Najava nove sezone u Zoni

30_09_2014 / 13:25h  |  Autor: I. Z.
Najava nove sezone u Zoni

Info zona priprema niz događanja namijenjenih informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih.

Info zona je u prethodnoj sezoni nastavila razvijati svoje medijske projekte za mlade – internetski portal infozona.hr, radijsku emisiju u programu HR Radio Split, tiskani magazin i video produkciju – te je bila aktivna i na području politika prema mladima. Između ostalog, članovi Info zone aktivno su sudjelovali u radu Savjeta za mlade Vlade RH, Nacionalne radne skupine za izradu Zakona o mladima i Stručne radne skupine za strukturirani dijalog te u izradi Nacrta Nacionalnog programa za mlade. Također, Info zona prati i uspješan rad Platforme Doma mladih čija je jedna od osnivačica. Edukacijama i mentorskom podrškom ojačala je i kapacitete deset udruga za mlade na području Dalmacije, što je rezultiralo otvaranjem Lokalnih informativnih centara za mlade u Šibeniku, Pučišćima, Zadru i Dubrovniku, ali i drugim uspješnim apliciranjima udruga na natječaje. Rad Info zone bio je usmjeren i na informiranje i savjetovanje mladih te na poticanje i osnaživanje mladih za aktivno sudjelovanje u društvu. Od listopada prošle godine, zajedno s više od 30 suradnika, Info zona je realizirala više od 600 sati programa, odnosno 50 edukativnih, informativnih, kulturnih i zabavnih događanja u kojima je sudjelovalo više od 300 mladih mjesečno, od kojih je 97% bilo maksimalno zadovoljno događanjem na kojem je sudjelovalo. U volonterskim aktivnostima angažirano je bilo više od 40 volontera. Uspješnoj statistici prethodnih godinu dana rada valja pridodati i oko 60 tisuća podijeljenih USE-IT mapa te prvu sezonu USE-IT info deska u kojem je mladi volonterski tim pomagao vršnjacima iz drugih gradova doživjeti Split iz perspektive lokalaca, koju ne nude turistički vodiči.

U novoj sezoni Info zona priprema najmanje 40 različitih događanja namijenjenih informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih. Inkubatorom za udruge za mlade planira i ove godine uključiti 10 organizacija za mlade s područja Dalmacije kojima će pružiti potrebnu edukaciju, prostorne i tehničke resurse te usluge mentorstva i savjetovanja pri apliciranju na natječaje. U prostoru Info zone mladima su na raspolaganju i educirani djelatnici za individualno informiranje i savjetovanje.

Novu sezonu Info zona započinje 3. listopada predstavljanjem priručnika koji nudi konkretne načine primjene tehnike stripa u radu s mladima koje se želi zainteresirati za temu prevencije ovisnosti. Program se u listopadu nastavlja prezentacijom rezultata istraživanja i okruglim stolom o korupciji u obrazovanju (7. 10.), otvaranjem izložbe korisnika grupe uzajamne podrške Feniks Split (10. 10), gostovanjem zaljubljenice u bicikl i putovanja Snežane Radojičić na književnoj večeri Bookara (16. 10.) te Radionicom internetskog novinarstva i Tečajem hrvatskog znakovnog jezika. Također, u listopadu će se održati informativna predavanjima o razmjeni volontera i srednjoškolaca te niz drugih edukativnih predavanja i druženja.

Zona u listopadu: izložba, okrugli stol, predavanja, druženja i radionice

Strip kao alat u radu s mladima - prezentacija priručnika/ 3. 10. / 15:00
Prezentacija priručnika sa 80 stranica i 13 detaljno razrađenih radionica namijenjenih osobama koje rade s mladima u području prevencije ovisnosti.

Obrazovanje protiv korupcije - predstavljanje projekta i rezultata istraživanja / 7. 10. / 10:00
Osim rezultata istraživanja na okruglom stolu predstavit će se i edukativne publikacije te preporuke za oblikovanje obrazovnog sustava s nultom tolerancijom na korupciju.

Svjetski dan mentalnog zdravlja: Izložba grupe uzajamne podrške Feniks Split / 10. 10. / 18:30
Osobe sa psihičkim smetnjama i članovi njihovih obitelji okupljeni u neformalnoj grupi uzajamne podrške Feniks Split predstavit će se javnosti izložbom umjetničkih radova.

