Prepoznaj nasilje u vezi!

23_03_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: freeimages.com
Prepoznaj nasilje u vezi!

Sudionici radionice neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje u bliskim vezama. Rezultati istraživanja upozoravaju da je nasilju u vezama izložen svaki treći srednjoškolac ili srednjoškolka.

Prethodnih sezona imali smo izniman interes za radionice o prevenciji nasilja u bliskima vezama te ćemo ove godine ugostiti radionicu Lige za prevenciju ovisnosti. Sudionici radionice Ljubav ne boli?! neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje u bliskim vezama. Radionica će održati u srijedu, 30. ožujka, u 19 sati u Info zoni, a prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u ožujku
>> Prijavi se na klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Rezultati istraživanja koje su u studenom 2012. godine provele liječnica školske medicine mr.sc. Josipa Glavaš i sociologinja Roberta Matković upozoravaju da je nasilju u vezama izložen svaki treći srednjoškolac ili srednjoškolka na širem splitskom području. Više od 72% ispitanih na otocima Hvaru, Visu i Braču te gradovima Trogiru, Omišu i Sinju bilo je izloženo verbalnom, 39% tjelesnom, 32% emocionalnom te 11% seksualnom nasilju. Nakon što su bili izloženi bilo kojoj vrsti nasilja, više od četvrtine nije poduzelo ništa. Istraživanje je upozorilo i da tek nešto manje od trećine ispitanih smatra da žene, kad kažu - ne, misle - da, a da je ljubomora način na koji se iskazuje ljubav smatra više od 40% ispitanih. Udaranje djevojke kao prihvatljivu reakciju na prevaru prihvatljivim je ocijenilo 13,54% ispitanih.

Aktivnost se realizira u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.