Zona kreće sa 100 sati programa!

01_10_2015 / 22:18h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Zona kreće sa 100 sati programa!

Info zona i službeno započinje novu sezonu događanja. Već u listopadu nastavljamo s nekim starim, ali i počinjemo s nekim novim aktivnostima te donosimo 13 događanja i više od 100 sati programa za mlade!

Info zona i službeno započinje novu sezonu događanja namijenjenih informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politika prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih! Iako smo u 2014. godini putem poreza, prireza i naknada u proračun Grada Splita uplatili gotovo 44 tisuće kuna, a Grad Split u rad Info zone uložio svega 3.824,37 kuna, kvalitetu rada Info zone prepoznali su drugi donatori te je, uz nemali volonterski doprinos, prethodna sezona događanja bila iznimno uspješna. Naime, od rujna 2014. do rujna 2015. u suradnji s 52 suradnika realizirana su 83 događanja u više od 300 termina, u kojima je sudjelovalo nešto manje od 2000 mladih, a bilo je i gotovo 600 prijava na radionice, što je u svim segmentima iznad razine prethodnih osam godina rada. Već u listopadu Info zona nastavlja s nekim starim, ali i počinje s nekim novim aktivnostima te donosi 13 događanja i više od 100 sati programa za mlade!

>> Prati najave događanja u Zoni na infozona.hr/program

Od 1. listopada u Info zoni je počela nova sezona radionice stripa pod nazivom Stripolerancija, na kojoj će mladi osim o tehnici stripa učiti i o suzbijanju govora mržnje, razvoju tolerancije i multikulturalnosti te o borbi protiv nasilja nad ženama. Sudjelovanje je besplatno, a radionici se možete pridružiti do 8. listopada prijavom na infozona.hr/prijava.

U listopadu počinju večeri modernih društvenih igara pod nazivom Ajmo se igrat! koje svake subote od 19.30 u Info zonu donose organizatori konvencije SF-a, fantastike i igara FantaSTikona. Prva večer održat će se 3. listopada te će je obilježiti društvene igre s crtom horrora, misterija i potrage. Ljubitelji društvenih igara pozvani su donijeti svoje omiljene društvene igre ili pridružiti se drugim igračima.

Info zona 6. listopada gostuje u srednjoj školi Tin Ujević u Vrgorcu, gdje će srednjoškolcima prezentirati svoje usluge, a povodom skorog obilježavanja Dana bijelog štapa kratko predavanje o svojim životnim izazovima održat će i Ivan Bogdanović - slijepi mladić koji je pozornost šire javnosti privukao svojom upornošću u studentskim danima. Ovim gostovanjem Info zona nastavlja suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo koji u sklopu Savjetovališta za prevenciju ovisnosti kontinuirano organizira predavanja za vrgoračke srednjoškolce.

Ljubitelji filma nastavljaju druženja u Filmskom klubu, svakog drugog utorka u 19 sati. Tema njihovih razgovora 6. listopada bit će film Sonatine, redatelja Takeshija Kitana, a dogovorit će se i koji će film analizirati 20. listopada.

Udruga Imaginacija još će jednom projekcijom i predavanjem u ciklusu Što je film bez sociologije? u utorak, 6. listopada, u 20 sati u Info zoni doprinijeti aktualizaciji nasilja među mladima. Uz gostovanje socijalnog pedagoga Tonija Maglice, prikazat će se i dokumentarni film Oblak koji donosi priču o Luki Ritzu, mladiću koji je kao žrtva premlaćivanja postao simbol borbe protiv nasilja među mladima.

Blank_filmski inkubator gostuje u Info zoni te će u nedjelju, 11. listopada, od 14 do 16 sati održati radionicu za mlade novinare koji su zainteresirani za suradnju u području istraživačkog novinarstva. Sudionici radionice s voditeljima će se raspravljati o mogućim novinarskim zadacima te dogovoriti potencijalnu suradnju u projektu Kiosk koji se bavi podzastupljenim temama u hrvatskom medijskom prostoru. Zainteresirani svoj dolazak mogu najaviti na [email protected].

MEDIAtion, sedmodnevna međunarodna edukacija, u Info zoni će od 12. do 18. listopada okupiti 24 stručnjaka za rad s mladima iz Hrvatske, Španjolske, Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Crne gore koji će razmijeniti iskustva u području kreiranja medija za mlade.

Povodom Svjetskog dana hrane Info zona i udruga MoSt 16. listopada ugostit će Centar za mirovne studije i projekt Okus doma. Ovaj gastronomsko-kulturološki projekt će u Split, zahvaljujući kulinarskim umijećima azilanata u Hrvatskoj, donijeti okuse i mirise jela iz kuhinja iz različitih krajeva svijeta. Tom prigodom podsjetit će se na važnost hrane koje u svijetu još uvijek nema dovoljno, ali i prenijeti afirmativnu poruku tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Do 4. su listopada otvorene prijave za Tečaj hrvatskog znakovnog jezika koji Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir održava u Info zoni od 2008. godine. Polaznici će od 19. listopada putem predavačkog i praktičnog dijela učiti komunicirati na znakovnom jeziku i na taj način doprinositi i svojoj većoj zapošljivosti.

U Info zoni od 19. listopada počinje Radionica filmske analize na kojoj će ljubitelji filma do sredine prosinca, ponedjeljkom u 20 sati, otkrivati kako iščitavati i analizirati simbole, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su otvorene na infozona.hr/prijava.

Ove jeseni u Info zoni kreće Književni klub Irene Delonge! Jednom mjesečno diskutirat će se o pročitanim knjigama i dogovarati nove naslove, a prednost će imati naslovi s državne mature. U premijernom izdanju Književnog kluba, 20. listopada u 19.30, tema razgovora bit će - Lovac u žitu, srednjoškolska lektira u prvom razredu.

U srijedu, 21. listopada, u 20 sati u Info zoni će se održati putopisno predavanje Nepal i Indija - hodočašće. Ana Božulić i Ante Ljubić, samo nekoliko tjedana nakon razornog potresa s epicentrom u Tibetu, gotovo slučajno pridružili su se grupi hodočasnika te posjetili Nepal i Indiju. Obišli su budistička i hinduistička svetišta te se na zanimljiv način upoznali s religijama i kulturama koje su im prethodno bile potpuno nepoznate.

Sociološko predavanje u ciklusu Mala škola sociologije u listopadskom izdanju aktualizirat će teme iz područja ekologije, a udruga Imaginacija u utorak, 27. listopada u 20 sati, u goste dovodi dr.sc. Ivanku Buzov.

Grad Split financijski ne podržava rad Info zone. Info zona aktivnosti realizira uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijske podrške Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za elektroničke medije te fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.