Tko to sjedi u Savjetu mladih?

05_03_2013 / 17:47h  |  Autor: Ada Reić
Tko to sjedi u Savjetu mladih?

Tko su mladi koji će se u Savjetu mladih Grada Splita boriti za druge mlade, jesu li i koliko su društveno angažirani, koji su im konkretni planovi i što smatraju gorućim problemima u Splitu? U mjesec dana, odgovorilo je samo četvero članova...

Polazeći od vlastitog iskustva članstva u prvom sazivu Savjeta mladih Grada Splita, usuđujem se biti isključiva i dijeliti članove na dvije vrste. S jedne strane - entuzijastični aktivisti s iskustvom rada u zajednici, skeptični spram ideje o velikim promjenama, ali ipak voljni glasno zagovarati potrebe mladih. S druge strane, uhljebljene, politički potkovane posvuduše koje ciljaju na gradske fotelje iz kojih će, jednakim diplomatskim diskursom, ignorirati mlade na isti način na koji su izignorirani oduvijek. Ipak, uvijek se nadam da će cilj biti zajednički – poboljšanje kvalitete života mladih u Splitu.

Postoji li razlika između ovoga Savjeta i prva dva, osim 200 kuna naknade za autobusnu kartu do sjednice koja je uvedena u drugom sazivu? Tko su mladi koji će se boriti za druge mlade, jesu li i koliko su društveno angažirani, koji su im konkretni planovi i što smatraju gorućim problemima u Splitu? Vjerujem da bi većina mladih rado čula odgovore na ova pitanja, na koja je, u mjesec dana, odgovorilo samo četvero od jedanaest članova Savjeta mladih.

Aktivno samo četvero od jedanaest članova Savjeta mladih

Maja Karačić aktivna je već niz godina u raznim inicijativama, udrugama i projektima. Angažirana je u radu Info zone, članica je udruge Splitski portal, sudjelovala je na projektima KUM-a, KVARTa, Udruge promicatelja umjetnosti i NUS-a, a želja joj je raditi na poboljšavanju uvjeta za život osoba s invaliditetom.

- Ako vidim inicijativu koja mi se sviđa, nastojim se aktivno uključiti. Stranke me iskreno ne zanimaju, možda je to moja predrasuda, ali čini mi se da su inertne te da je u njima teško nešto pokrenuti i prekinuti neke ustaljene obrasce, dok su udruge dosta fleksibilnije za nove ideje, pa svoje područje djelovanja vidim upravo u tom području – govori Maja o svom društvenom angažmanu.

Mislav Udiljak, donedavno profesionalni vaterpolist, a odnedavno aktivan u društvenoj sferi, stranački angažman doživljava pozitivno: - Prije godinu dana učlanio sam se u Mladež Hrvatske demokratske zajednice jer mi se svidio taj koncept djelovanja. Ne radi se tu o velikoj politici, već o grupi mladih ljudi, koji su prije svega dobri prijatelji. Naše djelovanje odnosi se na promicanje demokršćanskih vrijednosti, humanitaran rad, rad za studente i mlade. Također sam aktivan u udruzi Splitska dica, a i u nekim akcijama Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Iskustvo aktivnog rada u zajednici Josipa Vučica stekla je kroz organizacije civilnog društva; kao volonterka zagrebačke udruge Plavi telefon i socijalni pedagog POP programa u udruzi MoSt. Priključila se Savjetu jer vjeruje da mladi imaju veliki potencijal u poticanju i provođenju pozitivnih promjena u društvu. - Htjela bih stečenim znanjem, iskustvom i vještinama doprinijeti razvoju socijalne politike za mlade. Posebno vjerujem u koncept mladi za mlade, pružanje vršnjačke pomoći i podrške i aktivno uključivanje mladih u društvo i preuzimanje odgovornosti za poticanje promjena – kaže Josipa.

- Kao aktivan član i voditelj različitih udruga, zajednica i zborova mladih smatram da mi je bila na neki način i dužnost prijaviti se za člana Savjeta mladih Grada Splita. Nažalost zbog neaktivnosti raznih tijela i organizacija koja su sačinjena i zastupaju mlade, a i samih mladih osoba u Gradu Splitu, toliko je pitanja i problema mladih u Splitu ostalo otvoreno i neriješeno – kaže Ante Bačić koji je bio član i prethodnog saziva Savjeta mladih, a do sada je obavljao dužnost predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu, potpredsjednika studentskog zbora Ekonomskog fakulteta te je, kako kaže, aktivan na lokalnoj i državnoj razini - najviše u studentskim vijećima i projektima.

