Više od 80 filmskih premijera

20_08_2013 / 15:21h  |  Autor: I.Z.
Više od 80 filmskih premijera

Na Splitskom filmskom festivalu ove godine bit će prikazane redom hrvatske premijere filmova, neke čak i europske, a službeni program obogaćen je nizom radionica, prezentacija i predavanja.

Od 14. do 21. rujna Split će biti u znaku 18. izdanja Splitskog filmskog festivala - Međunarodnog festivala novog filma. Ovogodišnji moto, Odgovornost / Optimizam  / Tolerancija, i činjenicu da najstariji međunarodni filmski festival u zemlji ove godine postaje punoljetan, reflektira i sam program festivala sastavljen od filmova koji su prikazani i nagrađivani na mnogim svjetskim festivalima. Unatoč znatno smanjenim sredstvima, na festivalu će biti prikazane redom hrvatske premijere filmova, neke čak i europske, pa time festival zaslužuje titulu po mnogima programski najznačajnijeg hrvatskog filmskog festivala.

>> Nauči pa snimi 3D
>> Volontiraj i zaviri u svijet filma


Ove godine bit će prikazana 34 dugometražna filma, 48 kratkometražnih filmova i jedna TV mini serija, a službeni program obogaćen je nizom radionica, prezentacija i predavanja. U pripremi su i događanja koja će upotpuniti splitsku kulturno-turističku ponudu.

Pogledajte i post-talibanski Afganistan iz perspektive ženskog zatvora

Središnji dio programa čini konkurencija iznimno raznovrsnih 9 dugometražnih filmova među kojima i nekoliko dugometražnih prvijenaca mladih talentiranih autora. Odgovornosti kao temi korespondiraju filmovi snažne, često implicitne, socijalne poruke.

U okviru konkurencije kratkometražnih filmova biti će prikazana 43 filma raznovrsa su prema žanru, tematici i filmskoj vokaciji, a svi se barem u jednom segmentu uklapaju u tematsko trojstvo ovogodišnjeg festivala.

Doks program donosi svojevrstan presjek različitih društvenih situacija, istovremeno globalnih i lokalnih, potičući na dijalog između prošlog i sadašnjeg. Prikazat će se tako i alegorija suvremene Grčke, film K vuku prikazan na 63. Berlinaleu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, te Nema burka iza rešetaka koji prikazuje post-talibanski Afganistan iz perspektive ženskog zatvora.

Na izlaženje iz okvira, umjetničkih i svakodnevnih, i ove godine poziva sekcija Frame extended. Ljubiteljima umjetnosti bit će zanimljiv film Shirley - visions of reality austrijskog avangardnog filmaša Gustava Deutscha koji slaže priču korištenjem 13 kinematografski oživljenih djela američkog slikara Edwarda Hoppera.

Film sniman tajno i bez dozvole a redatelju je zabranjen rad u Iranu

U festivalsku temu Tolerancije posebno dobro se uklapa sekcija Gender s filmovima koji preispituju rodni identitet. Gledatelji će moći pogledati i film Wildness redatelja i umjetnika Wu Tsanga kojeg je Filmmaker Magazine ove godine proglasio jednim od 25 novih lica nezavisnog filma.

Sekcija Odrazi/Reflections prikazuje život i rad nekoliko redatelja i umjetnika - od onih široj publici manje poznatih, poput iranskog redatelja koji snima vesterne, do kultnih redatelja čiji je rad obilježio 20. stoljeće.

Poseban program nudi niz zanimljivih i raznovrsnih sadržaja tako i film Navučen zastor sniman tajno i bez dozvole, a supotpisuje ga nagrađivani iranski redatelj Jafar Panahi kojem je Iranu zabranjen rad te se nalazi u kućnom pritvoru.

Splitski filmski festival ove godine priprema i iznimnu multimedijalnu atrakciju kao dio globalnog projekta Times Squarea Midnight Moment.

Sve dodatne informacije o programu možete pronaći na webu festivala >> www.splitfilmfestival.hr