(Se)Zona ipak nije gotova!

26_05_2016  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Mate Žaja
(Se)Zona ipak nije gotova!

Mislili smo sezonu događanja u Info zoni završiti u svibnju, ali - nećemo. Preživjeli smo katastrofalne odluke aktualne gradske vlasti, preživjet ćemo i Vladin udar na civilno društvo - ako ni vi ne budete šutjeli!

Mislili smo sezonu događanja u Info zoni završiti u svibnju, ali - nećemo :) Ima još vremena za predstavljanje nove udruge, za novu izložbu, za još jedan razgovor o naslovima s državne mature, za upoznavanje Francuske, za druženja uz društvene igre i rasprave o filmu, za rezimiranje sezone, za predstavljanje primjera dobra prakse rada s mladima, za konzultacije u sklopu petog ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima na europskoj razini... 

PROGRAM INFO ZONE U LIPNJU

Predstavljanje udruge F&ST / 1. 6. u 20:00
Večeri modernih društvenih igara - Ajmo se igrat! / 4. i 18. 6. u 20:00
Književni klub: Posljednji Stipančići + Dundo Maroje / 7. 6. u 19:30
Francuska večer / 8. 6. u 20:00
Strukturirani dijalog s mladima - regionalne konzultacije / 13. 6.
Filmski klub / 14. i 28. 6. u 19:00
Tombola i after sezone / 16. 6. u 21:00
Rad s mladima - primjeri dobre prakse / 17. 6. u 14:00
Stripaški kružok: Kostja Ribnik / 19. 6. u 20:00
Izložba Ibrahima Malle: Sirija kroz desetljeće / 21. 6. u 12:00


Ljubitelji fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike - 1. lipnja u 20 sati ste u Info zoni! Članovi novoosnovane Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST predstavit će svoj dosadašnji rad, u koji se ubraja i gotovo trideset večeri društvenih igara u Info zoni, te se prisjetiti prvog i najaviti drugo izdanje konvencije fantastike, igre i znanstvene fantastike FantaSTikon.

Više od četrdeset igrača u Info zoni na više od trideset stupnjeva u zraku vjerojatno ne bi bila dobra kombinacija Večeri modernih društvenih igara. Zato ćemo prije ljetne stanke odigrati još samo dvije partije - 4. i 18. lipnja u 20 sati. Možete donijeti svoje igre ili se pridružiti drugim igračima pa možda i naučite igrati neku novu igru.

Svibanjsko druženje Književnog kluba trebalo je biti posljednje u ovoj sezoni, no pojavilo se gotovo 50 maturanata. Poželjeli su još jedno druženje i ponovno naručili dvostruki program. Ostalo je samo zapisati da su Posljednji Stipančići i Dundo Maroje tema druženja koje će se održati 7. lipnja u 19.30.

U lipnju će, zahvaljujući europskom nogometnom prvenstvu, Francuska biti glavna sportska tema, a francuski jezik i kultura bit će tema Francuske večeri koja će se 8. lipnja u 20 sati održati u Info zoni. Polaznici različitih škola jezika predstavit će Francusku kroz jela, pjesme, igre, kratka predavanja i scenske nastupe.

Koje životne vještine mogu omogućiti mladima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi - pitanje je na koje će 13. lipnja u Splitu odgovore tražiti osobe koje rade s mladima te predstavnici Savjeta mladih i jedinica lokalnih i regionalnih samouprava. Regionalne konzultacije održavaju se u sklopu petog ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima na razini Europske unije. U sklopu konzultacija, uz gostovanje predstavnika Mreže mladih Hrvatske, aktualizirat će se i provedba Garancije za mlade i rad s NEET skupinom mladih - nezaposlenim mladima koji se ne educiraju te im prijeti poseban rizik od siromaštva i dugotrajne nezaposlenosti.

Koliko je ekipa Filmskog kluba zagrižena za film pokazuje i činjenica da će oni svoja druženja nastaviti i kad se završi sezona događanja u Info zoni. U 19 sati možete im se pridružiti 14. i 28. dana lipnja. Dovoljno je kod kuće pogledati ranije dogovoreni film pa se na druženju prepustiti otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija. Prostor Info zone često zamijene nekim još opuštenijim okruženjem pa nije zgorega na vrijeme provjeriti koje je mjesto susreta, ali i koji je idući film na repertoaru.

Odgodili smo kraj sezone pa smo i prigodno druženje, svojevrsni after sezone, iz svibnja prebacili u lipanj. Uz originalnu informativnu tombolu 16. lipnja u 21 sat rezimirat ćemo rezultate protekle sezone događanja u Info zoni te još jednom podsjetiti zašto su udruge bitne.

U petak, 17. lipnja, u 14 sati predstavit će se primjeri dobre prakse rada s mladima. Osim kataloga usluga i aktivnosti za mlade koje provode organizacije civilnog društva i institucije na području Splitsko-dalmatinske županije, predstavit će se i projekt Job Club for Youth karlovačke udruge Carpe Diem, koji je znatno doprinio zapošljivosti mladih.

O svom novom strip albumu Re-Adaptik i fanzinu Stripnjak, čiji treći broj promovira ovog ljeta, iz Sarajeva u Split sa Svagijem dolazi pričati Kostja Ribnik. Novi Stripaški kružok održat će se u nedjelju, 19. lipnja, u 20 sati.

U ljeto ćemo ući sa izložbom fotografija. Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, Gradsko društvo Crvenog križa Split 21. lipnja u Info zoni otvara izložbu fotografija Sirija kroz desetljeće koja je već gostovala u nekoliko hrvatskih gradova. Fotografije Ibrahima Malle nastale su u Siriji prije rata te u izbjegličkim kampovima među kojima je i onaj u Slavonskom Brodu te prikazuju koloplet tragedija i humanosti. Izbjeglice u bijegu od strahota rata i djelatnike i volontere Hrvatskog Crvenog križa koji pomažu pod geslom - mi vidimo ljude.

Prije paklenih vrućina planiramo kraju privesti i Školu programiranja i Tečaj Hrvatskog znakovnog jezika i Filmsku radionicu, a i druženje polaznika radionice stripa moglo bi na ljetno pauzu. Uz regionalne konzultacije u sklopu strukturiranog dijaloga s mladima koji se provodi na europskoj razini, čeka nas i organizacija niza lokalnih konzultacijskih sastanaka sa mladima i donositeljima političkih odluka. Ni jedna udruga, pa ni Info zona, ne može izbjeći izvještavanje o provedenim projektima i apliciranje na nove natječaje čime ćemo također ispuniti ljeto, pripremajući se za nove stotine mladih koji će od jeseni ponovno svaki mjesec dolaziti u Info zonu. Preživjeli smo katastrofalne odluke aktualne gradske vlasti, preživjet ćemo i Vladin udar na civilno društvo - ako ni vi ne budete šutjeli!