Jesen u Zoni: više od 15 događanja

30_10_2013 / 01:59h  |  Autor: G.B.
Jesen u Zoni: više od 15 događanja

Info zona je za studeni pripremila više od 15 različitih događanja - predavanja, radionica, edukacija... Posebno ističemo početak realizacije besplatnog pravnog savjetovališta za mlade.

Info zona je za studeni pripremila više od 15 različitih događanja namijenjenih informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih. Posebno ističemo početak realizacije besplatnog pravnog savjetovališta za mlade a pozornost ćemo posvetiti i aktualnoj izradi Zakona o mladima i novog Nacionalnog programa za mlade.

U listopadu su već počele radionice stripa te tečaj znakovnog jezika. Netom prije zatvaranja natječaja za volontere otvaramo prijave za niz edukacija s ciljem osnaživanja organizacija mladih na području Dalmacije.

Počinje niz besplatnih radionica za umjetnike, novinare, nezaposlene…

Višestruki prvaci u različitim disciplinama ronjenja na dah, Lidija Lijić Vulić i Tomo Vrdoljak, održat će 13. 11. radionicu o tehnici ronjenja na dah te pružiti praktične savjete o pravilnom disanju, držanju daha te zaronu u dubinu. Polaznici će usvojeno znanje moći tri dana kasnije primijeniti na plaži Kašjuni. Uskoro ćemo otvoriti i prijave za prve u nizu besplatnih radionica. Radionice radijskog novinarstva vodit će iskusna voditeljica i novinarka Vedrana Krstić-Ivanišević a polaznici će steći konkretne i praktične vještine i znanja iz područja radijskog novinarstva te se priključiti realizaciji radijske emisije Info zona na radiju u programu HR Radio Split. Na kreativnim radionicama izrade decoupagea, origamija i kašira polaznici će steći umjetničke i praktične vještine papirnih i salvetnih tehnika, decoupagea i kaširanja te stvoriti uporabni i funkcionalni predmet kojem će dati osobni pečat i ostvariti svoje umjetničke vizije i inspiracije.

U narednim mjesecima organizirat ćemo i radionice predstavljanja poslodavcu na engleskom jeziku, enigmatsko-logičke radionice, malu školu crtanja, tečaj fotografije, filmske radionice… U 2014. započet će novi ciklus Kvizanja u zoni a izdavačka kuća Fraktura ponovno će biti pokrovitelj znanja.

Sudjeluj u izradi Zakona o mladima i Nacionalnog programa za mlade


Uskoro zatvaramo prijave za sudionike konferencije Demokracija za 5+, na kojoj će mladi i predstavnici jedinica lokalnih i regionalnih samouprava iz pet hrvatskih županija razgovarati o suradnji između mladih i predstavnika vlasti te razmijeniti iskustva i znanja, a gosti iz Grada Maribora predstavit će koncept Europska prijestolnica mladih Maribor 2013. te govoriti o aktivnoj politici zapošljavanja.

U srijedu se održao otvoreni radni sastanak dalmatinskih članica Mreže mladih Hrvatske, na kojem su članice razmijenile informacije o izradi Zakona o mladima i novog Nacionalnog programa za mlade te preispitale mogućnosti bolje suradnje s nacionalnom organizacijom mladih koja okuplja više od 60 udruga mladih i za mlade.

Regionalno savjetovanje o nacrtu Zakona o mladima okupit će, 19. studenog u 13 sati, (odgođeno, nacrt Zakona se očekuje u prosincu)  predstavnike organizacija mladih i za mlade te Ministarstva socijalne politike i mladih. Sudionici će se upoznati s nacrtom Zakona te dobiti priliku za iznošenje konkretnih kritika i prijedloga.

Predavanja o kockanju, hepatitisu i spolno prenosivim bolestima

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, u Info zoni ćete imati priliku poslušati dva zanimljiva edukativna predavanja koja će održati stručnjaci iz područja zdravstva a namijenjena su prije svega srednjoškolcima.

Ovisnost o kockanju tema je predavanja dr. Željke Karin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ koje će se održati 20. studenog u 13 sati, a drugo predavanje održat će dr. Branka Jurčević Zidar 48 sati kasnije i pričat će o virusnim hepatitisima te o simptomima i posljedicama koje mogu prouzročiti. Dr. Željka Karin održat će još jedno predavanje idućeg tjedna (26.11. u 13 sati), ali povodom Dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. 12. Tema će biti reproduktivno zdravlje, spolno prenosive bolesti i zaštita.

Od informacija do stripa, knjige i ronjenja


U prvom tjednu, 7. 11. u 19 sati,  Agencija BHV prezentirat će svoje usluge i programe za studiranje u Velikoj Britaniji. U studenom počinjemo sa serijom informativnih druženja mladih sa predstavnicima organizacija i institucija koji će u neformalnoj atmosferi razgovarati o različitim temama. Tema prvog Info caffea (12. 11. u 19 sati) bit će utjecaj reorganizacije gradske uprave na suradnju s mladima Erasmus stručna praksa.

Višestruki prvaci u različitim disciplinama ronjenja na dah, Lidija Lijić Vulić i Tomo Vrdoljak, održat će 13. 11. u 18 sati radionicu o tehnici ronjenja na dah te pružiti praktične savjete o pravilnom disanju, držanju daha te zaronu u dubinu. Polaznici će usvojeno znanje moći 16. 11. primijeniti na plaži Kašjuni.

Konceptom Info kopča omogućavamo mladima da se, putem dinamičnih prezentacija petoro predstavljača, u manje od 35 minuta informiraju o pet različitih korisnih, edukativnih i zanimljivih tema. U studenom gostujemo kod učenika jezično-informatičke gimnazije Leonardo da Vinci.

Info zona će opet ugostiti 24-satno crtanje stripa – od subote (23. 11.) u podne do nedjelje (24. 11) u podne sudionici će svakog sata osmisliti, skicirati i završiti po jednu tablu/stranicu stripa. Na www.infozona.hr/strip24 pročitaj što ti treba za prijavu i pridruži se stripašima.

Možda nas Marijo Glavaš i ovog mjeseca pozove na Bookara šou – najbržu književnu večer u Europi! Za točan termin Bookare te dopune i izmjene programa prati infozona.hr ;)

Malo pravno savjetovalište

Drugog ponedjeljka u mjesecu u Info zoni organiziramo besplatno pravno savjetovalište za mlade. Najavite se na www.infozona.hr/pravno, rezervirajte svoj termin i budite spremni izložiti svoj pravni problem.

Aktivnosti se provode u sklopu pet projekata

Aktivnosti se provode u sklopu projekata Klub za mlade Zona i Znanjem možemo aktivizam jačati - ZMAJ financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPM), projekta Regionalni informativni centar za mlade Info zona financiranog od MSPM-a i Grada Splita te partnerskim projektima Zakon je zakon! financiranog od AMPEU-a i Demokracija za 5+ financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.