Momenti Platformata

23_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Tihana Mandušić
Momenti Platformata

Festival nezavisne kulture Platformat, u organizaciji splitske Platforme Doma mladih, održavao se od 12. do 21. svibnja, a obuhvatio je radionice, predavanja, umjetničke izložbe, performanse i koncerte. Momenti Platformata zabilježeni su u fotoalbumu.

Festival nezavisne kulture Platformat održavao se od 12. do 21. svibnja 2016. u splitskom Domu mladih, u organizaciji Platforme Doma mladih.

Gust i raznolik program uključio je predavanja, radionice, umjetničke izložbe, performanse i koncerte. Program je neslužbeno otvoren radionicom Osnove kontorcionizma Pozitivne sile, a nastavio se radionicom arhiviranja Platforme Doma mladih i radionicom biomehanike sa Zvonimirom Peranićem u organizaciji Uzgona

Izložbeni program donio je, osim izložbe polaznika Aktivistova tečaja origamija, i izložbu Džungla Vedrana Perkova te izložbu Eto nam žena kolektiva Crvena u organizaciji Mavene. Performans Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine upozorio je na sustavnu egzekuciju civilnog društva u Splitu i Hrvatskoj, a umjetnik Andrea Giuliano stigao je u Split u organizaciji queerANarchivea i radio s lokalnim umjetnicima kako bi spojio umjetnost i aktivizam i publici pokazao kako izgleda Beckettova Zipka u queer verziji i u video teatru. 

>> Pročitaj i pogledaj kako je izgledala egzekucija udruga

>> Intervju s Andreom Giulianom


Ivan Svaguša održao je predavanje Strip kao subverzivni medij na kojem je između ostalog pojasnio i zašto strip pruža slobodu umjetnicima, a održana je i tribina o javnim potrebama u kulturi Grada Splita.

>> Pročitaj zašto je strip subverzivni medij

Uz koncert demo bendova u organizaciji KUM-a na kojem su nastupili Pale Blue i The Heaps, svirali su i Jucifer i Wizard of Stone Mountain a muzički moment Platformata začinjen je velikim koncertom Punčki, Dječaka i ABOP-a, čime je ujedno proslavljeno 15 godina rada kluba Kocka.

Zahvaljujući brojnim događanjima i ustrajnom radu na vidljivosti nezavisne kulture i umjetnosti, Platforma Doma mladih iza sebe ostavlja još jedan uspješan Platformat, koji nije poslužio samo kao kulturni i umjetnički punkt, nego i kao kreativni odgovor na udar koji civilno društvo trenutno trpi.

Momente Platformata zabilježila je Tihana Mandušić.