Najluđi znanstveni tulum!

28_08_2013 / 13:21h  |  Autor: G.B.
Najluđi znanstveni tulum!

U Splitu, Zagrebu i Rijeci ove će se godine održati manifestacija Noć istraživača. Posjetitelji će moći pogledati svijet kroz infracrveni detektor, svirati na svjetlosnoj harfi, probati nano-materijal, igrati se s kosturom...

U Splitu, Zagrebu i Rijeci ove će se godine 27. rujna, od 17 do 23 sata, održati manifestacija Noć istraživača, koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u rujnu, u tristotinjak gradova u 35 zemalja diljem kontinenta. Posjetitelji će u svim gradovima moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima na otvorenom, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih isječaka.

Sviranje svjetlosne harfe, igranje se s kosturom, nitrogenski sladoled...

U Splitu će centrom grada na štulama prošetati kostimirani znanstvenici Marie Curie, Nikola Tesla i Ruđer Bošković. Posjetitelji će u Marmontovoj ulici moći pogledati svijet kroz infracrveni detektor, svirati na svjetlosnoj harfi, probati nano-materijal, igrati se s kosturom… U galeriji Fotokluba Split moći će gledati kroz mikroskop, u Francuskoj čitaonici razgledati izložbu znanstvenih umjetničkih fotografija i sudjelovati u kvizu o znanosti, a na Prokurativama će se opustiti uz glazbu uživo, nastupe istraživača i znanstvena pića.

U Rijeci će okupljene građane zabavljati jedan od najpopularnijih animiranih znanstvenika, kostimirani profesor Baltazar, a svi zainteresirani moći će još štošta naučiti - između ostalog i kako čitati kostur, kako vidjeti nevidljivo i tko su superjunaci našeg tijela. Zagrebački posjetitelji moći će vidjeti kako se spravlja nitrogenski sladoled, posjetiti Malu snimaonicu mozga, naučiti nešto o materijalima budućnosti, otkriti kako nas bombardiraju kozmičke zrake, sudjelovati u brojnim pokusima, prošetati se znanstvenim crvenim tepihom te vidjeti zanimljive projekcije i izložbe.

Podići svijest o važnosti znanstvenog istraživanja i srušiti predrasude o znanstvenicima

Noć istraživača organizira se da bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te da bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije svakako je i povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Uz Agenciju kao koordinatora projekta, u organizaciji ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj kao partnerske institucije sudjeluju najveće hrvatske znanstvenoistraživačke institucije u tri najveća hrvatska grada: Društvo znanost.org, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković te Institut za fiziku.

noc-istrazivaca.hr