Pun Razred dao je doprinos transparentnom načinu dodjele gradskih prostora za rad udruga

28_07_2023 / 11:53h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PDM
Pun Razred dao je doprinos transparentnom načinu dodjele gradskih prostora za rad udruga

Više od stotinu sudionika javne diskusije.

Info zona je u četvrtak u Razredu u Domu mladih održala javnu diskusiju o Nacrtu prijedloga odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva. Pozivu se odazvalo više od stotinu sudionika ispred više od 80 splitskih udruga, a u diskusiji je sudjelovala i Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu. U dvosatnom programu sudionici su se informirali o samom dokumentu, razmjenjivali stavove, ali i dobili konkretne odgovore na brojna pitanja. 

- Bio je izazov moderirati diskusiju sa više od stotinu sudionika, o temi u kojoj ćemo teško pronaći konsenzus. U prvom dijelu programa radili smo u manjim grupama te smo detektirali ključna pitanja na koja je Maja Đerek u drugom dijelu strpljivo odgovarala. Očekujemo da će sudionici mnoge kvalitetne komentare i prijedloge proizašle iz ove diskusije uputiti i u službenom javnom savjetovanju. Vjerujem da smo time doprinijeli kvaliteti dokumenta koji će prvi put urediti transparentan način dodjele gradskih prostora za rad udruga. Smatram da je to velika stvar za razvoj civilnoga društva u Splitu - objasnio je Goran Biličić, predsjednik Info zone. 

Prema najavama, na natječaj će svi gradski prostori koji su ranije dodjeljivani udrugama bez natječaja. Među brojnim novim informacija sudionici su tako saznali da će se uskoro pripremiti i poseban natječaj za udruge u kulturi, sukladno Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi. Otvorena je ostala diskusija oko kriterija bodovanja i načina kako će se vrednovati financijski, ljudski i programski kapaciteti. Značajne izmjene će vjerojatno imati i članak koji definira kako se gradski prostor može dodijeliti udruzi bez provedbe javnog natječaja. 

- Ovakva razina sudjelovanje zainteresiranih građana u procesu donošenja odluka trebala bi postati praksa, a ne iznimka. U tome je svakako velika odgovornost na gradskim službama i njihovoj otvorenosti za suradnju. Osim za propitivanje i kreiranje vlastitih stavova, mnogi su ovu diskusiju iskoristili i za upoznavanje s procesom javnog savjetovanja. Drago mi je da je pedesetak sudionika koji su ostali do kraja programa mahom imalo pozitivne dojmove, no zabrinjava me da u publici nije bilo mladih. To je očiti dokaz da je mladih sve manje u civilnom društvu što je direktna posljedica višegodišnjih loših politika prema mladima - zaključila je Antonia Kuzmanić iz Info zone i ROOM 100 kolektiva.

Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva otvoreno je do 4. kolovoza. Svi zainteresirani mogu svoje komentare poslati putem obrasca dostupnog na split.hr, službenim web stranicama Grada Splita. Kako je najavljeno, nakon provedenog savjetovanja odluka bi se na Gradskom vijeću mogla naći već sredinom kolovoza te bi natječaj mogao biti raspisan u rujnu.