U Zagrebu o osnaživanju mladih

04_02_2015 / 19:08h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: MMH
U Zagrebu o osnaživanju mladih

Otvorene su prijave za konferenciju koja će se u sklopu aktivnosti strukturiranog dijaloga na razini Europske unije održati u Zagrebu. Na konferenciji će mladi i osobe koje rade s mladima iznositi stavove i predlagati ideje iz područja osnaživanja mladih.

Otvorene su prijave za nacionalnu konferenciju koja će se, u sklopu aktivnosti strukturiranog dijaloga na razini Europske unije, održati 24. veljače u Zagrebu. Na konferenciji će mladi i osobe koje rade s mladima iznositi stavove i predlagati ideje iz područja osnaživanja mladih, s naglaskom na osnaživanje za pristup pravima i sudjelovanje u političkom životu.

Zaključci konferencije doprinijet će nacionalnom izvještaju u kojem će se sumirati i zaključci online ankete, rasprava, tribina, fokus grupa, radionica i drugih aktivnosti na lokalnoj razini. Aktualnoj fazi procesa prethodilo je definiranje teme i ključnih pitanja na europskoj razini, a uslijedit će izvođenje zaključaka na temelju nacionalnih izvještaja zemalja članica Europske unije. O zaključcima će se raspravljati ponovno na nižim razinama, nakon čega će se konačni zaključci uputiti svim članicama na usvajanje.

>> Počeo razgovor o kolačima, pristupu pravima i sudjelovanju mladih 

Organizatori pokrivaju troškove smještaja, prehrane i puta (javni prijevoz) za sve sudionike, a online prijave otvorene su do 12. veljače. Prilika je to i da mladi i osobe koje rade s mladima upoznaju osobe sličnih interesa, ostvare nove kontakte i čuju iskustva iz različitih dijelova Hrvatske.

Konferenciju organizira Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Nacionalnom radnom skupinom za strukturirani dijalog s mladima koju čine predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU te Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj.

Do 15. veljače otipkaj svoje stavove i ideje u anonimnoj online anketi!

Svoj doprinos strukturiranom dijalogu mladi mogu do 15. veljače dati i ispunjavanjem anonimnog online upitnika na www.eupita.eu u kojem se u dvadesetak pitanja traže ideje kako bi se moglo potaknuti sudjelovanje mladih u odlučivanju i kako ih informirati o mogućnostima sudjelovanja. Također se traže stavovi o utjecaju Učeničkih vijeća i Studentskih zborova, povjerenju prema političarima, ideji spuštanja dobne granice za pravo glasa i uvođenju kvota za broj mladih u npr. Saboru ili Gradskom vijeću.

I Info zona sudjeluje u strukturiranom dijalogu

Info zona će doprinos strukturiranom dijalogu, odnosno nacionalnom izvještaju, dati realizacijom fokus grupa u kojima sudjeluju mladi i donositelji političkih odluka. U suradnji sa lokalnim organizacijama Održivi otok iz Jelse, Buđenje sa Šolte, Argonauta iz Murtera te Maro i Baro iz Dubrovnika već je realizira fokus grupe u Dubrovniku, Jelsi i Grohotama.

Fokus grupe realiziraju se u sklopu projekta I nas se pita kojeg provodi Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj a financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. U sklopu projekta, Zajednica informativnih centara za mlade realizirat će više od 20 fokus grupa diljem Hrvatske te na taj način uključiti više od stotinu mladih i donositelja političkih odluka.

Član Info zone, kao predstavnik Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj, sudjeluje u radu Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog s mladima.