Split je spreman za Akupunkturu

04_10_2013 / 11:57h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Jovana Miletić
Split je spreman za Akupunkturu

Splitsko urbano tkivo posljednjih je godina pretrpjelo nebrojene traume i terapija mu definitivno neće škoditi a prvi korak učiniti će pet timova mladih stručnjaka pod vodstvom desetorice mentora.

Akupunktura je, prema definiciji, terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igle u specifične točke na koži pacijenata uspostavlja ravnoteža vitalne energije koja struji kroz organizam. Akupunktura grada za cilj ima slične efekte, ali na kompleksan organizam javnog prostora. Splitsko urbano tkivo posljednjih je godina pretrpjelo nebrojene traume i terapija mu definitivno neće škoditi a prvi korak učiniti će pet timova mladih stručnjaka pod vodstvom desetorice mentora. Interdisciplarni tim u Split stiže u sklopu europskog projekta Akupunktura grada – radionicu na kojoj će sudionici od 7. do 11. listopada upoznati Varoš i predložiti idejna rješenja među kojima će stručni žiri odabrati radove koji će ići u izvedbu.

– Akupunktura grada je projekt je pokrenut od strane Društva arhitekata Zagreba koji traje dvije godine, sufinanciraju ga Europska unija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i lokalne zajednice, a u Splitu se održava posljednja u nizu od pet radionica – kaže Dragan Žuvela, dopredsjednik Društva arhitekata Splita i jedan od suorganizatora radionice. Radionice su održane u Beogradu, Skopju, Zagrebu i Sarajevu, a činjenicu što se Split našao u društvu glavnih gradova država domaćina treba zahvaliti sekciji mladih DAS-a – MASA – koji su svojim angažnamom na radionici Marjan privukli pozornost DAZ-ovaca.

– Nakon održane radionice Marjan 2011: upala pluća grada, iz DAZ-a smo primili ponudu za sudjelovanje u projektu Akupunktura. Sve se odvilo jako brzo, vremena za odluku je bilo malo, ekipirali smo se, posložili obaveze, i odlučili se pridružiti ostalima – objašnjava Frane Dumandžić, voditelj sekcije mladih MASA, jedan od suorganizatora.

U Akupunkturi će sudjelovati i djeca iz kvarta, sa kojom će Davorka Perić (DAZ) održati jednodnevnu radionicu, a mamac za zainteresiranu javnost je svakako prezentacija projekata koja će se održati u školi Marjan u petak.

Projekt mladih arhitekata naišao je na podršku gradskih službi – osim što će se dio programa odvijati u školi Marjan i prostorijama Gradskog kotara Varoš, na radionici će se sudionici imati priliku konzultirati sa komunalcima, a u žiriju će, osim Ane Grgić (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Alena Harapina (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), Ivice Mitrovića (Umjetnička akademija Split) i Deana Stubnje (DAS) biti i Ana Đeldum, gradonačelnikova savjetnica za odnose s javnošću.