Prekratka prva večer

02_09_2012 / 17:10h  |  Autor: Dario Poljak  |  Foto: Antea Mrčela
Prekratka prva večer

U četvrtak je svečano otvoren treći MAGfestival. Prvi koncert je nažalost bio prekratak, jer je publika svakako htjela čuti još dobre glazbe koju izvode mladi glazbenici. Srećom, očekuju nas još četiri koncerta...

U četvrtak je svečano otvoren treći MAGfestival, festival u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.

Na prvom koncertu MAGfestivala splitska publika imala je (rijetku) priliku slušati jedno od najzanimljivijih djela komornog opusa velikog njemačkog skladatelja ranog romantizma, Felixa Mendelssohna. Gudački oktet, op. 20 djelo je koje gledano izvana ima žanrovski sasvim uobičajena obilježja, kao što su karakter ili formalni okvir. Ono što ovo djelo svakako izdvaja od velike većine ostalih gudačkih okteta jest činjenica da nije pisan kao dvostruki kvartet već kao pravi oktet, što znači da je svaka dionica u potpunosti samostalna. Upravo to je ono što ovo komorno djelo čini zahtjevnim. Oktet koji je izveo ovo izvanredno djelo činili su Marco Graziani, Lovorka Vidović, Ankica Šoša i Alina Gubajdullina na violinama, Ivan Hut i Stipe Marinić na violama te Sunčana Hut i Mia Grubišić na violončelima.

Sam početak Okteta bio je pomalo heterogen, no nakon nekoliko taktova stvar se nije raspala već je itekako sigurno tekla svojim tokom. Prvi i drugi stavak protekli su sasvim korektno, dok je trećem stavku pomalo nedostajalo Goetheovske atmosfere koju je sam Mendelssohn htio prenijeti u ovom stavku. Posljednji stavak, svojevrsni perpetuum mobile, odsviran je izvrsno i vrlo efektno. Male nedostatke tijekom izvedbe Okteta doista je neprimjereno isticati, jer prije svega valja imati na umu da se ne radi o ansamblu koji djeluje stalno, već o glazbenicima koji su se okupili i odsvirali ovaj oktet isključivo za potrebe festivala, pa im svakako valja čestitati na trudu i izvanrednom rezultatu koji su postigli, jer su se uspješno uhvatili u koštac s osnovnim problemom ovoga djela: vrlo zahtjevnim, gotovo koncertantnim dionicama (naročito u slučaju prve violine koju je svirao Marco Graziani).

Kao prvi dodatak odsvirali su Djevojku lanene kose Claudea Debussyja u obradi Pavla Dešpalja, u čemu im se pridružio kontrabasist Piero Malkoč. Debussy možda nije bio najbolji izbor jer je nedostajalo većeg nijansiranja dinamike, homogenosti, a bilo je i intonativno upitnih mjesta (naročito unisona). Drugi dodatak je ipak bacio sjenu na Debussyja. Divertimento za dvije violine i klavir Igora Frolova u obradi za dvije violine i gudački ansambl kompozicija je zabavnog i šaljivog karaktera u kojoj su solisti Marco Graziani i Lovorka Vidović pokazali kako izvanredno dobro vladaju violinskom tehnikom, ali i odmjerenom muzikalnošću, ne premašivši pritom granice dobrog ukusa koje se itakako lako premaše u ovakvim djelima.

Prvi koncert je nažalost bio prekratak, jer je publika svakako htjela čuti još dobre glazbe koju izvode mladi glazbenici. Srećom, očekuju nas još četiri koncerta koji mnogo obećavaju. Preostaje nam nadati se da će obećanja biti i ispunjena.

Još četiri dana MAGfestivala

Sljedeći koncert je na rasporedu 03. rujna, a nastupa New Sax Quartet koji čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Tomislav Žužak i Gordan Jurkiović, a na programu se nalaze jedinstvena djela stranih, ali i domaćih skladatelja.

Zagrebački gitaristički kvartet nastupa 04. rujna, čine ga Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Frane Verbanac i Melita Ivković. Svirat će obrade baroknih majstora J. S. Bacha i F. Couperina, ali i suvremene autore, uključujući i kompoziciju Adalberta Markovića koja je napisana za njih.

Golberg varijacije J. S. Bacha na rasporedu su 06. rujna, bit će izvedene u obradi Dmitrija Sitkovestkog za gudački trio, a izvode ih Petra Hrnjak Skroza na violini, Ivan Hut na violi i Sunčana Hut na violončelu.

Završna večer festivala je 08. rujna a na programu su noneti Louisa Spohra (op. 31) i Bohuslava Martinůa. Svirat će Mykola Hav'juk (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Mia Grubišić (violončelo), Piero Malkoč (kontrabas), Marija Bašić Markotić (flauta), Katarina Grubić (oboa), Jaroslav Sadovyj (klarinet), Frano Igor Barović (rog), te Vasko Lukas (fagot).

Svi koncerti održat će se u Muzeju grada Splita s početkom u 20:30 sati, s iznimkom Bachovih Goldberg varijacija koje će biti izvedene u katedrali sv. Dujma s početkom u 20 sati.