Knjiga žalbi: Učimo s miševima!

01_02_2013 / 21:31h  |  Autor: Antonia Stipić
Knjiga žalbi: Učimo s miševima!

Vježbe u Kaštelima, cijene školarina, useljenje nove zgrade, neopremljenost, učenju u društvu miševa... tek su neke od tema koje su dekani komentirali na predstavljanju rezultata akcije Knjiga žalbi i pohvala.

Udruga Studenti za studente okupila je u četvrtak u Sveučilišnoj knjižnici brojne studente, dekane, prodekane i rektora te predstavila rezultate akcija Igračka jedna osmjeha vrijedna gdje su darivali mališane u KBC Firule te Knjiga žalbi i pohvala u koju su studenti pisali komentare na studentski standard i kvalitetu obrazovanja.

Na vježbe putuju čak do Kaštela, a rok dovršetka nove zgrade je - nepoznat

Studente Prirodoslovno matematičkog, Pomorskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta zanimalo je kada će se napokon useliti u nove prostore na kampusu Visoka. Trenutno imaju predavanja na različitim lokacijama u Split, a na vježbe putuju čak do Kaštela. Prisutni dekan Nenad Kuzmanić nije ponudio rješenje za studente koji moraju sami plaćati troškove putovanja, a od poboljšanja je najavio novu web stranicu fakulteta.

Rektor Ivan Pavić nije znao mitski datum dovršetka nove zgrade čiji je izvođač posrnuli splitski Konstruktor, ali se pohvalio da će do drugog semestra biti dovršen susjedni studentski dom. Prodekanica PMF-a Milica Klaričić - Bakula priznala je neorganiziranost fakulteta kao posljedicu nedostatka prostora i zapitala se kada studenti stignu učiti s obzirom da imaju predavanja po cijeli dan, ponekad i u bizarnim terminima.

Pomorce pak osim prostora muči i nedostatak prakse, a kupljena oprema i simulator čekaju useljenje u novu zgradu, ali su barem riješeni problemi sa certifikatima - napomenula je prodekanica za nastavu Merica Slišković.

Uče s golubovima i miševima te nasipavaju prilaz fakultetu

Dok spomenuti fakulteti makar vide svoje buduće nove zgrade, studenti splitskog Filozofskog fakulteta nisu te sreće. Žale se na derutnost dvorana u kojima im društvo prave golubovi i miševi te dislociranost predavanja. Sami su nedavno organizirali nasipanje polumočvarnog prilaza prostoru klerikata na Trsteniku gdje se održava dio nastave. Dekan Marko Troglić je u odgovoru istakao poboljšanja u uređenju nekih dvorana, ali i nastojanja da se riješe i druge zamjerke studenata .

Seljakanje po gradu, državi, ali i izvan nje nešto lakše pada studentima Kineziologije koji bi htjeli bolju opremljenost dvorana, a fakultetu nedostaje i kadrova - rekao je dekan Boris Maleš. Međutim, uzdaju se u svoje resurse pri rješavanju problema te zagovaraju izgradnju sportskog dijela kampusa.

Studenti Ekonomije hvale zgradu, a žale se na opremu


Studenti Ekonomskog fakulteta među pohvalama navode prostor fakulteta dok se žale na raspored kolokvija, visoke školarine, neopremljenost info laba. Dekan Željko Garača najavio je nova računala u informatičkim laboratorijima, opravdao cijene školarina kao utemeljene te istakao da je veliki dio profesora pozitivno ocijenjen u studentskim anketama.

Susjedni FESBovci u Knjizi žalbe naveli su raspored kolokvija, neusklađenost Ekonomije i FESBa pri izvođenju studija Industrijskog inženjerstva te ignoriranje potrebe za njemačkim kao izbornim jezikom. Rektor Pavić je neodređeno, umjesto odsutnog dekana Podruga, odgovorio na pitanja istaknuvši da je FESB-ov model kolokvija smatrao dobrim te da se radi na boljem usklađivanju spomenutog studija.

Terenska nastava košta, a građevinarstvo je u krizi

Nova dekanska zvijezda Alen Harapin mahom je hvaljen od studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su se požalili na nedostatak izborne nastave, loša i spora računala, malu knjižnicu, ali i manjak praktičnog rada. Terenska nastava košta, a građevinarstvo je u krizi kaže dekan, poznat po nedavnom pismu ministru u kojem je britko nabrojao probleme obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Mali korak u rješavanju takvih teškoća u zemlji znanja su i ovakve inicijative koje omogućavaju bolju komunikaciju dekana i studenata te mimoilaze birokratske šumove u slanju poruka. Nadamo se da će rezultirati i konkretnim poboljšanjima u uvjetima studiranja.