Fotografska sekcija / 14. 10. / 19:00
Pod vodstvom Veljka Martinovića, školovanog fotografa i iskusnog fotoreportera, sudionici će dva puta mjesečno u neformalnoj atmosferi imati priliku usavršavati fotografsko znanje i vještine.
>> infozona.hr/fotografska

Međunarodna razmjena učenika - predstavljanje AFS programa / 15. 10. / 20:00
Svoja iskustva boravka u Portugalu, odnosno Njemačkoj predstavit će Lucija Brešković i Mihaela Horvat.

Bookara: Snežana Radojičić / 16. 10. / 20:00
Snežana od 2011. godine pedalira i vozi bicikl diljem Europe i Azije, a jedno od zaustavljanja bit će i ono u Splitu kada će predstaviti svoju putopisnu knjigu.

Radionica internetskog novinarstva / 17. 10. / 17:00
Mate Prlić, novinar i urednik s iskustvom rada u više medija, na besplatnoj će radionici polaznicima približiti posao u redakciji, naučiti ih kako nastaju vijesti te im pružiti priliku da se okušaju u pravim novinarskim zadacima.
>> infozona.hr/novinarska

Filmski klub / 21. 10. / 19:00
Ljubitelji filma redovito će se sastajati u Zoni te diskutirati o pogledanim filmovima, otkrivati i analizirati simbole, metafore, pogreške i skrivene informacije koje se nalaze u filmovima, a u svemu će im pomoći voditelj prošlogodišnje radionice analize filma u Zoni – mladi zadarski redatelj, Erik Lončar.

Putuj volontirajući - predstavljanje EVS programa / 22. 10. / 20:00
Gosti iz udruge Argonauta podijelit će svoje bogato iskustvo volonterskih razmjena u sklopu programa EVS koje su mnoge mlade iz europskih zemalja dovele u Murter, ali i mnoge mlade iz Hrvatske upoznale sa europskim jezicima, narodima i kulturama.

Antropop u Zoni: Pojedi bližnjega svoga - o povijesti kanibalizma / 24. 10. / 19:30
Inspiracija za prvo u nizu predavanja u organizaciji udruge mladih etnologa i antropologa Antropop pronađena je u knjizi Pojedi bližnjega svoga - o povijesti kanibalizma.

Klub mladih hejtera Žugaj! / 30. 10. / 19:00
Pravo mjesto za žuganje o svim problemima mladih pod Marjanom, ali i za traženju načina kako doprinijeti njihov rješenju - medijskom objavom, aktivističkim videom, slanjem dopisa nadležnim službama, intervencijom u prostoru, performansom…
>> infozona.hr/volontiranje

Bookara: Informatičar starog kova / 31. 10. / 20:00
Na popularnom blogu na adresi www.informaticar.eu Kristijan Mirić objavljuje zanimljive anegdote iz svog informatičkog posla, no i korisne informatičke savjete koji s vješto spojenim originalnim humorom demistificiraju informatiku, ali i odnose u našem društvu. Nedavno je objavio i knjigu pod naslovom Informatičar starog kova.

Tečaj hrvatskog znakovnog jezika
Svake godine više od 40 mladih educira se o potrebama gluhih osoba te se kroz predavački i praktični dio uče komunicirati na znakovnom jeziku i na taj način doprinose i svojoj većoj zapošljivosti.
>> dodir.hr

Novinarska sekcija
Najmanje jednom mjesečno, volonteri angažirani na medijskim projektima Info zone usavršavat će stečeno znanje i vještine. Mogu im se pridružiti svi zainteresirani.
>> infozona.hr/volontiranje

USE-IT tim
Volonteri su, uz mentorstvo i podršku Info zone, već počeli prikupljati podatke o mjestima važnima za život lokalaca, istraživati njihove posebnosti i tražiti najbolje opise s kojima će ih predstaviti u drugom izdanju mape.
>> infozona.hr/volontiranje

Sa predavanjem Putuj volontirajući - predstavljanje EVS programa Info zona u listopadu gostuje u lokalnim informativnim centrima za mlade u Zadru i Dubrovniku.

U 2014. još uvijek bez podrške Grada Splita

Aktivnosti u 2014. godini financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Europska komisija, a nadamo se skoroj realizaciji suradnje i sa Gradom Splitom koji u 2014. godini još nije financijski podržao rad Info zone.

Dovedi ideju u Zonu – predloži događanje!

Pozivamo udruge ili pojedince da realiziraju svoje aktivnosti za mlade u prostoru Info zone. Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - javi se na goran[a]infozona.hr. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.