FMFS i peti put za pet!

10_06_2012 / 16:03h  |  Autor: KMaja
FMFS i peti put za pet!

Od kada smo prvi puta predstavili mladu ekipu koja je planirala pokrenuti novi filmski festival u gradu Splitu, prošlo je više od pet godina, ali kontinuitet svakog izdanja FMFS-a je ostao: rasprodane projekcije i zadovoljni posjetitelji...

Od kada smo prvi puta predstavili mladu ekipu koja je u derutnom uredu kod Voćnog trga planirala pokrenuti novi filmski festival u gradu Splitu, prošlo je više od pet godina. Neka stara lica u međuvremenu su otišla, neka nova su se pojavila, ali kontinuitet svakog izdanja FMFS-a je ostao: rasprodane projekcije i zadovoljni posjetitelji koji se i dogodine vraćaju po još. Inače flegmatična publika se lakoćom navikne na šušur i uhvati ritam Festivala, što svjedoči hrpa rasprodanih projekcija i izvrsno posjećene fešte, ali se zato teško oprostiti od toga katalizatora za druženje i zabavu – ni kapljice kiše koje su sinoć napale Bačvice nisu uvjerile okupljene da napuste prostor kina, naprotiv, još se sa većim žarom zaplesalo.

Svako novo izdanje FMFS-a donosilo je nešto novo, a ove godine su nas prije službenog početka festivala oduševili nesvakidašnjim iskustvom gledanja filma na plaži Bačvice. Osim splitske, peti FMFS časti i zagrebačku publiku, a potom i publiku dalmatinskih malih mista, kamo se već zaputio projekt Kino Mediteran. Unutar uobičajenih gabarita FMFS-a, publika je ove godine mogla birati između besplatnih kratkih filmova i glazbenih filmova te gotovo redovito rasprodanih dviju večernjih projekcija, ali i druženja sa filmašima.

Recesiji i krizi unatoč, publika se nakačila prvenstveno na projekcije koje su se naplaćivale, što daje naslutiti da su horde posjetitelja u Kinoteku i Bačvice dolazile prvenstveno radi filmova, a ne plesa, druženja i alkohola, pošto je ulaz na fešte bio slobodan. To daje nadu da Festival uspijeva ne samo zabaviti, već i educirati publiku te stvoriti plodno tlo za neke nove kulturne projekte - jer ako je ekipa iz susjedstva, koja ima iste predispozicije kao i svi mi, uspjela praktički ni iz čega stvoriti ovakav festival (koji velikim koracima grabi prema festivalčini), onda isprike za vlastito nedjelovanje počinju zvučati užasno šuplje.

Pobjednici, nagrade i uspomene

Sinoć su, prije projekcije posljednjeg filma festivala, Terraferma, proglašena imena pobjednika petog FMFS-a. U kategoriji najboljeg međunarodnog kratkog filma nagradu je odnio Metin Akdemir filmom I've come and I'm gone, koji se Splićanima zahvalio video porukom. Ješka na koju se zakačio žiri bila je Životinjsko carstvo Igora Šeregije, koji je preuzeo nagradu za najbolji kratkometražni hrvatski film, a ta topla, simpatično i opušteno ispričana priča o jednom djetinjstvu kroz godine rata, prikazana je prije posljednjeg dugometražnog filma. Posebno priznanje u toj kategoriji dobili su Zdenko Bašić i Manuel Šumberac za igrano animirana Vesla. Nagradu za najbolji dugometražni film dobio je Mohamed Diab za Kairo 678 koji oduševljava načinom obrađivanja izrazito neugodne i kontroverzne teme seksualnog uznemiravanja žena u tom gradu.