Primarni cilj – usvajanje i realizacija što kvalitetnijeg Gradskog programa za mlade

Novi članovi Savjeta apsolutno se slažu u tome što im je primarni cilj – usvajanje i realizacija što kvalitetnijeg Gradskog programa za mlade, za koji zasluge pridaju prošlom Savjetu. - Svjesna sam da ne postoji čarobni štapić kojim ćemo riješiti probleme, već treba raditi polako, promišljeno, ali uporno. To se može realizirati kvalitetnom pripremom i, naravno, lobiranjem – realno postavlja ciljeve Maja, ističući da se do promjene može doći samo dugoročnim mjerama.

Bačić smatra da je ključ realizacije Gradskog programa u kvalitetnoj suradnji i komunikaciji s Gradom, udrugama i institucijama, a Udiljak spominje još jednu - temeljnu odrednicu koja će obilježiti mandat - a to je otvaranje Ureda za mlade koji bi, prema njegovom tumačenju, objedinio kulturne, zabavne, informativne i savjetodavne sadržaje za mlade.

Borba sa nezaposlenošću – počinje od srednje škole, pomagat će i EU

Kao Savjet najavili su se obračunati s problemom nezaposlenosti mladih, stoga je bilo neizbježno pitanje kako se namjeravaju boriti protiv takvog diva.

- Savjet mladih bi trebao poticati aktivnosti usmjerene na osiguravanje podrške i pomoći nezaposlenim mladima. Smatram da bi trebali posvetiti pažnju i prevenciji problema nezaposlenosti usmjeravajući se na srednjoškolce informirajući ih o potrebama tržišta rada i načinima podizanja vlastitih profesionalnih vještina – smatra Josipa. Mislav dodaje mogućnost privlačenja sredstava iz fondova EU za projekte mladih te povezivanja s instancama koje mogu subvencionirati zapošljavanje i poduzetništvo mladih. Ante rješenje vidi u - apeliranju na gradsku vlast da pomognu mladim poduzetnicima rješavajući i smanjujući birokratske probleme, potičući samozapošljavanje mladih, razvoj inkubatora i start up tvrtki i projekata za mlade osobe.

- Iluzorno je vjerovati da će se nezaposlenost mladih, koja je problem ne samo na razini države ili regije, već i na razini Europe, riješiti nekim lokalnim akcijama – mišljenja je Maja. - Ako primjerice ostvarimo neke olakšice za mlade poduzetnike, ne možemo očekivati da će se svi nezaposleni mladi u gradu upustiti u poduzetničke vode, kao što ne možemo osigurati ni to da ti biznisi neće brzo propasti... Bojim se da je velika nezaposlenost realna perspektiva društva ovakvog uređenja, a to stvarno ne može puno promijeniti Savjet mladih Grada Splita. Ono što možemo jest poticati dobre ideje i kvalitetne inicijative, djelovati lokalno, pokušati rješavati probleme dugoročno i ostaviti dobre temelje za one koji će doći nakon nas – govori Maja.

Hoće li i oni lajati na zvijezde i mokriti uz vjetar kao što se to jedino moglo pokraj vodećih pasivaca? Hoće li uspjeti nešto promijeniti i izboriti se za zajednički cilj, bez obzira na različita mišljenja i osobne interese? Vrijeme će pokazati.

Izabrani, ali u mjesec dana nemaju vremena niti za odgovoriti na mail

Podsjetimo, krajem siječnja održana je konstituirajuća sjednica Savjeta mladih Grada Splita te je za predsjednika izabran Frane Radelja, a za njegovu zamjenicu Marina Milošević. Ovo savjetodavno tijelo Gradskog vijeća čini još devet članova: Dadić Mario, Bašić Marijan, Milaković Tomislav, Žižić Ivan i Lozančić Josipa te jedino četvoro članova koji su odgovorili na putem maila postavljena pitanja - Bačić Ante, Udiljak Mislav, Karačić Maja i Vučica Josipa.