Egzekucija splitskih udruga

19_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Platformat / Press
Egzekucija splitskih udruga

U sklopu festivala nezavisne kulture Platformat izveden je performans koji problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva i fašističko postupanje prema kulturi.

 U sklopu festivala nezavisne kulture Platformat izveden je, 18. svibnja na platou splitskog Doma mladih, performans naziva Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine, tijekom kojeg su udruge grada Splita odigrale, ispred mnogobrojne i aktivne publike, dramski prikaz egzekucije aktivista te splitskih udruga od strane tajanstvenog „cvikeraša“ koji se nalazio na balkonu Doma mladih.

Aluzija na Goebelsa i fašističko postupanje prema kulturi

Performans problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva, i to direktnom asocijacijom na fašističke režime. Predstavnici udruga jedan po jedan izlazili su ispred egzekutora i pokušavali mu objasniti zašto udruge za suvremenu kulturu, mlade, ljudska prava, queer kulturu, feminizam i zaštitu prirode ne bi trebale biti ukinute. Jednog za drugim „cvikeraš“, kojeg je utjelovio Damir Pivac, prekidao ih je u njihovim obrazloženjima ismijavajući pojmove kao što su manjine, integracija, izvaninstitucionalno obrazovanje, ženska prava i mladi i to direktnim aluzijama na Goebelsa i fašističke principe. Pa tako u jednom trenutku kaže: - Umjetnost, obrazovanje, kultura... Odmah se sjetim uvaženog kolege Goebelsa koji je rekao: Kada čujem riječ kultura, hvatam se za revolver.

Pucanj kao kraj za udruge i aktiviste

Nakon što ih je „cvikeraš“ izvrijeđao, “krvnik”, kojeg je utjelovio Hrvoje Cokarić, dolazio je po njih i vodio ih u mrak, odakle bi se začuo pucanj koji implicira konačano gašenje udruga i aktivista. I tako sve dok od predstavnika udruga nije ostao nitko.

Performans kao podsjetnik važnosti civilnog društva

U ozračju trenutnih opresija na civilno društvo u Hrvatskoj, gdje se sa više strana smanjuju ili ukidaju donacije i ometa rad te se javno govori kako njihov rad nije vrijedan ni potreban hrvatskom društvu, ovaj performans upozorava na činjenice kako udruge civilnog društva već više od 20 godina u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu, grade demokratski sustav, rade na zaštiti ljudskih prava, zaštiti prirode, izvaninstitucionalnom obrazovanju, u kulturi i umjetnosti, a čijim ukidanjem bi društvo ostalo uskraćeno za mnoge sadržaje i aktivnosti koje razvijaju i kojima unaprjeđuju i oplemenjuju naše društvo. Upravo u trenutku dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svom prvom službenom posjetu Splitu, splitske udruge ovim alegorijskim dramskim performansom koji neminovano završava egzekucijom civilnog sektora, ukazuju upravo na važnost uloge civilnog društva i potrebu za očuvanjem sustava potrebnim za njegovo djelovanje, kako u gradu, tako i u državi.