Jako dobra pleSKA

18_01_2012 / 22:06h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Željko Marcina
Jako dobra pleSKA

- Za odsviranih 9 festivala, 5 nastupa na radiju i 6 svirki od ZAMP-a smo dobili cijelih sedamdeset i šest kuna - hvali se bubnjar grupe pleSKA, Mile Mijač.

Riječ pleska u malo kome budi pozitivne emocije, no poslušate li istoimeni splitski bend, moguće je da ćete promijeniti mišljenje. Osnovani u ljeto prošle godine, ovaj sedmeročlani bend imena koje je nastalo spajanjem dvaju pojmova koji najbolje opisuju njihovu glazbu – ples i ska – nedavno su u vlastitoj režiji izdali i prvi nosač zvuka koji je već razgrabljen. 

 - Glazbom se bavim već 14 godina, svirao sam u hrpi demo bendova različitih žanrova i ovo ljeto sam odlučio okupiti ekipu koja bi bila voljna napraviti nešto ozbiljno. – objašnjava bubnjar grupe, Mile Mijač.

 – Skupila se ekipa jako brzo, iz kruga prijatelja sa većinom kojih sam i prije svirao. Već u sedmi mjesec dobili smo prvo tapšanje po ramenu na West Herzegowina Festu u Širokom Brijegu, što nam je dalo poticaj da nastavimo dalje. Ne želimo biti kao dobar dio domaćih bendova, čekati da nas netko otkrije, želimo raditi ono što nas usrećuje i ne smeta nam što sve radimo sami. 

Da li vam je bio problem, kao novom bendu, ugovarati svirke?

Pošto sam godinama u ovome, imam već dosta kontakata i znam mnogo ljudi, ali isto zivkam, pitam, šaljem linkove na pjesme. Sada je dosta jednostavnije, imaš myspace, facebook i možeš vrlo jednostavno nekome predstaviti svoju glazbu i pustiti ga da odluči hoće li nas uzeti. Do sada nas nije nitko odbio. 

Ima li što zarade od svirki?

Nemamo iluziju da možemo živjeti od ovoga. Za sada smo nakon svirke u najgorem slučaju na nuli. Zna se dogoditi i da zaradimo toliko da možemo pokrivati svoje troškove cijela 2 – 3 dana. Cilj nam je za početak da se možemo uzdržavati tjedan dana, dalje ćemo vidjeti... Moram se pohvaliti da smo, za odsviranih 9 festivala, 5 nastupa na radiju i 6 svirki od ZAMP-a dobili cijelih sedamdeset i šest kuna. 

Kako ste riješili raspodjelu dužnosti, tantijema, isplate i sličnih tehnikalija u bendu?

Ja sam se nekako nametnuo kao menadžer, sređujem stvari, ali u svemu smo skupa. Novci od svirki se dijele na jednake dijelove, a cijeli bend je potpisan kao autor pjesama. 

Gdje vježbate?

Prostor dijelimo sa bendom Prljavi ton, sa kojima imamo vrlo harmoničan odnos budući da pola pleSKE svira tamo. Probamo u jako skučenim uvjetima, stisnuti između boca koje skupljamo za financijsku potporu, tako da smo spremni za sve vrste pozornica - svugdje se možemo ugurati! 

Gdje ste sve svirali? Je li bilo što svirki u Splitu i kako je to prošlo?

Svirali smo svugdje – od otoka do okolice Zagreba, a idemo i preko granice. Nastupamo vikendima, pošto nam dvoje članova studira u Zagrebu, a i ostali imaju obaveze tokom tjedna. U Splitu smo svirali na Adio školo i to je bilo zabavno iskustvo, a zadnje smo svirali u Legends baru gdje nam publika nakon preko 2ipo sata svirke nije dala da siđemo sa pozornice. Redar nam je rekao da je prvi put na našem nastupu morao intervenirati – ljudi su skakali, plesali… Super je bilo. 

Planovi za neposrednu budućnost?

Do ljeta svaki vikend svirke, zatim krenuti na festivale. Uskoro ćemo snimiti spot za pjesmu Valcer subotnje večeri u produkciji HAjavata films, koji planiramo promovirati po kafićima, klubovima. 

Po prvi puta 

Prvi album grupe pleSKA, Po prvi put, koji su samostalno napisali, odsvirali, miksali i izdali, možete, kao i ostatak njihovog mercha, kupiti na facebook stranici ili uživo nakon svirke. 


pleSKA sa svih strana

pleSKA okuplja momke od 17 do 25 godina, širokog spektra zanimanja i interesa: gitarist Ante Jerončić je u srednjoj grafičkoj, trubač Leni Đuderija studira na FESB-u, vokal Toni Korac se sprema postati pilot, basist Josip Vlahović je u srednjoj elektrotehničkoj, perkusionist Josip Brakus studira mađarski, klavijaturist Bartul Vlahović je na Ekonomiji, a bubnjar Mile Mijač na PMF-u.