Macanova priča o stripu

06_12_2013 / 22:17h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Mario Vidić
Macanova priča o stripu

U prostor Info zone u četvrtak navečer jedva su stali svi zainteresirani za rad Darka Macana, jedne od važnijih figura domaćeg stripa. Macan je govorio o svom djelovanju u hrvatskom stripu, sa naglaskom na izdanjima izdavačke kuće Mentor...

U prostor Info zone u četvrtak navečer jedva su stali svi zainteresirani za rad Darka Macana, jedne od važnijih figura domaćeg stripa. Kroz razgovor sa Ivanom Svagušom, Macan je govorio o svom djelovanju u hrvatskom stripu, sa naglaskom na izdanjima izdavačke kuće Mentor koju je vodio posljednji deset godina.

>> Bogat prosinac u Zoni


Posebno je istaknut strip magazin Q koji je izlazio od 2003., a Macan je rastumačio i na prvi pogled neobjašnjivu numeraciju magazina u kojem su objavljivani radovi relevantnih suvremenih autora za koje se nije do tada čulo na našem tržištu. Predstavljena je i podedicija Lunatiq kroz koju su objavljivani stripovi domaćih autora za koje je Macan smatrao kako imaju kvalitetu, ali ih u Hrvatskoj jednostavno nije imao tko objaviti. Kroz potragu za održivim modelom financiranja nastao je i vritnjaq, domaća inačica crowdfundinga, zahvaljujući kojem su tiskani radovi nekolicine domaćih stripaša.

Mentor se zbog niza razloga nažalost gasi, tako da su okupljeni, nakon što su svi iscrpili ideje za pitanja koja bi mogli postaviti gostu, navalili na stripove i knjige po iznimno-sniženim-totalna-rasprodaja-diskontnim cijenama, ne propustivši ni priliku da zatraže potpis i crtež od autora.