xSTatic u čast Bronsonu

21_05_2012 / 18:46h  |  Autor: Matea Klarić
xSTatic u čast Bronsonu

Ono što je ovogodišnji xSTatic učinilo posebnim jest počast koju su organizatori i učesnici odlučili odati nedavno preminulom velikom DJ Bronsonu.

U ovom sveopćem dijagnosticiranom stanju nemoguće promjene ili permanentnog stanja stvari, neki tvrde kako se stvari same od sebe ne mijenjaju. Drugim riječima – zahtijevaju nekakvog aktera promjene. Ekipa udruge Festive, akteri promjene o kojoj ćete u daljnjih nekoliko redova čitati, po četvrti je put odlučila realizirati tu promjenu te nam i ove godine za otvaranje ljetne sezone upisati u kalendar - xSTatic festival.

Tri dana prijeljetnog razdoblja dala su nešto sunca, vjetra i smanjenih temperatura te učinila ovu trodnevnu manifestaciju klimatski podnošljivom. S druge strane, grad je dao otužnu okolicu oronulog Sportskog centra Gripe koja je sada, barem jednim dijelom, postala estetski prihvatljiva.

Prvi dan festivala, već tradicionalno, započeo je na Marjanu zbilja ekstremnim downhill spustovima. Marjanskim asfaltom klizili su veterani ovih vratolomija, ali i oni najmlađi, još uvijek samo amateri koji su bolnim padovima sa svojih skateboardova te zatomljenim i nezatomljenim suzama svakako zaslužili usporedbu s veteranima :) Posljedice padova bila je oderana kože raznih dijelova tijela i višestruku mogućnost zbilja nezgodnog ozljeđivanja svojih najintimnijih dijelova. No, ništa strašno, reklo bi se – ni prvi, ni zadnji put.

Na drugoj strani grada, već idućeg dana, započelo je uništavanje javnih površina od strane maloljetnih delikvenata i nešto starijih, ali ne i boljih, sada već narkomana – opisao je cijeli događaj jedan od slučajnih posjetitelja festivala čije su nedjeljno popodne narušile upravo postavljene skele na balotaškom igralištu. Situacija, dakako, nije bila toliko alarmantna. Prostor je, naime, vrvio sportskim aktivnostima. Starosjedioci su nesmetano kotrljali svoje balote, ali bilo je tu nešto neobičnijih i ekstremnijih sportskih podviga, poput premijernih nogometnih akrobacija freestyle football contesta i već tradicionalnog skate contesta. Međutim, publika nije dijelila to teoretski sveopće oduševljenje - i u publici u samom contestu uglavnom su sudjelovali samo najmlađi.

Nositelj važnosti ove manifestacije – graffiti jam, mogao se ponovo pohvaliti brojem zainteresiranih promatrača. S pozicija na nizinskim dijelovima travnatih površina pridavali su višesatnu pozornost pražnjenju limenki piva, ali i promatrali nastanak radova. Ono što je ovogodišnji xSTatic učinilo posebnim jest počast koju su organizatori i učesnici odlučili odati nedavno preminulom velikom DJ Bronsonu. Osim što je cijeli festival bio obavijen u nepisanu posvetu tom imenu, glavni rad ovog umjetničkog dijela festivala je upravo on, glavom i bradom - DJ Bronson. Prošećete li ovih dana spomenutim dijelom Gripa, među novonastalim ruhom, zastat ćete sigurno pred tim višemetarskim hommageom Bronsonu na zidu dvorane kojeg su - bočicu po bočicu, boju po boju, zdušno izradili mnoga, neki kažu i svjetska imena, graffiti scene – poput Belina i Ewoka, dragih i redovitih xSTatičnih aktera festivala.

Jedini preostali dio dana jest njegov kraj, odnosno noć. Noćni program xSTatica ove godine nije iskakao inovativnošću i neviđenom kvalitetom. Između ostalog, središnje ime ovog dijela festivala pripalo je Ajsu i Timbeu - opet, drugu godinu za redom. Zašto? Ne znam, možda je stvar nekakve rupe u organizaciji koja je također progutala i najavljeni nedjeljni BMX contest i tako mlađu populaciju posjetitelja izrazito razočarala, a možda je i riječ o nekoj vrsti zasićenosti ovakvim programom.

Festival je ovo godine možda bio nešto lošiji, no uveo je gradsku ekipu u ljetnu sezonu, pokazao da Split još uvijek ima nešto za ponuditi i omogućio dječja uživljenja u urbane uloge, a njemački ogranak graffiti gurua tvrdi kako xSTatic i dalje može stati uz bok nekih svjetskih festivala.