S4S: Iza nas ne stoje prazne riječi

13_03_2013 / 17:44h  |  Autor: Bruno Petrušić  |  Foto: s4s arhiva
S4S: Iza nas ne stoje prazne riječi

S4S je udruga studenata Sveučilišta u Splitu koja je s radom počela 2008. godine u vrijeme studentskih prosvjeda. - Mnogi su na Sveučilištu shvatili da iza nas ne stoje samo prazne riječi, nego da uistinu djelujemo - zaključuju u razgovoru o svom radu.

Studenti za studente Split (S4S) je udruga studenata Sveučilišta u Splitu koja je s radom počela 2008. godine u vrijeme studentskih prosvjeda, a usmjerena je prema zaštiti prava studenata i poboljšanju studentskog standarda. Danas udruga broji tridesetak aktivnih članova, studenata sa svih sastavnica Sveučilišta, koji su raspodijeljeni u četiri S4S tima: portal, radio, humanitarci i marketing. O udruzi S4S, njihovim projektima i planovima za budućnost, razgovarali smo s Romanom Caktaš i Ivanom Bačelić-Grgićem.

- S4S je udruga kojoj je cilj animiranje studenata na kvalitetno provođenje slobodnog vremena, odnosno na rad na sebi i rad za dobrobit društvene zajednice u kojoj živimo pa su i naši projekti usmjereni prema tim ciljevima. Naravno, posebno smo osjetljivi na studentska pitanja pa se trudimo boriti se za svoja prava i poboljšati studentski standard – započinju priču o svojoj udruzi, ističući S4S Card kao uspješan projekt koji je prošle akademske godine studentima nudio popuste na raznim mjestima i tako direktno pozitivno utjecao na studentski standard.

U studenom volontiraju, u prosincu daruju, u siječnju pišu žalbe i pohvale...

Ponosno ističu i suradnju s UNICEF-om iz koje je proizašao humanitarni tim S4S koji je do sada imao nekoliko uspješnih akcija poput volontiranja u raznim udrugama, akcije Igračka jedna osmjeha vrijedna, zatim kuhanje beskućnicima u skopu akcije O la la...

- Studeni je bio mjesec volontiranja, prosinac darivanja, a u siječnju smo proveli akciju Knjiga žalbi i pohvala koja je imala velikog odjeka među studentima te je vrhunac bila S4S večer na kojoj su sudjelovali brojni dekani i rektor Pavić. Mjesec ožujak je tematski posvećen kulturi, pa u skladu s tim radimo na nizu aktivnosti koje će doprinijeti kvalitetnijem kulturnom životu studenata – objašnjavaju svoj koncept djelovanja u kojem im je svaki mjesec tematski određen.

U ožujku su tako pokrenuli fotografski i literarni natječaj za studente pod nazivom STudenti/ce u mom oku! te filmske večeri petkom u domu Hostel. Putem S4S Portala i svoje Facebook stranice daruju studente besplatnim tečajevima i ulaznicama za kulturna događanja, a najavljuju i organizaciju retro-plesnjak. Također, na svom portalu szssplit.hr te u radio emisiji koja se emitira petkom u 18h na Radio Suncu kroz razgovore predstavljaju studente Umjetničke akademije, ali i već poznate splitske umjetnike.

Upravo su dobri projekti najbolja pozivnica da se i sami aktivirate

- Mnogi su na Sveučilištu shvatili da iza nas ne stoje samo prazne riječi, nego da uistinu djelujemo - naša djela i projekti govore za nas – objašnjavaju tajnu iznimno uspješne suradnje sa Sveučilištem, od profesora i dekana do rektora i Studentskog centra.

- Kad je u pitanju sveučilišni studentski Zbor, stvari su malo drugačije jer mi nastojimo biti samostalni u onome što radimo, ali svaka komunikacija je sasvim korektna sa Zborom. Druge udruge pratimo, promoviramo, podržavamo, s nekima i blisko surađujemo i držimo kako sve studentske udruge trebaju raditi najbolje što mogu tako da se stvori ozračje pozitivne konkurencije. Upravo su dobri projekti studentskih udruga najbolja pozivnica studentima i studenticama da se i sami aktiviraju – zaključuju S4Sovci.

Ovaj tekst je realiziran u suradnji sa inicijativom Split Misli