Za Dom (ne)će biti volje i novca!

09_05_2013 / 01:36h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Mario Vidić
Za Dom (ne)će biti volje i novca!

Koliko je kandidatima za gradonačelnika Splita važna nezavisna kultura i položaj Doma mladih imali smo priliku saznati u srijedu poslijepodne na javnoj tribini. Pozivu se odazvala samo jedna kandidatkinja i dvoje zamjenika...

Koliko je kandidatima za gradonačelnika Splita važna nezavisna kultura i položaj Doma mladih imali smo priliku saznati u srijedu poslijepodne na javnoj tribini Odnos lokalne politike prema Domu mladih organiziranoj u sklopu Platformata. Pozivu se odazvala samo jedna kandidatkinja i dvoje zamjenika, koji nisu propustili priliku vješto i manje vješto zakamuflirati neke svoje predizborne poruke, što okupljene u amfiteatru Doma baš i nije pretjerano zanimalo – predstavnici udruga korisnika Doma mladih došli su čuti koji su konkretni planovi potencijalnih gradonačelnika glede upravljanja zgradom.

Napravili smo sve što je u našoj moći da se projekt postavi na vrh prioriteta, na redu je politička volja

Okupljene je podravio Darko Čop ispred Platforme za Dom mladih, te riječ predao Dinku Peračiću iz Platforme 9.81 koji je održao kratku prezentaciju trenutnog položaja zgrade Doma. – Zgrada u kojoj se nalazimo direktna je skica zanemarivanja ovog prostora od strane vladajućih – započeo je Peračić desetominutnu priču, o razvoju zgrade od 2004. do danas, koju je potkrijepio fotografijama i skicama projekta. – Napravili smo sve što je u našoj moći da se projekt postavi na vrh prioriteta infrastrukturnih ulaganja u Hrvatskoj, ali i u Europi, a za budućnost je važan Grad i njegova politička volja – zaključio je Peračić svoje izlaganje. Potom su kandidati za gradonačelnika u četrdesetak minuta predstavili svoje viđenje budućnosti Doma.

Anđelka Visković rekla je kako Dom mladih prema njenom osobnom mišljenju mora biti upravo ono što mu ime kaže i djelovati kao centar nezavisne kulture čiji će sudionici potom ući u institucionalnu kulturu te istaknula kako je na sastanku sa ministricom kulture već inzistirala na tome da zgrada Doma mladih bude jedan od prioriteta. – Sa svojim suradnicima ću vam biti maksimalna podrška – rekla je Visković.

Aida Batarelo, kandidatkinja za zamjenicu kandidata za gradonačelnika Ive Baldasara, svoje je izlaganje započela naglašenom predizbornom retorikom, a osim floskula i optužbi usmjerenih prema sadašnjoj vlasti čije je Visković dio, istaknula je kako novaca u gradu nema te kako je neodgovorno išta obećavati kada se još ne zna ni stanje gradske blagajne, a kada se nema novaca, kultura se stavlja na kraj. – Koliko para, toliko muzike – bila je slikovita Batarelo.

Ranko Milić, kandidat za dogradonačelnika na nezavisnoj listi Marijane Puljak, upozorio je kako i Europa sve manje novaca izdvaja za kulturu te se povezuje sa poduzetništvom. Predstavio je viziju Doma kao kreativnog inkubatora u kojem bi se kultura povezivala sa drugim resorima, sa ciljem privlačenja europskih, ali i privatnih projekata. – To je jedan od ključnih prioriteta, ali realizacija nije moguća bez šire infrastrukture. Dom mladih trebao bi biti srce inovacije i kreativne scene – naglasio je, dodavši kako će inzistirati na tome da to bude participativan projekt u čijem će upravljanju sudjelovati mladi.

Dom mladih je ključ razvoja Splita u centar alternativne kulture

Premda je povukao kandidaturu za mjesto gradonačelnika, Dragan Markovina je ostao u utrci za Gradsko vijeće i odazvao se pozivu na tribinu. Rekao je kako smatra da je Dom mladih ključ razvoja Splita u centar alternativne kulture. – Kada se prestanu automatizmom financirati gradske manifestacije i institucionalna kultura i bude političke volje da se ulaže u Dom, problemi se mogu početi rješavati – smatra Markovina.

Prvo pitanje iz publike je uputio Ozren Čulić Oki, poznati aktivist i borac za zgradu Doma, koji je želio direktan odgovor kandidata, što će poduzeti u prvih 100 dana svoje vladavine za mlade.

Visković je najavila otvaranje posebnog odsjeka za mlade te obećala osigurati sredstava za zagradu Doma u proračunu Grada. Baterelo je najavila formiranje odjela za komunikaciju sa udrugama kojem će se moći obratiti i udruge u kulturi te dodala kako ne vjeruje da će u proračunu biti novca za zgradu Doma. Milić je najavio aktivaciju građana i pripremu većeg broja projekata za uređenje, ali i za programski sadržaj pošto, smatra, programi ne moraju čekati.

Niste me zadovoljili odgovorima - bit ću vaša noćna mora u Banovini

U raspravu se uključio i Tomislav Mamić iz Akcije mladih, istaknuvši kako u gradu postoji veći broj prostora u gradskom i državnom vlasništvu koji bi uz minimalna ulaganja mogli odmah biti dani kulturnjacima na korištenje, na što je Visković odgovorila kako je jedan od njenih prvih koraka informatizacija gradske uprave, popisivanje gradske imovine te izrada kulturne strategije na temelju čega će Vijeća u kulturi jednostavnije funkcionirati, kao i trogodišnje financiranje projekata. Batarelo se nadovezala, rekavši kako je nakon četiri godine slanja dopisa dobila popis praznih gradskih prostora – njih oko 130 na području Blatina, Splita 3 i Pujanki, a njen je prijedlog između ostalog dio prostora dati na korištenje udrugama. Milić je istaknuo kako je važno da se svi državni i gradski prostori daju na uvid, popišu i stave u funkciju.

– Niste me zadovoljili odgovorima. Očekujte me, bez obzira na vaše funkcije, od 0 do 24, bit ću vaša noćna mora u Banovini – najavio je Oki.

Iz publike je došla i kritika organizatorima tribine – jedan je gospodin smatrao da bi se oni trebali politički angažirati, tražiti da ih se uvrsti na stranačke liste. – Vi ste odgovorni što se u politiku ubacuju ljudi čije se sposobnosti mjere prema kilima janjetine – rekao je.

– Nemojte ulaziti u političke opcije, ali budite spremni sjediti za istim stolom i sudjelovati u razgovorima – na to je odgovorio Milić.

Nakon sat ipo razmjene mišljenja i pokušaja nadmudrivanja, Darko Čop je priveo tribinu kraju istaknuvši kako svi rade najbolje što mogu u onoj sferi u kojoj smatraju da mogu doprinijeti, uostalom zgrada Doma ne bi bila ni blizu stanju u kojem je danas da nije bilo politički nezavisnih aktivista – Pratite što radimo i mi ćemo pratiti vas – zaključio je tribinu Čop.

Ovo je bio šesti dan, a u subotu je vrhunac Platformata

Tribina o budućnosti Doma mladih održala se šestoga dana Platformata, dok je ispred Doma u isto vrijeme veći broj mladih privukla akcija Hrana ne oružje. Pred nama su još četiri dana programa, čiji će vrhunac biti subotnji koncert Darka Rundeka i Cargo tria. Detalje potražite na linku – u velikom broju događanja sigurno ćete pronaći nešto što će vas zainteresirati.