Prvi i jedinstveni Fantastikon!

20_07_2015 / 21:11h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Fantastikon
Prvi i jedinstveni Fantastikon!

Proteklog vikenda na FESB-u je održana prva splitska konvencija fantastike, SF-a i igara uz igre s kartama, čitanje kratkih priča, projekcije filmova, radionice i stručna predavanja.

Prva splitska konvencija fantastike, SF-a i igara pod nazivom Fantastikon održala se ovog vikenda u prostorima FESB-a. Trodnevni program obuhvatio je raznovrsnu ponudu koja je uključivala igre s kartama, čitanje kratkih priča, prikazivanje animiranih i fantasy filmova, te radionice i stručna predavanja.

Još u petak je Marko Mlinar, jedan od organizatora, komentirao da je zadovoljan razvojem konvencije, budući da je čitav program određen i finaliziran u jedva mjesec dana zahvaljujući trudu petnaestak organizatora i još toliko volontera.

- Do sada su ljubitelji fantastike iz Dalmacije trebali potegnuti do Zagreba ili Rijeke gdje se održavaju konvencije ovog tipa, a budući da nije riječ o malom broju ljudi, to nas je potaknulo da im nešto takvo ponudimo i u Splitu. Možemo slobodno reći da je riječ o jedinstvenom događaju u Hrvatskoj, budući da smo uključili i igre koje se inače svrstavaju u zasebnu kategoriju – pojasnio je Mlinar.

Iz mnoštva zanimljivih događanja koja su se odvijala paralelno u čak pet dvorana, izdvajamo nekoliko najupečatljivijih predavanja i projekcija.

Prvi dan uz Lemonade3d

Kao posebni gosti konferencije u petak istaknuti su između ostalih profesor Ivica Puljak, te braća Popović, suosnivači i suvlasnici grafičkog studija Lemonade3d.

Puljak je održao predavanje o svemiru i Higgsovom bozonu, koje neki njegovi studenti vole poslušati i po nekoliko puta. U nedjelju se vratio da bi zainteresiranim slušateljima pričao o Suncu, a zajedno sa Zdeslavom Benzonom održao je za sam kraj konvencije svojevrsno mash-up predavanje o korelaciji znanosti i SF-a.

Veljko i Milivoj Popović predstavili su dva kratka animirana filma sa fantastičnim elementima vlastite proizvodnje Ona koja mjeri iz 2008., te Dove sei, amor mio iz 2011. godine. Budući da je Milivoj studirao na FESB-u, bilo mu je zanimljivo vratiti se na stare hodnike.

- Za FESB me vežu neka neugodna sjećanja, pa mi je velika sreća i zadovoljstvo da netko uspije iskoristiti i transformirati ovaj prostor u nešto tako dobro i pozitivno. Ambijent djeluje vidno popravljen –  duhovito je komentirao.

Obojica su se složili da podržavaju bilo koju manifestaciju koja u sezoni može ponuditi nešto drugačije, te se nadaju da će se Fantastikon nastaviti razvijati iz godine u godinu.

Drugi dan u znaku Metropolisa

Fokus drugog dana bio je pak prvenstveno na piscu i ilustratoru Aleksandru Žiljku, samostalnom umjetniku koji se već dugi niz godina bavi ilustracijom, pisanjem fantastičnih priča i novela, te uredničkim radom. Održao je predavanje pod nazivom Europom kruži bauk Metropolisa. Na njemu je govorio o pretpostavkama klasika znanstveno-fantastičnog filma scenaristice Thee von Harbou i redatelja Fritza Langa pod nazivom Metropolis, koji je postao dio zaštićene njemačke i svjetske kulturne baštine.Nakon predavanja prikazana je restaurirana verzija filma iz 2001. godine.

Cosplay i Imgellad za kraj

U nedjelju je program započeo već u jutarnjim satima radionicama crtanja koje su potrajale cijeli dan. Kristina Bilota, poznatija pod nadimkom Toxicpanda održala je prezentaciju o umijeću digitalnog crtanja uz live demo. Također je organizirala izložbu fantasy radova trinaestero Splićana koja se mogla pogledati u hodniku FESB-a tokom sva tri dana kona.

- U mom radu me inspiriraju fantasy motivi poput raznoraznih čudovišta ili lijepih anđela. No također volim SF, tako da u izložbi možete vidjeti elemente svega. Riječ je o pretežito digitalnim radovima, a ima nas svih godišta i interesa – pojasnila je.

Konvencija je zaključena koncertom benda Imgellad te odabirom najboljih cosplay kostima kojih za prvi put nije bilo baš mnogo, no izgledalo je kako su se oni kostimirani u svakom slučaju dobro zabavili unatoč velikim vrućinama.

Nadamo se da će Fantastikon dogodine imati još bogatiji i raznovrsniji program, te još više posjetitelja.