U petak kanibalizam u Zoni

20_10_2014 / 13:41h  |  Autor: I.Z.
U petak kanibalizam u Zoni

Kanibalizam je tema prvog u nizu predavanja koje će udruga mladih etnologa i antropologa ANTROPOP održati u Info zoni. Predavačica je inspiraciju pronašla u knjizi Pojedi bližnjega svoga - o povijesti kanibalizma.

Kanibalizam je tema prvog u nizu predavanja koje će udruga mladih etnologa i antropologa ANTROPOP održati u Info zoni u petak (24. 10.) u 19:30. Predavačica, antropologinja Dijana Šabić, inspiraciju je pronašla u knjizi Pojedi bližnjega svoga - o povijesti kanibalizma.

>> Najava nove sezone u Zoni

Knjiga istražuje značenje proždiranja ljudskoga mesa te kulturnu i antropološku pozadinu kanibalizma, navodeći i istinite priče poput one o mesnim pitama gospođe Lovett i grozotama koje su nadahnule stvaranje Hitchcockova Psiha i filma Teksaški masakr motornom pilom. Ovo predavanje pokazat će da kanibalizam nije samo prežitak nekih davnih, izgubljenih plemena ili izolirani incident izopačenih umova, već i suvremena pojava koja je u simboličnom ili realnom obliku još uvijek prisutna.

Udruga ANTROPOP osnovana je u travnju ove godine te je pažnju šire javnosti izazvala predavanjima o pučkoj seksualnosti koje je opovrgnulo percepciju o čednosti naših predaka, potom o vampirima u popularnoj i pučkoj kulturi te nadnaravnim bićima koja se spominju u hrvatskoj tradiciji i usmenoj predaji. Organizacijom predavanja, ali i radionica, filmskih festivala i drugih aktivnosti, udruga nastoji popularizirati znanost te na pristupačan način predstaviti neke od tema kojima se bave etnolozi i antropolozi.