O aktivizmu bez uljuljanih

15_11_2012 / 21:44h  |  Autor: Antonia Stipić
O aktivizmu bez uljuljanih

Inicijativa Split Misli je ovom tribinom omogućila studentskim organizacijama da se međusobno bolje upoznaju, no trebalo bi također privući i neangažirane studente te im predstaviti brdo projekata u koje se mogu uključiti.

Sveučilišna knjižnica u Splitu ugostila je u srijedu navečer predstavnike jedanaest studentskih udruga, Studentskog zbora i Sveučilišta kao sudionike tribine o studentskom aktivizmu koju je organizirala Studentska inicijativa Split misli u liku osnivača Bruna Petrušića.

Studetski centar kupuje i patike, a Studentski zbor najavio natječaj za financijske potpore


Šezdesetak okupljenih studenata je u ime Sveučilišta pozdravio prorektor Tomislav Kilić, uz pohvale za organizaciju ovakvog skupa. Studentski Centar je predstavljala ravnateljica Gordana Raos koja se požalila na slab odaziv studentskih udruga na dosadašnje sastanke. Istakla je da SC izlazi u susret studentima koliko god može pa su tako primjerice jednom studentu lošijih materijalnih prilika na zamolbu majke kupili čak i patike. Dodala je da očekuje više inicijative od uljuljanih studenata koji bi trebali biti aktivniji.

Okupljenim studentima, uglavnom predstavnicima udruga, predstavio se i Nikola Banić iz Ureda za transfer tehnologije koji je pozvao studente da se u većem broju uključe u edukacije koje im se nude. Marin Ajduk iz Studentskog zbora najavio je skori natječaj za sredstva za projekte te pozvao udruge da se prijave, a studente da se uključe u rad nekih od odbora Zbora.

Splitska debatna unija kandidira se za Svjetsko debatno prvenstvo

Predstavljanje jedanaest udruga započelo je sa Udrugom ESN (Erasmus Student Network) koja se bavi logistikom oko razmjene studenata. Usljedila je splitska podružnica ELSE – najveće udruge studenata prava na svijetu, zatim Svjetski savez mladih koji se bavi promocijom ljudskog dostojanstva te AISEC - najveća studentska organizacija na svijetu koja ostvari više od dvadeset tisuća praksi godišnje.

Šteta što se na skup nije odazvalo više studenata koju su se mogli upoznati sa zaista originalnim projektima koji se provode. Tako je Splitska debatna unija najavila kandidaturu za Svjetsko debatno prvenstvo, mlada udruga Studentski katolički centar Split najavila je nove programe, a Udruga mladih programera DUMP nabrojala je aktivnosti oko promocija tehnologije, natjecateljskih uspjeha te edukacije i širenja informatičkih znanja. Splitski studenti sa Odsjeka za studij mora udruženi u OCEANUS nabrojali su ekološke, edukativne i znanstvene aktivnosti koje provode, a prepoznatljivi Studenti za studente, nastali 2008. godine zbog nezadovoljstva obrazovnim sustavom, danas rade na puno frontova. Imaju tjedne radio emisije, internetski portal, a bave se i humanitarnim radom.

Socijaldemokratska unija studenata najavila je svoj veći angažman u budućnost, a posljednje se predstavilo popularno Hrvatsko nadzemlje koje na svojim tribinama redovito ugošćava više stotina mladih te tako promovira katoličke vrijednosti.

S obzirom da se predstavljanje udruga odužilo, nije se stigla razviti debata o mogućnosti djelovanja svih studentskih udruga na zajedničkom projektu. Inicijativa Split Misli je ovom tribinom omogućila studentskim organizacijama da se međusobno bolje upoznaju, no trebalo bi također privući i neangažirane studente te im predstaviti brdo projekata u koje se mogu uključiti. Utoliko je za slijedeću tribinu pomalo nezgrapan odabir teme – Shvaćamo li seks ozbiljno. Ipak, ukoliko imate preispitivanja ovakve vrste posjetite za dva tjedna Sveučilišnu knjižnicu i sudjelujte na novoj tribini.