M.O.R.T. u Kockinom studiju

17_10_2012 / 23:54h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Mario Vidić
M.O.R.T. u Kockinom studiju

Ako ćemo suditi prema onome što smo čuli za vrijeme i nakon te seanse, Marko je na snimci uspio uhvatiti njihovu nepatvorenu sirovu energiju koja ih izdvaja iz mnoštva bendova.

Članovi sinjskog benda M.O.R.T. protekloga su tjedna više puta došli u Split sa instrumentima, ali ovoga puta ne zbog festivala ili koncerta, već zbog snimanja demo albuma.

Do danas ih je napustilo impresivnih 11 bubnjara

M.O.R.T.-ovci su odlučili iskoristiti trenutak kada se svi nalaze u Sinju te prihvatiti ponudu Marka Perčića koji im je, oduševljen njihovim ovogodišnjim nastupima u Splitu i okolici, ponudio besplatno snimanje u Kockinom studiju. Sinjane nije zaustavilo ni to što su nedavno ostali bez bubnjara – u pomoć je uskočio Mile Mijač, široj publici najpoznatiji po radu u bendu pleSKA, koji je u vrlo kratkom roku skinuo veći broj pjesama.

Bend M.O.R.T. se prvi puta sastao, kažu, 20.09.2003. godine, a kroz mnoge izmjene postava i stilova ostala je konstantna kreativna jezgra benda – John (vokal), Kikos (bas gitara) i Zvrk (gitara). Ime su preuzeli iz naslova novele Terry Pratchetta čijim su radom i smislom za humor sva trojica oduševljeni.

Prvoga su bubnjara pronašli tek šest mjeseci nakon osnivanja, a nedostatak sreće sa sviračima tog instrumenta prati ih kroz sve godine djelovanja – do danas ih je napustilo impresivnih 11 bubnjara. – 'Ko god u Sinju zna svirat bubnjeve je upa bar na jednu svirku – kaže Kikos.

Kad su počeli, nisu ni znali svirati

Prošlo je više od godine dana od osnivanja prije nego što su prvi puta zasvirali pred publikom, a tek su se nedavno ozbiljnije aktivirali – prije su svirali sezonski, po potrebi, dok su ove godine znatno povećali broj nastupa. – Češće smo nastupali jer smo skoro svi bili u Sinju. Sviranje mi je utočište, terapija, nije me netko zadužio da sviram – objašnjava Zvrk.

– Kad smo počeli, nismo ni znali svirat – priznaje John. – A kad smo naučili svirat, onda smo ubacili i covere, da popunimo dva sata – dodaje Zvrk.

Pjesme, kaže John, ne rade, samo ih naprave. U principu je sve otvoreno za sve, ali većina je tekstova njegova. – Nismo se odredili nekim žanrom – kaže Kikos. – Kriterij je da ne zvuči kao nešto šta je netko drugi napravio ili ko nešto šta smo već napravili – nastavlja Zvrk. – Za zvuk je važno i kako se trenutno osjećaš, kakva je energija među članovima – zaključuje John.

Najčešće su svirali na natjecanjima i festivalima, dok su samostalne koncerte održavali u Sinju. Među nastupima koji su im posebno ostali u sjećanju navode NUS, radi samog tipa događaja, te zagrebački Open Air, ali ističu kako je najzahvalnije svirati u manjim mjestima.

Dolaskom posljednjeg bubnjara, prije nešto više od godinu dana, promijenili su i zvuk, pa kažu kako imaju dosta pjesama, uglavnom na engleskom, koje su sada u ropotarnici povijesti. Sviraju ono što im se trenutno sviđa, a pjesme kojih se zasite izbace sa set liste. Ako ih ne snime – zaborave ih. Tako su i sastavili listu pjesama koje su odlučili snimiti u Kockinom studiju – odabrali su stvari koje nemaju snimljene.

Ideja izdavanja albuma nije neprivlačna, ali ih ipak najviše zanimaju žive svirke


Nedavno ih je Vedran iz benda Ilija i Zrno žita spojio sa Zdenkom Franjićem, osnivačem najdugovječnije hrvatske nezavisne diskografske kuće Slušaj najglasnije. – Dobili smo ponudu da će nam izdati album ako donesemo gotove snimke – kaže Kikos. Naglašavaju kako se radi o ponudi koju razmatraju, ali ništa još nije konačno odlučeno.

M.O.R.T.-ovcima ideja izdavanja albuma nije neprivlačna, ali ih ipak najviše zanimaju žive svirke – smatraju da će ih na taj način čuti veći broj ljudi. Što se nastupa tiče, najvažnije im je da nisu u minusu, a cilj im je izbjeći sviranje na pirevima.

Nažalost, zbog ekonomske situacije dio benda će zimu provesti u Zagrebu. – Nemamo ekonomskog poticaja za ostanak u Sinju – ne bez gorčine primjećuje John. No za budućnost M.O.R.T.– a nema straha – u bendu sviraju najbolji prijatelji, a ako se nisu raspali tokom prve godine dok nisu niti nastupali, kažu, vjerojatno nikada ni neće.

Scena u Sinju sve je bolja, ali su svirke u samo jednom klubu

Scena u Sinju, kažu M.O.R.T.-ovci, sve je bolja. Bendovi su prije bili natjecateljski raspoloženi, ali sada su svi u dobrim odnosima – uspjesi jednih su poticaj drugima. Zvrk je bio dio snimateljske ekipe dokumentarnog filma o sinjskoj alternativnoj sceni, Posve druga scena, a sva trojica su aktivni članovi udruge S.U.K., o čijem smo još jednom članu nedavno pisali.

Noćni život i aktivnosti vezane za mlade su pak i u Sinju u krizi – trenutno postoji samo jedan klub u kojem se organiziraju svirke. Za mlade nema sadržaja, kažu, pa ga sami stvaraju. – Pizdit uvik možeš, kritičari iz naslonjača su najniži oblik egzistencije – zaključuje Zvrk.

Odabrat prvi singl, možda i snimit spot, a onda...

Već prvoga dana snimanja M.O.R.T. su snimili pet pjesama – Tango, Invalidi, Mali Isus, Samo se ti smiji i Lucifer. Ako ćemo suditi prema onome što smo čuli za vrijeme i nakon te seanse, Marko je na snimci uspio uhvatiti njihovu nepatvorenu sirovu energiju koja ih izdvaja iz mnoštva bendova. Do kraja tjedna snimljene su još i Nećemo u smeće, Faljen Isus, Austrija, Epitaf i 67 sati bez sna. Na pitanje što sada slijedi, Kikos odgovara: – Odabrat prvi singl, vjerojatno Mali Isus, možda i snimit spot za tu stvar, poslat po radio stanicama, dijelit po internetu – youtube, facebook, portali, forumi.... I onda na smak svita (21.12.2012.) napravit promociju albuma.