Zalet novog Savjeta mladih

28_11_2021  |  Autor: Ivana Bartulović  |  Foto: I.Z.
Zalet novog Savjeta mladih

U Klubu Zona, održala se prva u nizu Kava sa Savjetom mladih. Osim što se predstavio plan rada Savjeta za iduću godinu, novi saziv pozvao je mlade da ih prate i javljaju im se sa prijedlozima, pritužbama i idejama.

U četvrtak 25. studenoga, u Klubu Zona, održala se prva u nizu Kava sa Savjetom mladih. Osim što se predstavio plan rada Savjeta za iduću godinu, novi saziv pozvao je mlade da ih prate i javljaju im se sa prijedlozima, pritužbama i idejama.

Neformalni razgovor započeo je Goran Biličić, predsjednik Info zone, koji je objasnio kako se Info zona našla u ovoj priči. Projekt ZaLet Savjeta mladih, partnerski projekt Info zone i Grada Splita, osmišljen je prije nego se konstituirao ovaj saziv Savjeta i financira se kroz program Erasmus+. Ideja je bila da se na početku mandata novi saziv educira i pripremi za rad. Jedan od načina su i Kave sa Savjetom mladih koje će ići jednom mjesečno, četvrtim četvrtkom u mjesecu. - Svaki mjesec imamo neku temu na koju ćemo educirat i na neki način informirat članove Savjeta, ali i dati priliku da članovi Savjeta dobiju neku povratnu informaciju od drugih mladih i osoba koje rade s mladima i misle o toj temi - rekao je Goran.

Riječ je tada preuzela Ivone Zekan, zamjenica predsjednice Savjeta mladih, koje je opisala kako se osim na redovitim sjednicama koje se trebaju održavati svako tri mjeseca, Savjet sastaje svaki tjedan kako bi brainstormali o idejama. - Ne želimo odrađivat taj neki minimum nego stvorit nešto što bi moglo biti korisno ne samo nama nego svim mladima u Splitu – istaknula je Ivone.

Teme za sve mlade

Cilj im je približiti rad Savjeta drugim mladima te otvoriti prostor za komunikaciju s njima o temama koje su im bitne i zanimljive. Jedan od načina su i Kave sa Savjetom mladih za koje već imaju pregršt ideja. Teme koje se spominju su problem javnog prijevoza (posebno nedostatak noćnih međugradskih linija tijekom zime, na što su im se požalili srednjoškolci), pokretanje start-upa, besplatni treninzi za mlade, a posebno se istaknula problematika Doma mladih kao okupljališta za mlade za koji imaju ideju. - Kako smo to nazvali, pristojno klošarenje u Domu mladih. To je ogroman prostor, a dosta prostorija zjapi prazno i neiskorišteno. Tu bi se mogao otvoriti neki dnevni boravak gdje bi mladi mogli popit kavu iz automata i družiti se - rekla je Ivone.

Dok su Kave zamišljene kao prisniji susreti gdje će mladi moći direktno pričati sa članovima Savjeta mladih, postoji još jedan kanal kroz koji će Savjet imati priliku usmjeriti pozornost na teme koje su im bitne, a to je Podcast u Zoni koji ima kanal na YouTube-u. - Prva sezona je imala 23 epizode i išla je svaku subotu, onda smo imali ljetnu stanku. Sad nastavljamo u ritmu svako dvije subote. - objasnio je Goran i nadodao kako će Savjet imati utjecaj na izbor tema za svako drugu epizodu.

Zajednička nit podcasta je da u njemu gostuju mlade osobe koje su aktivne u društvu, kao i oni koji su kao mladi počeli biti aktivni u društvu. Gosti su raznoliki: arhitekti, umjetnici, sportaši… Takve su i teme koje Savjet ima u planu predložiti za Podcast koje uključuju stambeno pitanje mladih, pokretanje vlastite tvrtke ili obrta, osobni branding, digitalno poslovanje, samozapošljavanje, organizacije mladih i EU organizacije. Ivone je posebno istaknula važnost tema poput mentalnog zdravlja, pogotovo zbog utjecaja pandemije, te kvalitetnog učenja. Kao primjer kvalitetnog učenja istaknula je A4 model u kojem studenti različitih smjerova zajedno stječu znanje. Naglasila je kako su mladima potrebni inovativniji, zanimljiviji i interaktivniji modeli učenja.

Split grad za mlade

Savjet je već počeo direktno kontaktirati sa mladima. Kroz inicijativu Split grad za mlade, članovi već obilaze škole te predstavnike Vijeća učenika upoznavaju sa inicijativom i radom Savjeta. Organizirala se i Kava protiv tlake kao promocija inicijative i prilika da se mladi upoznaju sa članovima Savjeta uživo. Goran je naglasio važnost virtualne zajednice koja se stvara kroz inicijativu i koliko je važno okupiti masu mladih na društvenim mrežama. Aktivnost na Facebooku i Instagramu pomogla je da se u tri mjeseca skupi rekordan broj ispitanika za anketu koja će poslužiti kao podloga za izradu Gradskog programa za mlade.

- Info zona i Grad Split su partnerski krenuli u priču Gradskog programa za mlade, a Savjet također ima važnu ulogu. Sad smo proveli to istraživanje iz kojeg će se izvući neki zaključci na temelju kojih će se iza Nove godine raditi konkretan dokument. Na proljeće bi trebali imat nacrt Gradskog programa za mlade koji onda ide na javno savjetovanje. Očekujemo da će negdje u petom mjesecu on biti usvojen i na Gradskom vijeću – opisao je Goran put do novog Gradskog programa za mlade.

Rebranding i direktan kontakt s mladima

Na pitanje o direktnom povezivanju s mladima, Ivone je rekla da je plan rebrendirat Savjet mladih kako mladi ne bi gledali na njih kao na neko savjetodavno tijelo koje je daleko. Želja im je da ih mladi dožive kao ekipu koja se bori da napravi nešto za njih. Jedan od prvih koraka je svakako privlačenje novih Instagram pratitelja. Planiraju objavljivat sadržaj koji je primjereniji mladima, a jedna od ideja koja se spomenula su Instagram storiji na kojima će mladi moći pisati svoje prijedloge i pritužbe. - Mislili smo objavit slike nas, da ljudi povežu tko je tko. Da ne bude ukočeno. Nama nije u cilju objavljivat neke slike u Velikoj sali, nego da mladi vide da smo isto jedni od njih, jer jesmo – istaknula je Ivone i poručila mladima da im se mogu slobodno javiti na Instagram Direct sa prijedlozima i upitima.

Savjet ima bitnu ulogu u koordinaciji i organiziranju obilježavanja Međunarodnog dana mladih. Goran je prisjetio okupljene da je ove godine Međunarodni dan mladih obilježen dvodnevnom konferencijom kojom je započela priča inicijative Split grad za mlade i na kojoj je konstituiran sadašnji saziv Savjeta mladih. Već se razmišlja o idejama za sljedeću godinu. - Napravit ćemo neki show - izjavila je Ivona s kojom su se složili i drugi prisutni članovi Savjeta.

Pregršt planova i ideja se čulo u četvrtak na prvoj „Kavi sa Savjetom mladih“. Ako želite pratiti kako se ti planovi provode u djelo, zapratite ih na Instagramu i vidimo se ne sljedećoj kavi!