Splitske udruge nisu dočekale natječaj za gradske prostore, ali jesu popis svih prostora!

17_07_2024 / 17:28h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: WOKANDAPIX / Pixabay
Splitske udruge nisu dočekale natječaj za gradske prostore, ali jesu popis svih prostora!

Tko i kako koristi gradske prostore?

Bez pravedne i transparentne podrške udrugama ne može biti zdravog civilnog društva, a upravo je netransparentno dodjeljivanje gradskih prostora za rad udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva problem koji je u Splitu prisutan desetljećima. Nakon mjeseci najava, Grad je konačno objavio Registar nekretnina što bi trebao biti preduvjet transparentne dodjele gradskih prostora na korištenje.

Podsjetimo, Grad Split je prije godinu dana počeo raditi na kriterijima koji će utvrditi uvjete, mjerila i postupak za dodjelu gradskih prostora. U sklopu javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva, Info zona je u srpnju prošle godine organizirala javnu diskusiju na kojoj je sudjelovalo više od stotinu sudionika ispred više od 80 splitskih udruga. Grad je proveo čak dva javna savjetovanja, a prijedlozi i komentari koje je Info zona uputila u oba javna savjetovanja u znatnoj su mjeri uvažni. Nova Odluka donesena je u prosincu 2023. godine te su iz Grada najavili objavu natječaja u siječnju 2024. godine.

Mjeseci su prolazili, a službene i neslužbene najave najavljivale su "skoru" objavu natječaja i Registra nekretnina. Sredinom ožujka 2024. Info zona je sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama od Grada Splita zatražila popis poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Grad se oglušio na zahtjev te je tek nakon žalbe Povjereniku za informiranje u odgovoru najavio objavu Registra nekretnina najdalje početkom svibnja ove godine.

Od 17. srpnja 2024. na split.hr dostupni su popisi informacija o gradskim stanovima i poslovnim prostorima. Službeni dokumenti su u .pdf formatu i popisi su sortirani abecednim redom, prema kriteriju adrese. Zbog bolje preglednosti i lakšeg filtriranja i sortiranja podataka po različitim kriterijima, Info zona je dokumente konvertirala u pristupačniji oblik. Tako osim imena i naziva korisnika prostora, adresa, cijena najma i drugih podataka, u samo par klikova možete lako vidjeti tko plaća najviši najam, tko besplatno koristi gradski prostor, koji su slobodni prostori centru grada i druge informacije.