Zakoni su (najmanji) problem

22_09_2012 / 09:29h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Zakoni su (najmanji) problem

Premda je istraživanje pokazalo da u Hrvatskoj živi uvjerljivo najveći broj osoba sa invaliditetom, našim zakonskim sustavom ne vlada ništa manji nered nego u drugim zemljama koje su bile predmet istraživanja. No zakoni nisu najveći problem...

U prostoru Odvjetničke komore prezentirani su rezultati dvaju istraživanja koje su u sklopu projekta Socijalne i radne integracije osoba sa invaliditetom provele Socijalna zadruga za djelovanje Zanzibar iz Italije te Albanska zaklada za prava osoba s invaliditetom. Istraživanje je provedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Italiji.

Talijani su se pozabavili analizom pravnih okvira i stvarnog stanja koji se odnose na život osoba sa invaliditetom. Premda je istraživanje pokazalo da u Hrvatskoj živi uvjerljivo najveći broj osoba sa invaliditetom – čak 11.9% (Albanija 3.67%, BiH 0.17%, Italija 4.62%), našim zakonskim sustavom ne vlada ništa manji nered nego u drugim zemljama koje su bile predmet istraživanja. Raštrkani zakoni i razne povlastice koja svaka svoju politiku vodi, ostavljaju dojam nesređenosti i ne omogućavaju dovoljno dobro korištenje prava za osobe sa invaliditetom. No, prema istraživanju Talijana, zakoni nisu najveći problem, nego je to socijalna izoliranost, koja slijedi kao prirodna posljedica arhitektonskih barijera te otežanog zapošljavanja.

Albanci su istražili institucije koje su relevantne u procesu zapošljavanja, obrazovanja i stručnog osposobljavanja osoba sa invaliditetom. U svim zemljama, osim u Italiji, predstavnici institucija smatraju kako postojeće pravne okvire treba nadopuniti, a svi se slažu u jednome – potrebna su veća ulaganja za prilagođavanje radnih mjesta osobama sa invaliditetom. S druge strane, studija pokazuje i da ne postoje efikasne baze podataka osoba sa invaliditetom kojima je potreban posao, obrazovanje ili stručno usavršavanje. Poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom smatraju da je potrebno podizanje svijesti zaposlenika o osobama sa invaliditetom kako bi im pružili podršku na radnom mjestu, ali i da je potrebno uravnotežiti prihode od socijalnih davanja kako bi se osobama sa invaliditetom isplatilo zaposliti.

Na Rivi su pokazali što i koliko mogu

U sklopu projekta SLID, putem svog klastera MID, Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, na splitskoj rivi organizirala je i prvi sajam proizvoda i usluga MID na kojem se predstavilo 27 udruga i dvije institucije - DES i centar Mir u Rudinama.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili načelnica Sektora za tržište rada i zapošljavanje (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava) Sanja Major, dožupan splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, ravnatelj DES-a Mario Meštrović, Ante Vučić, ravnatelj fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom te predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije Ante Raos.

- Osobe s invaliditetom svojom kreativnošću i upornošću mogu u velikoj mjeri doprinijeti razvoju lokalne zajednice ako im se uklone postojeća ograničenja, bilo fizičke bilo psihološke naravi. Ovim Sajmom želimo potaknuti i osobe s invaliditetom i ostale strukture društva na vrijednosti koje sa sobom nosi integrirana osoba s invaliditetom – kazao je Raos.

napisala: Nela Tomić