Svibanj nas nije zaustavio

08_06_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Svibanj nas nije zaustavio

Odustali smo od plana da pauzu od događanja u prostoru Info zone započnemo u lipnju pa još ne donosimo osvrt na kraj sezone, nego na njenu svibanjsku završnicu.

Odustali smo od plana da pauzu događanja u prostoru Info zone započnemo u lipnju, pa ste do sada već imali priliku prisustvovati predstavljanju udruge F&ST i Večerima modernih društvenih igara - Ajmo se igrat!, a u nastavku donosimo osvrt na završnicu ove sezone - od putopisa, preko Kvizanja, Književnog generatora, izložbi i Male škole sociologije, do radionice sa Tonijem Milunom.

>> Pročitaj program za lipanj

Mjesec smo započeli ponedjeljkom i nastavkom Škole programiranja, Tečaja hrvatskog znakovnog jezika i Filmske radionice, a nastavili u utorak druženjem Filmskog kluba. Utorak su zaključili sociolozi - Što je film bez sociologije donio je dokumentarni film Hrvoja Mabića, 4. majmun, a povodom projekcije, u Info zoni je gostovao dr.sc. Darko Hren sa Katedre za psihologiju splitskog Filozofskog fakulteta.

Prvi tjedan svibnja zaključile su još jedne, Svetom Duji unatoč (Ili zahvaljujući?) odlično posjećene Večeri modernih društvenih igara, a sljedeći smo tjedan započeli uz otprilike jednak broj ljudi na Književnom klubu. Rekordnih četrdesetak srednjoškolaca analiziralo je Kiklopa i Preobraženja. Svibanj je donio još jednu priliku za besplatno testiranje znanja stranog jezika uz Test your English koji su omogućili Udruga Sudskih tumača i prevoditelja (Udruga Stip) i Jezični centar Sintagma.

U finalu Kvizanja osam timova je, nakon šest tematskih kvizova, demonstriralo opće znanje. Pobjednici su nagrađeni kartama za predstavu DICA Gradskog kazališta mladih.

U trećem tjednu svibnja ponovno smo pred punom Info zonom ugostili Snežanu Radojičić, književnicu koja na biciklu osvaja svijet. Ovoga puta predstavila je putopis Nomad, koji prati njeno dvomjesečno putovanje biciklom kroz Tursku. Zabilježili smo i ponovno druženje ekipe u Filmskom klubu, a u srijedu smo otvorili prvu izložbu u svibnju.

Na Izložbi keramike radova polaznika radionice i udruge Srce, predstavljeni su radovi koje su izradile sudionice radionice koje je od ožujka u Info zoni održavao Artist Vito u Info zoni, te radovi nastali na radno-okupacijskim radionicama članova Udruge osoba sa cerebralnom paralizom Srce. Dan poslije održana je posljednja ovosezonska Mala škola sociologije na temu Rodna ravnopravnost uz gošću dr.sc. Valeriju Baradu sa Zadarskog sveučilišta, a u petak je održan još jedan Književni generator. Gošće Luize Bouharaoue bili su Marija Rakić Mimica i Marijo Glavaš, koji su pričali o svijetu književnosti i svojim prvim koracima na književnoj sceni.

Pretposljednji tjedan svibnja otvorili smo izložbom Luke Mimice, na kojoj je mladi akademski kipar prezentirao radove od epoksidne smole u kojoj zarobljava jadranske plaže i otoke. Radionica financijske pismenosti Tonija Miluna očekivano je izazvala ogroman interes, više od stotinu prjavljenih, pa je održana i u petak i subotu. Sudionici su učili ispravno razumjeti ugovore koje potpisuju u financijskim ustanovama te o važnosti upravljanja osobnim financijama i osnovama kamatnog računa i njegove primjene na obračun kredita, stambene štednje, dječje štednje i slično.

Svaki tjedan zaključili smo u sitnim satima nedjelje, u punoj Info zoni i uz Večeri modernih društvenih igara - Ajmo se igrat! Posljednjeg dana svibnja zaključili smo i mjesec - druženjem filmofila u Filmskom klubu te Književnom kritikom kojoj je tema bio Ljubavni roman Ivane Sajko i koja je nagovještaj sve češćih suradnji Info zone i udruge iTHEom.