Tjedan jednakosti unatrag

20_04_2015 / 15:00h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Tina Štambuk
Tjedan jednakosti unatrag

U periodu od 13. do 17. travnja raznovrsna edukativna događanja Info zone obuhvaćala su predavanja, izložbe, premijere dokumentarnog filma, promocije strip ilustracija i čitanja priča na temu jednakosti.

Info zona je s nekoliko drugih hrvatskih gradova uspješno obilježila Tjedan jednakosti u kojem je raznovrsnim događanjima educirala mlade, kao i širu javnost o toj temi s ciljem podizanja svijesti o različitim oblicima diskriminacije koji su dio naše društvene krvne slike. U periodu od 13. do 17. travnja raznovrsna edukativna događanja obuhvaćala su predavanja, izložbe, premijere dokumentarnog filma, promocije strip ilustracija i čitanja priča na temu jednakosti.

Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom

Tjedan je započeo u ponedjeljak poslijepodne predavanjem Ivana Bogdanovića, magistra povijesti i filozofije, simpatičnog mladića koji je odlučio da ga sljepoća neće spriječiti u aktivizmu i postizanju životnih ciljeva koje si postavi. Pred okupljenim slušateljima, a uglavnom su to bili studenti i srednjoškolci, Ivan je u okviru teme Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom? na duhovit način upozorio na probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, a koji često promaknu ostalim članovima društva, uglavnom zbog predrasuda, straha ili nelagode.

>> Pročitaj izvještaj s predavanja Ivana Bogdanovića

(Ne)jednaki na fotografiji

U utorak navečer otvorena je u prostoru Info zone izložba fotografija koje su odabrane u sklopu tematskog natječaja, u kojem se od mladih tražilo da fotoaparatom zabilježe svoje viđenje (ne)jednakosti. Selekciju radova odradio je Veljko Martinović, fotoreporter i školovani fotograf, koji je pojasnio što je utjecalo na izbor radova.
- Važno je da promatrači shvate što je autor želio poručiti jer, ako iza fotografije ne stoji priča, gubi se smisao, što je posebno bitno sačuvati kada govorimo o jednakosti. Svi kandidati su se više-manje snašli u zadatku, dio se odlučio prenijeti direktnu poruku, dok su neki preklopili nekoliko značenja, pa treba više vremena dok se shvati koja je glavna misao vodilja. Što se tiče sagledavanja socijalne nejednakosti svijeta u kojem živimo, izdvojio bih rad Ivone Brkulj, dok je fotografija Tee Marasović prenijela najbolju poruku po pitanju demokracije. Najbolji prikaz da nismo svi jednaki, koliko god mi željeli da je suprotno, ulovila je Marina Mihaljević, a jednakost u ljudskim pravima po pitanju seksualne orijentacije zabilježio je Tomislav Marcijus – komentirao je Martinović.

Premijerno prikazan film Ipak ima nekoga

U srijedu navečer u klubu Ghetto premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarac pod nazivom Ipak ima nekoga koji je nastao u sklopu radionice dokumentarnog filma koja se prethodnih tjedana održavala u Info zoni. Pod vodstvom Erika Lončara polaznici su predstavili priče troje splitskih aktivista: Blanke Čop iz udruge Cenzura Plus koja se bavi promicanjem ljudskih prava i medijskih sloboda, Ivana Bogdanovića koji javno istupa za vidljivost osoba sa invaliditetom, posebice slijepih, te Amalije Hrepić-Gruić iz Udruge MoSt koja je govorila o predrasudama prema beskućnicima.
- U mjesec dana, što je vrlo kratko vrijeme, uspjeli smo prenijeti priču o jednakosti, ali isto tako stvoriti jednakost među samim polaznicima radionice. Zajednički smo sve radili i dosta smo se namučili prilikom montaže, ali isto tako smo se i dobro nasmijali. Budući da su polaznici glavnom bili početnici koji nisu kameru nikada prije držali u ruci, uspjeli smo postići odličan unutarnji ritam i ležernost koja prati čitav film – pojasnio je Erik.

Polaznici koji su snimili, režirali i montirali film su Dragutin Andrić, Ivan Jelačić, Ivan Šušnjar, Jakov Kusić, Kristina Mađor, Lea Smodlaka, Luca Kzina, Marija Lena Bošković, Marina Gudelj, Martina Kartelo, Mirjana Lolić, Tina Ljubenkov i Veljko Tomić.

Jednakost u stripu

U četvrtak navečer, ponovno u klubu Ghetto, predstavljeni su najbolji radovi i proces nastajanja ilustracija u sklopu radionice crtanja stripa koja se pod vodstvom akademskog slikara Ivana Svaguše održala u Info zoni. Polaznici su kreativnim ilustracijama razmotrili problem diskriminacije te načine njezina sprečavanja. U sklopu predstavljanja podijeljene su i naljepnice s originalnim ilustracijama.
- Mislim da je rezultat specifičan jer smo zajednički sudjelovali u svakoj fazi nastajanja ilustracije, od početnog brainstorminga do gotovog djela. Međusobno smo raspodijelili ideje, odlučili koje ćemo prikazati u formi stripa, a koje u formi crteža i zatim smo ih usavršavali i dodavali detalje – pojasnila je polaznica radionice Edita Bandur.

Priče i poezija za kraj

Završna večer održala se u petak navečer u klubu Quasimodo gdje su polaznice Dramskog studija za djecu i mladež splitskog Gradskog kazališta mladih pročitale tekstove na temu jednakosti, uključujući i onu pod imenom Đani, priču koja je na temelju odluke peteročlanog žirija jednoglasno ponijela titulu pobjednika natječaja za najbolju kratku priču, koji je Info zona raspisala uoči Tjedna jednakosti. Mlade GKM-ovke iskazale su oduševljenje tekstovima koje su interpretirale, posebice pobjedničkom.
- Neke priče toliko su odlične da bi ih trebalo uprizoriti na sceni. Svaki autor pristupio je temi na specifičan način i sagledao pojam jednakosti iz drugačije perspektive. Pojedini autori otišli su toliko u dubinu da ih treba pročitati više puta kako bi ih se u potpunosti razumjelo, dok su neki koristili smiješne metafore kojima su prenijeli upečatljivu poruku – pojasnile su gotovo u glas.

>> Pročitaj pobjedničku priču Tjedna jednakosti

Po završetku čitanja priča, čitala se i poezija na temu jednakosti i time je zaključen splitski Tjedan jednakosti, ali nadamo se da će poruka o važnosti jednakosti ljudskih bića, bez obzira na njihovo podrijetlo, orijentaciju, fizičke i psihičke karakteristike zadržati u svijesti sugrađana mnogo dulje.

Aktivnosti Info zone povodom Tjedna jednakosti provele su se u sklopu projekta U ime jednakosti koji realiziraju Centar za mirovne studije, Cenzura Plus i Mreža mladih Hrvatske, a financira Europska unija.