Neka svijetli Katalinko!

Neka svijetli Katalinko!

Na otvorenju spomen-svjetionika na Katalinića brigu 1958. godine, slavio je čitav Split, no posljednje 22 godina bio je prepušten zubu vremena i neostvarenim kreativnim idejama. Na blagdan Sv. Nikole dovršena je temeljita obnova...

  • Na otvorenju spomen-svjetionika, reljefa i simbolične grobnice na Katalinića brigu 1958. godine, slavio je čitav Split. Osim prigodnog polaganja vijenca za sve pale mornare, kojima je spomenik posvećen, održana je i Jadranska noć s vatrometom, bukom brodskih sirena, tisućama posjetitelja i okićenim brodovima razasutima po splitskoj luci. Pritisnuta je sklopka i svjetionik je bacio svjetlo i činilo se da će, kao i svoj istočni pandan - rt Sustipan, Katalinića brig postati brižno uređeni šumoviti park s modernim spomenikom. Ipak, mimoišla ga je takva sudbina, a posljednje 22 godina spomenik Pomorac bio je prepušten zubu vremena.

   >> Zaustavite prokletstvo Katalinka


   Rješenje obnove prostora na Katalinića brigu ponudio je Ivan Milas u sklopu svog diplomskog rada na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Posjetitelji bi se potezom prsta likovno izražavali na pročelju svjetionika, a predvidio je i mogućnost objavljivanja poruka na pročelju koristeći mobitel. Od realizacije zanimljive ideje ipak nije bilo ništa.

   >> Katalinko: Svjetionik s porukama

   Na blagdan Sv. Nikole dovršena je temeljita obnova u kojoj su zamijenjene i 5.792 staklene prizme te je priređena ipak nešto skromnija svečanost od one prije 55 godina. Pogledajte album!

   Info zona Facebook