Split Pride bez incidenta

Drugi Split Pride održan je bez incidenata, no uz jake mjere osiguranja koje je malobrojne protivnike držalo dovoljno daleko od povorke...

Ponovno su se vodile polemike o Gay Prideu, Split je ponovno bio podijeljen u mišljenjima, čak je osnovan i stožer za obranu rive… Upućeniji u razloge Parade čvrsto su branili svoj stav o potrebi takvog zalaganja za ljudska prava, a suprotna strana im je kontrirala uglavnom uvredama.

Za razliku od prošlogodišnjeg ratnog stanja, ovogodišnja Parada prošla je u miru - nije bilo kamenovanja, prolivene krvi, vrijeđanja… Bez adrenalina i dosadno – komentirali su čak i neki u povorci.

Povorka od petstotinjak ljudi uputila se oko 15 sati, pod policijskom pratnjom, hermetički zatvorenim koridorom prema pustoj Rivi. Malobrojni slučajni prolaznici pozdravljali su povorku, no neki nisu krili nezadovoljne poglede. Na Pisturi je povorku dočekao poznati optičar Vinko Gvozdanović, sa šarenom kacigom na glavi, blagoslivljajući sudionike povorke.

Jesu li Splićani pokazali da su tolerantniji ili je samo policija odradila jako dobar posao? Jesu li stvarno u godinu dana homofobija, netolerancija i diskriminacija iščezli pod Marjanom? Pokazat će vrijeme…