Katalinko: Svjetionik s porukama

Katalinko: Svjetionik s porukama

Rješenje obnove prostora na Katalinića brigu ponudio je Ivan Milas u sklopu svog diplomskog rada. Posjetitelji bi se potezom prsta likovno izražavali na pročelju svjetionika, a predvidio je i mogućnost objavljivanja poruka na pročelju koristeći mobitel...

Rješenje obnove prostora spomenik-svjetionika palom pomorcu na Katalinića brigu ponudio je Ivan Milas u sklopu svog diplomskog rada na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pod mentorstvom Ivice Mitrovića i Jelene Zanchi – piše Dalmacijanews.

Milas kao rješenje predlaže koncept Katalinko, koji uključuje obnovu spomeničkog sklopa te integriranje LED rasvjete unutar 5760 staklenih opeka. Na taj bi način pročelje spomen-svjetionika postao ekran na kojem bi se moglo crtati i pisati. Koncept uključuje dva pristupa interakcije korisnika s okolinom. Prvi nudi mogućnost likovnog izražavanja, potičući korisnika na kreativnost. Drugi pak pristup pruža mogućnost komunikacijskog povezivanja korisnika s okolinom.

Za realizaciju pristupa likovnom izražavanju potrebno je u blizini svjetionika postaviti interaktivnu platformu s ekranom osjetljivim na dodir. Posjetitelji bi se uz pomoć vrlo jednostavnog grafičkog sučelja likovno izražavali, potezom prsta u realnom bi se vremenu crtež pojavljivao na pročelju svjetionika. Osim spomenutog interaktivnog pristupa pomoću zaslona, Milas je predvidio i mogućnost objavljivanja poruka na pročelju koristeći mobitel.

Ovaj projekt je predan Gradskom poglavarstvu prije dvije i pol godine, sada je koncept dorađen i bit će ponovno poslan u gradsku upravu.

Info zona Facebook