Adio 2015.

31_12_2015 / 03:20h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Miroslav Lelas, arhiv
Adio 2015.

Kad se sve skupa zbroji, teške su situacije probudile ono najbolje u pojedincima koji su ponovno dokazali da čovjek čovjeku nije vuk. Svaki snažni plamen ljudskosti mnoštva pojedinaca opravdao je, usprkos svemu, 2015. godini titulu godine svjetlosti.

Godinu na izmaku obilježili su teški događaji na svjetskoj gospodarskoj i političkoj sceni, uz mnoge mučne prizore kojima su nas zapljusnuli mediji. U retrovizoru smo se fokusirali na događaje u našoj neposrednoj blizini koji su se istaknuli među proteklih 365 dana a utjecali su na život mladih.


Aktivirala nas Europa

Aktivnosti usmjerene prema mladima u Europi zahvatile su i Hrvatsku, pa se tako ove godine zahuktao strukturirani dijalog na nivou države ali i u lokalnim sredinama. Sve više mladih se upoznava sa samim pojmom strukturiranog dijaloga, te pokazuje interes za participaciju u tom procesu, a ovu godinu je obilježila tema osnaživanja mladih.

>>>Prava mladih

>>>Strukturirani dijalog


Domaći apsurdi


Izborna godina u Hrvatskoj pokazala je da mladi nisu pri vrhu liste prioriteta ni jednoj od vodećih političkih stranaka. Mlake reakcije na uhićenja mladića koji je prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih, ignoriranje suštinskih društvenih problema koji opstruiraju zapošljavanje sposobnih pojedinaca, indiferentnost vladajućih i medijski senzacionalizam potaknut poražavajućim rezultatima o političkoj (ne)pismenosti mladih, zabrinjavajući način provedbe restriktivnih mjera na noćne izlaske maloljetnika te opća nezainteresiranost za najvažniju obrazovnu reformu u posljednjih 25 godina ne ulijevaju preveliku nadu u bolje sutra. Šećer na kraju je izvještaj Europskog foruma mladih koji pokazuje da europske politike za mlade zasad još ne uspijevaju riješiti najveće probleme: nezaposlenost i socijalnu marginalizaciju. Gore je samo mladima sa invaliditetom, kojima je jedina perspektiva u slučaju gubitka obiteljske skrbi smještanje u tzv. centre za rehabilitaciju – u praksi domove za starije i nemoćne.

>>>Kome su mladi na programu?

>>>PTSP od nerada i nepravde
>>>Nisu loše mjere nego ljudi
>>>Politička nepismenost mladih
>>>Noćni izlasci maloljetnika
>>>Obrazovanje oblikuje budućnost
>>>Mladi u riziku od siromaštva
>>>Mladi sa invaliditetom bez prilike za aktivni život


Novi Savjet mladih – bez revolucije

Početkom godine izabrana je nova garnitura Savjeta mladih Grada Splita. Nisu pokrenuli revoluciju ali nisu ni uzburkali civilni sektor svojim (ne)djelovanjem – dapače, sudjelovali su raspisivanju dobro prihvaćenog Natječaja za prijavu projekata udruga mladih i za mlade i fokusirali se na unutarnji ustroj Savjeta, dok za sljedeću godinu najavljuju opsežno istraživanje temeljem kojega će biti napisan novi Gradsko program za mlade. Aktualni se, naslijeđen od prethodnog saziva Savjeta, i nije proslavio realizacijama...

>>>Savjet mladih



Novi objekti i sadržaji za studente

Splitskim studentima 2015. je u fotofinišu donijela razloge za dobro raspoloženje – otvorena je, barem djelomično, zgrada tri fakulteta pa je tako Prirodoslovno-matematički fakultet konačno uselio u novu zgradu, a sa posljednjim danima godine otvorena je i teretana SC Fitness u studentskom domau na Kampusu te obnovljeni restoran Index u centru grada. Treba napomenuti i da je u Splitu sve više studenata na razmjeni, koji će također cijeniti napore Sveučilišta...

>>> Sve više Erasmusića
>>>PMF seli u novu zgradu
>>>Otvoren studentski restoran i teretana


Dom mladih

Živahno je bilo u i oko Doma mladih... Osim raznovrsnih događanja koja su ove godine održana u prostoru kluba Kocka, amfiteatru Doma i izložbenom prostoru MKC-a, i odnosi sa Gradom su bili dinamični te oscilirali iz mjeseca u mjesec. Grad je kroz poziv za dostavu ponuda za uslugu izrade projekta tona, videa i multimedijalnih sustava, scenske rasvjete i akustične obrade prostora implicirao promjenu vizije Doma iz planiranog društveno-kulturnog centra u konferencijski centar, TV studio te IT centar, što je rezultiralo reakcijom Platforme Doma mladih. Trakavica oko zgrade koja još nije završena, niti je njena namjena jasno određena, nastavit će se, prema svemu sudeći, i dogodine.

>>>Dom mladih


Živahniji kulturno-društveni život


Kulturna ponuda Splita ove je godine bogatija za nekoliko zanimljivih manifestacija koje bi vrlo lako mogle postati tradicionalne. Izdvajamo Tjedan jednakosti, Fantastikon, 3D street art, Split Summer music te Nema labavo. Široku ponudu manifestacija mogu od ove godine pratiti i turisti zahvaljujući Info zoninom kalendaru događanja na engleskom :)

>>>Tjedan jednakosti 

>>>Fantastikon
>>>Split Summer Music
>>>3D street art
>>>Nema labavo
>>>Kalendar in English


On the Light side

Možda se, ovako popisano, čini da situacija i ne budi neku nadu u bolje sutra. No treba imati na umu da su, kad se sve skupa zbroji, na globalnom i na lokalnom planu teške situacije probudile ono najbolje u pojedincima koji su dokazali, po tko zna koji put, da čovjek čovjeku nije vuk, ma koliko nas masovni mediji pokušavali uvjeriti u to. Svaki snažni plamen ljudskosti mnoštva pojedinaca opravdao je, usprkos svemu, 2015. godini titulu godine svjetlosti. Hvala im svima.