Lipovčevi Biciklisti na cesti

02_08_2012 / 01:36h  |  Autor: Mario Vidić  |  Foto: Mario Vidić
Lipovčevi Biciklisti na cesti

Nakon prošlogodišnjeg postavljanja Plavog stabla, ove godine je povodom dana otvorenog ateljea Vaska Lipovca upriličen tematski postav Sport. Najpoznatiji ansambl skulptura iz sportskog postava Biciklisti bit će postavljen duž Vukovarske ulice.

Nakon prošlogodišnjeg postavljanja Splićanima vjerojatno najpoznatijeg Lipovčevog djela - Plavog stabla, ove godine je povodom dana otvorenog ateljea Vaska Lipovca upriličen tematski postav Sport. Originalan postav broji preko 300 skulptura, slika i crteža sa sportskom tematikom, a ovom prigodom predstavljeno ih je stotinjak. Najpoznatiji ansambl skulptura iz sportskog postava Biciklisti bit će 20. kolovoza postavljen duž Vukovarske ulice.

Kao umjetnik koji je većinu svog života živio i radio u Splitu, Vasko Lipovac se posebno zalagao da se urbani prostori obogate umjetničkim djelima, ne samo njegovim. Posebno blizu realizaciji te ideje bio je u vrijeme izgradnje Splita 3 kada je i surađivao sa autorima projekta. Nažalost, nikada nije došlo do realizacije ideje. Prošlogodišnjim postavljanjem Plavog stabla, jedne od rijetkih modernih skulptura u gradu, ta nepravda je tek donekle ispravljena. Iako u gradu ima prostora za takve intervencije koje oplemenjuju urbani prostor, na žalost nema razumijevanja pa nekoliko inicijativa još uvijek stoji samo na ideji.

Vasko Lipovac, sa svojim prepoznatljivim opusom, likovima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i u kojima se ljudi prepoznaju, pršte pozitivom i simpatičnosti, ali isto tako, realno prikazuju to što jesu. Ovo je jedna od izložbi koju morate posjetiti, odati počast umjetniku koji je u svakom smislu oplemenio Split. Kada bude više sluha za to, vjerujemo da će ovaj i ostali postavi ovog umjetnika, koji se danas nalaze uskladišteni, naći i kvalitetan galerijski prostor gdje će dostojno biti predstavljeni javnosti.

Dani otvorenog ateljea završavaju 20. rujna, promocijom likovne monografije Vasko Lipovac - Sport, a do tada u atelje možete zaviriti svaki radni dan od 11 do 16 sati.