Kontra monotonije zidova

17_11_2015 / 11:53h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Nema labavo / Press
Kontra monotonije zidova

Marcella Zanki i Nela Perković, promotorice festivala Nema labavo ispričale su kako je i zašto ekipa iza festivala ulične umjetnosti Nema labavo došla do ideje i programa.

Dok zidne murale Splićani duži niz godina povezuju s navijačkom subkulturom i porukama o vjernosti klubu, urešenima portretima igrača i/ili obilježjima kluba, ulična umjetnost postala je toliki mainstream da je Google otvorio stranicu posvećenu dokumentaciji te vrste umjetnosti. Stvari se i u nas ipak polako mijenjaju, zahvaljujući šačici entuzijasta. Naime, monotoniji fasada stat će u srijedu, 18. studenog, na kraj festival Nema labavo, koji na plato Doma mladih dovodi pet renomiranih umjetnika da velikim zidnim muralima osvježe sive zidove socijalističke arhitekture. No to nije sve – u Domu mladih održat će se i koncert, party te izložba.  Festival traje do 22. studenog.

Razgovarali smo s Marcellom Zanki i Nelom Perković, promotoricama festivala, i saznali kako i zašto je ekipa iza Nema labavo došla do ideje i programa festivala.

– Htjeli smo dovesti umjetnike koji ne pripadaju nužno nekoj subkulturi, i čija će djela svojom estetikom biti privlačnija široj publici i potaknuti ih da požele nešto slično i u svojoj okolini. Radi se o umjetnosti koja se proširila po većim gradovima u okolini i nije nam bilo jasno da se u Splitu takve stvari još ne događaju – kaže Marcella. – Prvotna je ideja bila da se oplemeni veći broj neuglednih lokacija. Ali budući da je prva, testna, godina festivala i da su financijska sredstva jako ograničena, odlučili smo napraviti beta verziju i posvetiti se već poznatom terenu na kojem možemo besplatno dobiti tehničku podršku te je sama organizacija lakša – dodaje Nela.

Zbog realtivno malenog prostora ograničili su se na jako mali broj umjetnika. – Svjesni smo da su u Splitu i okolici aktivni umjetnici koji su iskusni u ovoj vrsti umjetnosti, i želja nam je pozvati ih sljedeće godine. Planiramo dovoditi i strance, upoznavati ih sa turističkim potencijalima Splita, tako da se požele vratiti i u sezoni – ističe Marcella.

>> Pročitaj više o programu festivala Nema labavo

Projekt je prošao na dva vijeća u kulturi Grada Splita (muzejsko-galerijsko i glazbeno-scensko), gdje su dobili 15, odnosno 10 tisuća kuna, te na Inovativne umjetničke i kulturne prakse Ministarstva kulture koje su im donijele 10 tisuća kuna. – Prijavili smo se i na natječaj Turističke zajednice splitsko-dalmatinske županije, HBOR i na Javni poziv Županije splitko-dalmatinske, ali nismo dobili rezultate. Za sljedeću godinu projekt smo prijavili na iste adrese, te na Kulturu Novu. Naravno, pratimo i aktualne natječaje – kaže Nela.

Nedostatna sredstva potaknula su ih na umrežavanje da bi putem segmenata projekata partnera uspjeli, bar u određenoj mjeri, realizirati ono što su zamislili. – Ideja je da sljedeće godine glazbeno-scenski dio bude više eksperimentalan i povezan s konceptualnom umjetnosti, a Borghesia, koju dovodi IKS Festival, upravo je na tom tragu – objašnjava Nela. I Beatslap party koji organiziraju Loop Junkies ima elemente koje su organizatori željeli provući kroz festival – multimedijalni performans na kojem uz glazbenu pratnju puštaju projekcije na instalacije. Idealno se uklopila i izložba koju dovodi zagrebačka udruga Otompotom, Medika putuje, jer prikazuje radove izvedbom, temom i senzibilitetom bliske muralima koji će biti izrađeni na platou Doma mladih.

Beta verzija festivala tako je, usprkos poteškoćama, poprimila konture onoga što je ekipa iz udruge Romb i zamislila u originalnom projektu. Ostaje vidjeti kako će Splićani prihvatiti (za njih) nove načine umjetničkog izražavanja i razbijanje monotonije oronulih fasada. Iluzorno je očekivati da će već dogodine neka četvrt tražiti da je umjenici oslikaju, poput Palmitasa u Mexicu, ali ako se počnu razbijati ukorijenjene predrasude prema uličnoj umjetnosti kao o ekskluzivno činu vandalizma, napredak neće izostati.