Tko te pita? EU pita!

17_01_2015 / 11:21h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Tko te pita? EU pita!

- Tko te pita? EU pita! - slogan je koji ne asocira slučajno na slasnu pitu od jabuka, a uz koji će mladi i donositelji političkih odluka u Hrvatskoj sjesti za isti stol te razmjenom ideja i stavova doprinijeti strukturiranom dijalogu o osnaživanju mladih.

 - Tko te pita? EU pita! - slogan je koji ne asocira slučajno na slasnu pitu od jabuka, a uz koji će mladi i donositelji političkih odluka u Hrvatskoj sjesti za isti stol i razmjenom ideja i stavova doprinijeti strukturiranom dijalogu na razni Europske unije te tako postati dio velikog kolača. Aktualna je tema - osnaživanje mladih, s naglaskom na osnaživanje za pristup pravima i sudjelovanje u političkom životu.

Za ukusnu pitu važan su sastojak dobre jabuke, a za strukturirani dijalog ključni su sudionici mladi i donositelji političkih odluka koji svoje ideje i stavove o aktualnoj temi iznose na različite načine - putem anketa, online rasprava, tribina, fokus grupa, radionica… Na taj način donositelji političkih odluka izravno su upoznati s problemima, težnjama, željama i potrebama mladih. Kao što bez jabuka pita ne bi bila od jabuka, tako dijalog bez unaprijed definiranih koraka, trajanja i teme ne bi bio strukturiran.

>> Prijave za konferenciju na kojoj je jedna od tema i strukturirani dijalog

Recept za strukturirani dijalog nije kompliciran - nakon što se na europskoj razini definiraju tema i ključna pitanja, na lokalnoj razini se od mladih i donositelja političkih odluka traže odgovori koji se objedinjuju u nacionalne izvještaje iz kojih se ponovno na europskoj razini izvode zaključci o kojima se raspravlja ponovno na nižim razinama da bi se nakon definiranja konačne verzije zaključci uputili svim članicama EU na usvajanje. I sve to u 18 mjeseci.

Dodaj svoj dio kolača - otipkaj svoje stavove i ideje u anonimnoj online anketi!

Svoj doprinos strukturiranom dijalogu mladi najlakše mogu dati ispunjavanjem anonimnog online upitnika na www.eupita.eu u kojem se u dvadesetak pitanja traže ideje kako bi se moglo potaknuti sudjelovanje mladih u odlučivanju i kako ih informirati o mogućnostima sudjelovanja. Također se traže stavovi o utjecaju Učeničkih vijeća i Studentskih zborova, povjerenju prema političarima, ideji spuštanja dobne granice za pravo glasa i uvođenju kvota za broj mladih u npr. Saboru ili Gradskom vijeću.

U fokus grupama razgovarat će više od stotinu mladih i donositelja političkih odluka u Hrvatskoj

Zajednica informativnih centara za mlade realizirat će više od 20 fokus grupa diljem Hrvatske od čega će fokus grupe u Dalmaciji realizirati Info zona u suradnji s lokalnim organizacijama - Održivi otok iz Jelse, Buđenje sa Šolte, Argonauta iz Murtera te Maro i Baro iz Dubrovnika. Zaključci fokus grupa doprinijet će nacionalnom izvještaju kojim će Hrvatska dati doprinos strukturiranom dijalogu na razini Europske unije. Fokus grupe realiziraju se u sklopu projekta I nas se pita koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a više informacija dostupno je na www.zajednica-icm.hr.

Strukturirani dijalog na razini EU započeo je 2009. i u četvrtom je ciklusu, sa četvrtom temom

Proces strukturiranog dijaloga na razini Europske unije provodi se od 2009. godine te su do sada provedena tri 18-mjesečna ciklusa s temama: zapošljavanje mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu te društvena uključenost mladih. Aktualni četvrti ciklus za temu ima osnaživanje mladih te se provodi od srpnja 2014. do prosinca 2015. godine. Za provedbu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj zadužena je Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima čiji su članovi predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.