Tko se ne bori, taj je već izgubio

13_03_2012 / 01:24h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Rene
Tko se ne bori, taj je već izgubio

Kinoteka Zlatna vrata jedva je primila sve zainteresirane građane koji su željeli saznati kako mogu utjecati na okolinu u kojoj žive putem formalnih i neformalnih inicijativa.

Kinoteka Zlatna vrata jedva je primila sve zainteresirane građane koji su željeli saznati kako mogu utjecati na okolinu u kojoj žive putem formalnih i neformalnih inicijativa. U ponedjeljak su, na tribini pod nazivom Odluči Split u organizaciji Cenzure plus, o tome iz prve ruke govorili Marijana Puljak, Duška Boban i Srđan Marinić.

Marijana Puljak, predsjednica gradskog kotara Žnjan, opisala je kako se odlučila aktivirati – na kavi s prijateljima. Zaključili su da se nešto mora poduzeti, a konačni okidač bila je nezainteresiranost gradske vlasti za izgradnju škole na Pazdigradu. Usprkos šarolikom sastavu Vijeća gradskog kotara, kojeg čine članovi nekoliko političkih stranaka i dvije nezavisne liste, oni se, tvrdi Puljak, vrlo dobro slažu i zajedničkim naporima nastoje učiniti djelovanje Vijeća transparentnim. Pokrenuli su web stranicu, facebook, tiskali polugodišnje glasilo kotara te uveli tjedna popodnevna dežurstva vijećnika za građane koji do Kotara ne mogu doći u radno vrijeme tajnice, sve kako bi otvorili kanal komunikacije između građana i njihovih predstavnika. Također su osnovali više podtijela, kako bi u rad kotara uključili što veći broj ljudi. Pokrenute su razne akcije, izvedbe, tribine i, nakon svega, zaključak je mlade vijećnice da su građani voljni sudjelovati, samo ih treba potaknuti. Svoj rad je opisala ilustracijom malenoga psića koji laje na psa veličine konja, ali smatra da trud ipak ima smisla jer, kako je rekla – tko se bori može izgubiti, ali tko se ne bori, taj je već izgubio.

Dušku Boban na djelovanje su potaknuli tekst i kolumna u Slobodnoj Dalmaciji, u kojima se upozoravalo na planove za Prvu vodu. Kako je emotivno vezana za tu lokaciju, odlučila je pokušati nešto organizirati. Građanska inicijativa Za Marjan uspjela je u kratkom roku okupiti oko jednoga cilja veliki broj ljudi, što je kulminiralo velikim skupom na Prvoj vodi. Kroz akcije, intervencije, koncerte, reportaže, članovi i simpatizeri ove neformalne inicijative upozoravaju na nelogičnosti i nedosljednosti vezane za Marjan te potrebu da se pluća grada očuvaju. Navela je oblike suradnje koje su postigli sa određenim strukovnim udruženjima, ali i izrazila razočaranje političkim igricama koje su ih dočekale kod pokušaja suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom pri izradi PPPPOa (prostornog plana područja posebnih obilježja).

Srđana Marinića, tajnika Društva Marjan i člana predsjedništva Društva prijatelja kulturne baštine Split, na aktiviranje potaknuo je prizor od par olupina, madraca i veće količine sitnog otpada na Marjanskoj padini. Pokušao je kontaktirati mjerodavne kako bi se smeće uklonilo, no ubrzo je shvatio da to nije toliko jednostavno koliko se čini. Na koncu su, priča Marinić, dvije godine bile potrebne da se ukloni stari Fićo i polovica Stojadina koji su puštali korijenje dok su razne službe dobacivale lopticu odgovornosti jedna drugoj. Taj slučaj ga je zaintrigirao da sazna što to službe rade te se uključio u rad Društva Marjan. Prema njegovom mišljenju, Marjan, ali i Split, su napadnuti od strane gradskih vlasti. U prezentaciji je opisivao apsurde u komunikaciji sa Ministarstvima, Gradskim vijećem i sličnim institucijama te je na koncu iznio prijedlog za izmjenu Zakona o referendumu, kojim bi se uistinu omogućilo sudjelovanje građana u odlučivanju. - Mora se promijeniti ako želimo da ovo bude demokratska država, jer ovo nema smisla - zaključio je.

Nakon nešto više od sat vremena prezentacija, red je došao i na publiku, u kojoj se opet našlo pojedinaca koji jednostavno ne mogu postaviti pitanje ili dati kratku kritiku već se dohvate mikrofona i ne puštaju, no našlo se i dobrih pitanja i konstruktivnih primjedbi. Netko je primijetio kako je zaključak tmuran, kao da se sve svodi na borbu diva i malog čovjeka, te zamolio troje govornika da navedu što je postignuto njihovim angažmanom. Boban je rekla da su uspjeli usmjeriti pažnju nadležnih na Botanički vrt, zaustaviti gradnju na Prvoj vodi (za sada) te se uključiti u izradu PPPPOa. Marinić je naglasio da, bez pomoći građana, ta priča može otići u pogrešnom smjeru i imati dugoročne posljedice. - Ako priča krene u pogrešnom smjeru, građani neće imati instrumente za zaustaviti ju - upozorio je. Puljak je istaknula kako su ishodili građevinsku dozvolu za Osnovnu školu na Pazdigradu te projektnu dokumentaciju za prvo dječje igralište u tom kvartu. Uspjehom smatra i činjenicu da su osvijestili građane da Vijeće gradskog kotara postoji. Tučemo glavom u zid i on se pomalo miče, zaključila je.

Iz publike se javila i Sandra Parlov, predsjednica MO Stobreč, koja je istaknula kako su predstavnici istočnog dijela Splita na sastanku sa dogradonačelnikom Šundovom predlagali izradu strategije razvoja grada, koja bi imala pozitivan učinak na cijeli grad, na što su dobili odgovor da takvo nešto košta više desetaka milijuna kuna te da se za to nema novaca. Na to joj je replicirao Tonći Blažević, predsjednik lokalnog ogranka HSLS, koji je ustvrdio da se cijena takve studije mjeri u stotinama tisuća kuna.

Novinarku radio Splita zanimalo je planiraju li se Puljak, Boban i Marinić aktivno uključiti na sljedećim lokalnim izborima. Boban je ustvrdila kako je dio njenih istomišljenika za tu ideju, dok se drugi boje gubitka povjerenja. Ona sama je, kako kaže, daleko od takvih planova i smatra da će se tema zahuktati tek na jesen. Puljak je rekla da ona i članovi njene liste razmišljaju o tome, ali još nisu donijeli odluku. Naglasile su također kako su se, suprotno od nedavnih novinskih natpisa, prvi puta susrele na ovoj tribini. Blažević im je savjetovao, da, ukoliko se odluče uključiti u politiku, paze koga stavljaju na listu.

Dva sata uistinu je (pre)brzo prošlo, tema je neiscrpna i potiče na raspravu, ali je na koncu i više nego jasno pokazano da se djelovanjem može nešto postići, samo što konkretni rezultati ne dolaze preko noći. Ne treba čekati na deus ex machina, kojega većina uvijek priželjkuje, već se treba aktivirati i sam početi udarati zid.