Cirkus kakav Split nije vidio

04_08_2012 / 00:53h  |  Autor: Ada Reić
Cirkus kakav Split nije vidio

Zaboravite sliku cirkusa kakvu imate u glavi. Ovaj put cirkus nije veseo. Iako je njihova predstava pokupila vrhunske kritike na europskim i svjetskim festivalima, za nekoliko dana će je prvi put izvesti pred splitskom publikom.

Room 100, eksperimentalna izvedbena kompanija, nekoć suvremenocirkuska kompanija, zaokupila je veću pozornost Info zone kada je 2010. zadivila međunarodni žiri svojom predstavom i dobila titulu laureata na međunarodnom projektu Jeunes Talents Cirque Europe. Antonia Kuzmanić, Jakov Labrović i Davor Gazde umjetnici su koji su u dvije godine rada postigli vrlo vjerojatno najaktivniju i najbogatiju inozemnu karijeru među hrvatskim izvedbenim skupinama.

Antonia i Jakov su oboje samouki umjetnici, iako su čvrste temelje postavili odavno, ona kroz sportsku gimnastiku i akrobatiku, a on kroz jogu i break dance. Treći član kompanije, Davor, glazbenik je i kompozitor koji radi elektronsku glazbu na analognim oscilatorima i koristi instrumente još iz sedamdesetih kako bi dodatno dočarao atmosferu. Njihova predstava je eksperimentalni performans u kojem Antonia i Jakov svojim solo izvedbama ostavljaju publiku bez daha. Kontorcionizam (ekstremna razgibanost tijela), dislokacija (ekstremna pokretljivost zglobova), butoh ples (japanski tradicionalni ples) i kombinacije break dancea u paketu s Gazdinom glazbom i jednom ozbiljnom dijagnozom - shizofrenijom. C8H11NO2 je naziv predstave, a označava kemijsku formulu za dopamin, neurotransmiter nužan za normalno funkcioniranje organizma.

O čemu se zapravo radi? Ova priča nastavak je prve predstave imena F20.0 što je medicinska šifra za shizofreniju. Inspiracija za ovu tematiku je životna; Jakovljevom bratu prije mnogo godina dijagnosticirana je shizofrenija i on je, zajedno s Jakovom i Antonijom, napravio prvu predstavu. Nova je predstava iste tematike a u uvodu se prikazuje intervju s njim. Ozbiljna, životna, a često i tabu tema dočarana je kroz pokret, svjetla, sjene, kostime, scenografiju i glazbu.

Zaboravite sliku cirkusa kakvu imate u glavi. Ovaj put cirkus nije veseo. Nema klaunova, gutača vatri i smiješnih trikova. Ovaj je cirkus potpuno drugačiji. - Predstava je dark ambijenta, mračna i za mnoge teška, dok je s druge strane intimna i hipnotična. Ponekad je publici nelagodno i teško gledati je, no nikada nismo dobili negativan komentar. Osim toga, cilj nam nije da publika bude samo objektivni promatrač. Nastojimo je uvući u priču i zajedno s njom graditi shizofrenu scenu. Čak je i nama ponekad teško igrati predstavu, posebno Jakovu koji iznosi svoje intimne obiteljske trenutke – objašnjava Antonia.

Od 2007. Room 100 radi zajedno, svakodnevni naporni treninzi odrađuju se bez prostora, bez potpore Grada Splita, ali unatoč tome ekipa funkcionira skladno. - Mi smo samoodrživa kompanija. Sve što radimo, radimo nas troje. Čini nam se da bi s više ljudi rasuli kreativnu energiju. Teško je naći ljude s kojima imaš isti princip i estetiku rada, a to je naš ključ uspjeha. Kada ulazimo u neki novi projekt, novu priču, najprije istražujemo temu. To iziskuje mnogo vremena i milijun pitanja, rasprava i diskusija. Tek onda radimo na sceni gdje Jakov nosi cijelu ideju, kao kreativni voditelj kompanije osmišljava čitavu režiju i dizajn svjetla, scene, kostima... – kaže Antonia.

Nakon pohvala cijele Europe, konačno u svom Splitu!

Iako je njihova predstava pokupila vrhunske kritike na europskim i svjetskim festivalima, za nekoliko dana će je prvi put izvesti pred svojim sugrađanima  - splitskom publikom. U sklopu Splitskog ljeta, 06. kolovoza s početkom u 21 h, u podrumima Dioklecijanove palače publika će imati priliku vidjeti životnu moru prikazanu kroz umjetnost, a glazba uživo uz dionice orgulja dodatno će priči dati potrebnu frenetičnu, psihodeličnu atmosferu.

Do sada su svoju izvedbu predstavili u Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj, a premijerno je izvedena u Parizu. Nastala je uz potporu Europske komisije za kulturu i francuskih i hrvatskih koproducenata. Više o predstavi i umjetnicima pročitajte na room100.org.