U Splitu je sve više Erasmusića

20_03_2015 / 13:40h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: ESn Split/Fb
U Splitu je sve više Erasmusića

U Split svaki semestar pristiže sve više stranih studenata, a ESN im pruća pomoć pri integraciji u zajednicu. Buddy program, interkulturalne večeri, druženja, ali i humanitarni rad neki su od razloga zašto se strani studenti osjećaju domaće.

 “Hvala lijepa”, I say to the lovely lady at the bakery as she hands me my burek, fresh from the oven. But as soon as she responds “osam kuna”, I am obliged to use the excuse that all my colleagues use when they can’t understand the Croatian language. The excuse of being an Erasmus student, of not being able to speak the beautiful hrvatski.

But don’t you shut your doors immediately, do not fear. Even though we are Belgian, Polish, Swedish or Macedonian, we are not as rude, impatient and drunk like our tourist-counterparts.

We’re just hungry. Hungry for knowledge, meeting new people and cultures. And we’re not missing meals. Nor saying no to enjoying your local cuisine and rakija either.

We won’t bother you, dear citizens of Split. We will be studying at the University, eating in the canteens and partying in our dorms. And occasionally you will find us in the city, exploring the city and making it ours as it is yours.


“Hvala lijepa” kažem divnoj gospođi u pekari dok mi dodaje burek, svjež iz pećnice. Ali čim mi odgovori s “osam kuna”, moram upotrijebiti istu ispriku koju moji kolege koriste kada ne razumiju jezik. Ispriku da sam Erasmus student, da ne govorim prekrasni hrvatski.

Ali nemojte odmah zalupiti vratima, ne strahujte. Iako smo Belgijanci, Poljaci, Šveđani ili Makedonci nismo bezobrazni, nestrpljivi i pijani kao naši sunarodnjaci turisti.

Samo smo gladni. Gladni znanja, upoznavanja novih ljudi i kultura. I ne preskačemo obroke. Niti kažemo ne lokalnoj hrani ili rakiji.

Dragi građani Splita, nećemo vas gnjaviti. Učit ćemo na Sveučilištu, jesti u studentskim menzama i feštati u svojim stanovima. A povremeno ćete nas pronaći u gradu, kako istražujemo i činimo ga svojim kao što je vaš.

Svakim semestrom sve je više Erasmusića

Belgijanac Egon Temmermans, koji je nedavno spakirao kofere i odlučio putem programa Eramus+ provesti šest mjeseci ni više ni manje nego u gradu pod Marjanom, sastavio je ovaj simpatičan uvod. Naime, Egon je jedan od 70 studenata kojima je početkom ljetnog semestra splitski ESN, studentska volonterska organizacija koja radi sa studentima na razmjeni, pomogao da se snađu na novom sveučilištu i novoj sredini putem tjedna dobrodošlice i tzv. buddy programa.

Prema riječima Ane Šapine, predsjednice ESN-a, u Split svakim semestrom pristiže sve više Erasmusića kojima treba pomoć pri integriranju u lokalnu sveučilišnu zajednicu. - Kada sam započela s radom prije nešto više od dvije godine, nije pristiglo više od 20-30 studenata, no broj se konstantno povećava. Trenutno imamo Poljake, Čehe, Slovence, Talijane, Španjolce, Portugalce te nekolicinu iz Belgije, Švedske, Rusije... Welcome week je dobar uvod kojim im kroz različite aktivnosti olakšavamo upoznavanje grada, ali im isto tako omogućavamo da se međusobno upoznaju - pojasnila je Ana.

I zabava i rad: studenti se uključuju u humanitarni rad

U sklopu ovog tjedna otišli su izlete na Klis i u Salonu, organizirali piknik na Marjanu, a posebno zanimljivom očekivano se pokazala internacionalna večera: naime, svaki je od pridošlih studenata zadužen da pripremi i donese neko tradicionalno jelo iz svoje države, pa se svi zajednički goste zalogajima iz čitave Europe. Osim što nudi zabavu, ESN djeluje i u humanitarnom duhu, tako da, primjerice,  ESN-ov program Social Erasmus tijekom čitave godine uključuje studente u edukacijske akcije po školama, te dječjim i staračkim domovima.

Buddy program – lokalni prijatelji

Josipa Lovrić i Anja Ramljak studentice su koje s Anom volontiraju već godinu dana, a budući da same nisu mogle biti dio Erasmus razmjene, na ovaj način dobile su priliku da upoznaju druge kulture i nove ljude. Obje sudjeluju u buddy programu, kojim se pristigli studenti povezuju s lokalnim buddyjima, prijateljima koji im pomažu pri rješavanju papirologije, traženju stana i općenito snalaženju u novoj sredini.

Ruskinja Evgenia Vanyushina koja je pristigla još prošli semestar, te produžila boravak na čitavu akademsku godinu, vlastitim iskustvom potvrdila je da buddy program ponekad nudi priliku za sklapanje pravih prijateljstava. - Studentica s kojom me ESN spojio pokazala se kao grozan buddy, ali mi je postala odlična prijateljica s kojom učim hrvatski – komentirala je uz smijeh.

- Lokalne ljude doživjela sam kao uistinu pristupačne, ljubazne i spremne pomoći. Iako mi Hrvatska nije bila prva opcija kada sam birala destinaciju razmjene, jako sam zavoljela ovaj grad i njegove stanovnike. Sveučilište mi je također izašlo u susret što se programa tiče, pa ni s ispitima nije bilo problema – dodala je.

Pomalo, nije priša

Iako su se brzo prepustili čarima dalmatinskog života, ono što je po dolasku najviše zapanjilo i Egona i Evgeniju jest (ne)slavni splitski „pomalo, nije priša“ mentalitet. - Zbilja je izražena razlika Hrvata i Belgijanaca po tom pitanju. Ovdje je sve mnogo opuštenije, što samo po sebi nije loše, ali kada navikneš primati odgovore na mail praktički odmah nakon što ga pošalješ, treba vremena da se navikneš na činjenicu da će profesoru splitskog Sveučilišta trebati nekoliko dana da ti odgovori - zaključio je Egon.

ESN još čeka vlastiti prostor

ESN polako ulazi u treću godinu aktivnog rada sa studentima i razvijanja studentske razmjene na nekoliko razina, no kao i većina splitskih studentskih udruga i dalje nema vlastiti prostor na raspolaganju. Iako im je Klub mladih Split omogućio korištenje prostora u ulici Ruđera Boškovića 20 za sastanke i okupljanja, pregovori sa Sveučilištem da im se osigura ured za rad još uvijek traju. Dodatnu poteškoću Erasmusićima predstavlja i činjenica da studentski dom za rastući broj dolaznih studenata ima samo 30 rezerviranih mjesta, dok ostalima preostaje podstanarstvo.