Bogat prosinac u Zoni

09_12_2013 / 17:34h  |  Autor: G.B.
Bogat prosinac u Zoni

Zona i u prosincu, prije vrhunca blagdana, donosi koristan i zanimljiv program za mlade. Radionice stripa, poremećaji prehrane, suradnja s mladima, predstavljanje na engleskom te migranti i EU tek su neke od tema prije nego godinu završi Bookara šou.

Tijekom studenog je Info zona organizirala više od 15 događanja u kojima je sudjelovalo gotovo četiri stotine mladih. U prosincu, prije vrhunca blagdana, također donosimo koristan i zanimljiv program za mlade.

Prošlog četvrtka Zonu je do posljednjeg mjesta ispunilo gostovanje Darka Macana, jedne od važnijih figura domaćeg stripa, a od sredine prosinca ispunjavat će je mlade nade koje će se pridružiti šestoj sezoni radionica crtanja stripa. Polaznici neće samo saznati kako napisati dobar scenarij za strip, koje likove uvesti u priču i kako se kreativno izraziti u maniri pravog stripaša, već će i promišljati o temi ovisnosti, a na kraju će svoje stečene vještine prezentirati na skupnoj izložbi te u tiskanom zborniku najboljih radova. Prijave su već otvorene na infozona.hr/radionica.

U prosincu će se održati i još jedno predavanje iz područja zdravstvene zaštite, namijenjeno prije svega srednjoškolcima, što nije neobično s obzirom na to da oko 50 tisuća mladih u Hrvatskoj pati od poremećaja prehrane, a 50% djevojaka provodi dijetu, čime se izlažu poremećajima prehrane. Dr. Željka Karin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ u utorak (10. 12.) u 13 sati u Info zoni objasnit će sve uzroke, simptome, posljedice i načine liječenja anoreksije, bulimije i pretilosti.

Kakva je do sada bila suradnja mladih i splitske gradske uprave te kakva su očekivanja od reorganizirane gradske uprave, pitanja su na koja će odgovore ponuditi sudionici fokus grupe koju u srijedu (11. 12.) organiziramo u Info zoni s ciljem dobivanja što cjelovitijeg uvida u problematiku odnosa mladih i vlasti na lokalnoj razini te davanja što konkretnijeg i kvalitetnijeg doprinosa boljoj suradnji mladih i gradske uprave. Svi mladi koji imaju iskustvo suradnje s Gradom Splitom mogu se prijaviti, no zbog kvalitete rada broj sudionika ograničen je na manju grupu.

S obzirom na sve više prilika za stipendiranje, studiranje ili zaposlenje u inozemstvu, vjerujemo da će i ove godine biti velik broj onih koji žele naučiti kvalitetno predstaviti svoje potencijale na engleskom jeziku. Besplatna radionica pisanja životopisa (CV) i motivacijskog pisma (cover letter) te pripreme za razgovor po europskim standardima i na engleskom jeziku održat će se u Info zoni 19. prosinca od 16:30, a prijave će biti otvorene na infozona.hr/predstavljanje.

Članstvo u Europskoj uniji sve više aktualizira i pitanje migranata pa će 20. prosinca na okruglom stolu pod nazivom Isti ljudi, druga mjesta gosti iz Austrije predstaviti izazove, probleme i rješenja u svojoj zemlji, a prikazat će se i dokumentarni film u produkciji Info zone, u kojem sudjeluju stručnjaci te mladi prve i druge generacije austrijskih imigranata.

Europska unija bit će ujedno tema prezentacija srednjoškolaca koji su u listopadu u Info zoni završili višednevni trening. Oni će tijekom prosinca svoje vršnjake u pet dalmatinskih srednjih škola informirati o Europskoj uniji, uputiti ih na izvore kvalitetnih i provjerenih informacija te im prezentirati zaključke masovne diskusije održane u ožujku, u kojoj je gotovo 300 mladih iznijelo svoje stavove i mišljenja o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Predzadnji ponedjeljak u 2014. rezervirao je Marijo Glavaš, kojem na Bookara šou u goste dolazi Marko Pogačar s namjerom predstavljanja svoje nove knjige Jugoton gori - originalnog glazbenog dnevnika u kojem, kroz pedesetak pjesama domaćeg novog vala osamdesetih i kasnije punk rock scene koja je iz njega proizašla, objašnjava jedno odrastanje.

Više od stotinu mladih nastavit će i u prosincu u Zoni pohađati novinarske radionice, radionice radijskog novinarstva, tečaj znakovnog jezika te radionicu Decoupage, origami, kašir.

Aktivnosti se provode u sklopu šest projekata

Aktivnosti se provode u sklopu projekata Klub za mlade Zona i Navuci se na strip! financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPM), projekta Regionalni informativni centar za mlade Info zona financiranog od MSPM-a i Grada Splita, projekta Empowerment Towards Equal Opportunities koji financira Open Society Institute te partnerskih projekata 28. zvjezdica financiranog putem programa IPA INFO 2011 te projekta Demokracija za 5+ financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.