Znanost izlazi na ulice

27_09_2013 / 13:16h  |  Autor: G.B.
Znanost izlazi na ulice

U Noći istraživača znanost će izaći na splitske, riječke i zagrebačke ulice. Pročitajte cijeli splitski program koji počinje od 18 sati duž cijele Marmontove ulice i poslušajte prigodan razgovor.

U Noći istraživača znanost će izaći na ulice više od 200 europskih gradova pa tako i splitske, riječke i zagrebačke. Splitski program počinje od 18 sati duž cijele Marmontove ulice kojom će na štulama šetati najutjecajniji istraživači u povijesti - Marie Curie, Nikola Tesla i Ruđera Bošković. Moći ćete prigristi i znanstvene snackove, popiti piće iz epruvete (vraćene epruvete će se donirati školama), informirati se u EU kutku, dobiti diplomiu i konkurirati za nagrade. No, to ni približno nije sve…

>> Poslušaje prigodan razgovor u prilogu EUformiraj se! naše radio emisije!

U Znanstvenom kinu kraj pirje u Marmontovoj moći ćete pogledati kratke dokumentarne filmove o znanosti, a na Znanstvenom zidu kraj ribarnice zanimljive slideove, stripove i montaže. Kraj ribarnice će se i naveliko kemijati - pripremiti slonovska pasta, goruća pjena, praviti dimne prstenove i divovske suze te uživati u kemijskim čarolijama sa suhim ledom. Ljepote i zanimljivosti svoje znanstvene grane demonstracijom eksperimenata po čitavoj Marmontovoj pokazivat će i fizičari.

U prostoru ljekarne Bonetti moći ćete pobliže upoznati kosti, mozak i uho, a s druge strane ulice, u prostorima Hrvatsko-francuske udruge, moći ćete se poigrati Levitronima, jakim magnetima, biočipovima i mnoštvom drugih geek igračaka ali i otkriti tajnu levitacije, pogledati svijet kroz infracrveni detektor te pogledati izložbu znanstvenih fotografija i postera.

U prolazu prema Prokurativama čeka vas The Big Bang Theory, Sheldonov kauč te Ivica Puljak i kolege koji će vam objasniti sve što želite znati o postanku svemira, Higgsovom bozonu ili bilo kojoj drugoj temi iz fizike.

Dok se u Gradskom kazalištu mladih bude izvodila demonstracija oživljavanja u atriju kazališta događat će se obračun Hollywood vs. Znanost koji će razotkriti najveće filmske prevare. Organizatori su predvidjeli i nagrade za one koji u prikazanim filmskim isječcima sami prepoznaju i objasne pogrešku.

Kako pod mikroskopom izgledaju inače nevidljivi dijelovi tijela možete pogledati u Foto studiju Color pa čak i za uspomenu ponijeti fotografiju pogledanog uzorka. Svoje fotografije ćete moći ponijeti i iz vlastitog laboratorija kraj pirje ako obučete laboratorijsku kutu i stavite naočale.