18. STFF je već počeo

10_09_2013 / 01:05h  |  Autor: I.Z.
18. STFF je već počeo

Početak 3D filmske radionice najavio je i skori početak filmskog programa 18. Splitskog filmskog festivala koji će se svečano otvoriti u subotu u kinu Central.

Početak 3D filmske radionice koja je organizirana u sklopu 18. Splitskog filmskog festivala najavio je i skori početak filmskog programa.

>> Više od 80 filmskih premijera


Svečano otvaranje održat će se u subotu 14. rujna u 22 sata u kinu Central nakon kojeg će se prikazati film Navučen zastor. Film je sniman u tajnosti a potpisuje ga nagrađivani iranski redatelj Jafar Panahi koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru. Također, na otvaranju će Peteru Kubelki, jednom od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika u svijetu, biti uručena Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika.

U bogatom filmskom programu koji će se u Splitu prikazivati od 14. do 21. rujna ističu se sedmodjelna TV mini serija Vrh jezera oskarovke Jane Campion koju mnogi filmski kritičari uvrštavaju u svoje must see popise televizijskih serija te posljednji film poznatog američkog glumca Rivera Phoenixa Tamna krv, na čijem je snimanju 1993. iznenada i preminuo, a redatelj George Sluizer uspio ga je dovršiti tek 2012. nakon što je uspio spasiti snimke od uništenja.