Žurimo predstaviti Zonu u ožujku!

22_02_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mate Žaja
Žurimo predstaviti Zonu u ožujku!

Program u ožujku toliko je dobar i toliko je sadržajan da žurimo predstaviti ga tjedan dana ranije! Nastavljaju se neke aktualne edukacije, no tu je još 20-ak različitih događanja na kojima možete sudjelovati.

Program u ožujku toliko je dobar i toliko je sadržajan da žurimo predstaviti ga tjedan dana ranije! Nastavljaju se Škola programiranja i radionica stripa, a nakon ispitnih rokova, nastavlja se i Tečaj hrvatskog znakovnog jezika, no tu je još 20-ak različitih događanja na kojima možete sudjelovati.

PROGRAM INFO ZONE U OŽUJKU

Književni klub: Antigona
/ 1. 3. u 19:30
Radionica komunikacije / od 2. 3. u 18:00*
Potencijali fortifikacijskih objekata - šibenska praksa / 3. 3. u 18:00
Jel' ti sad jasno?! - kampanja o nasilju među mladima / od 4. 3.
theFILMitself - promocija časopisa o filmu / 4.3. u 19:00
Biciklopopravljaonica / 5. 3. od 12:30 do 16:30
Večeri modernih društvenih igara - Ajmo se igrat! / subotom od 19:30
Izložba: Muškarci, žene i jezik / 7. 3. u 19:30
Filmski klub / 8. i 22. 3. u 19:00
Kvizanje: Glazbene legende / 9. 3. u 20:30*
Radionica keramike / od 11. 3. u 17:00*
ESN show: Always Mov'in / 14. 3. u 19:00
Što je film bez sociologije: Djeca tranzicije / 15. 3. u 19:00
Radionica o prevenciji vršnjačkog nasilja / 16.03. u 13:00*
Filmska radionica / od 21. 3. u 20:00*
Putopis: Japan / 23. 3. u 20:00
Stripaški kružok / ODGOĐENO za 15. 4.
Mala škola sociologije: Beskućnici i beskućništvo / 29. 3. u 19:00
Radionica o prevenciji nasilja u bliskim vezama / 30. 3. u 19:00*
Stripolerancija - izložba stripa / 31. 3. u 20:00

*Besplatno je, prijavi se na klub.infozona.hr!

Šesto druženje Književnog kluba održat će se već na početku mjeseca - u utorak, 1. ožujka, u 19:30. Novo druženje opet će za temu imati naslov s državne mature, a ovog puta riječ će biti o Sofoklovoj tragediji Antigona. Iako će Ireni Delongi Nešić, voditeljici kluba, opet u najvećem broju sugovornici biti srednjoškolci, Književni klub otvoren je za sve zainteresirane.

Trodnevna radionica komunikacije Ja u kupe, ti u špade tijekom tri srijede, od 18 do 20 sati, sudionicima će ponuditi načine za izbjegavanje nesporazuma, nerazumijevanja i verbalnih sukoba. Uz praktične vježbe usvojit će osnove asertivne komunikacije. Naučit će kako komunicirati, kako izreći svoje mišljenje i svoje stavove, kako razumjeti stajalište drugog i drugačijeg te kako iznositi konstruktivne kritike. Radionica počinje 2. ožujka, a prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Obnove šibenskih tvrđava primjer su dobre prakse u iskorištavanju europskih fondova, ali i iskorištavanja potencijala fortifikacijskih objekata. Zašto je Šibenik tako uspješan te što bi sve Split mogao sa svojim bedemima i tvrđavama saznat ćemo u četvrtak, 3. ožujka, u 18 sati, na predavanju Potencijali fortifikacijskih objekata - šibenska praksa, kada u Info zonu dolaze gosti iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika.

Gradsko kazalište mladih u partnerstvu s Info zonom od 4. ožujka pokreće kampanju Jel' ti sad jasno?! s ciljem senzibilizirana javnosti o nasilju među mladima. U sklopu kampanje 10. ožujka, od 10 do 13 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, održat će se okrugli stol, 18. ožujka u Gradskom kazalištu mladih premijerno će se izvesti predstava DICA, a prikazat će se i video spot te realizirati niz intervencija u javnom prostoru.

Ekipa zaljubljenika u filmsku analizu u petak, 4. ožujka, u 19 sati predstavlja drugi broj magazina theFILMitself u kojem, između ostalog, predstavljaju nove suradnike i donose razgovore s jednim od najutjecajnih filmskih analitičara današnjice, Davidom Bordwellom, te glavnom glumicom jednog od najlošijih filmova svih vremena, Juliette Danielle.

Splitska Biciklopopravljaonica ponovno prve subote u mjesecu otvara svoja vrata u Info zoni. Od 12.30 do 16.30 svi zainteresirani mogu besplatno ukloniti kvarove na biciklu, učiniti ga funkcionalnijim i sigurnijim te naučiti održavati svoj bicikl. Također se mogu pridružiti volonterskom timu Udruge Permakultura Dalmacija koja je organizator Biciklopopravljaonice.

Večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat!
u ožujku će doći do 20. izdanja, a brojnošću igrača već su Info zonu pretvorile u popularno destinaciju subotnje večeri. Igrači se svake subote od 19.30 mogu za stolom pridružiti ekipi FantaSTikona, naučiti igrati neku novu igru ili donijeti svoje omiljene društvene igre.

Ususret Danu žena Udruga sudskih tumača i prevoditelja otvorit će u ponedjeljak, 7. ožujka, u 19.30 izložbu Muškarci, žene i jezik s ciljem osvještavanja i naglašavanja utjecaja jezika na društvo i podređen položaj žena u društvu. Izložbu su pripremile Branka Šegvić i Tanja Radmilo, sociološki osvrt dala je Blanka Čop, a autor fotografija je Edi Matić. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Iako je ekipa Filmskog kluba već više od godine dana ustrajna u otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija koje se nalaze u filmovima, rado za stol primaju nove sugovornike. Nova druženja planiraju se 8. i 22. ožujka u 19 sati.

Peto kolo Kvizanja predzadnja je prilika za mjesto u velikom finalu, a pitanja sastavlja ekipa radija KLFM. Pobjedu kola i veliko finale izborit će par koji 9. ožujka od 20.30 pokaže najbolje znanje o glazbenim legendama - i prije svega se prijavi preko klub.infozona.hr!

Od 11. ožujka Artist Vito će u suradnji s Info zonom održavati višemjesečnu besplatnu radionicu keramike. Radionica će se održavati petkom, od 17 sati, a polaznici će imati priliku kroz praksu učiti izrađivati uporabne i dekorativne predmete u različitim tehnikama. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

U sklopu kampanje Mov'in Europe, organizacija Erasmus student network Split u ponedjeljak, 14. ožujka, u 19 sati održat će ESN show - Always Mov'in. U formi talk showa predstavit će iskustva različitih mobilnosti. Gosti će govoriti o svojim iskustvima studentskih razmjena, ali i mobilnosti zbog volontiranja, rada, putovanja i sporta.

U ciklusu Što je film bez sociologije udruga Imaginacija u utorak, 15. ožujka, u 19 sati prikazat će film Djeca tranzicije. Zagrebački dokumentarist Matija Vukšić donosi priče četvero djece koja su na različite načine taoci svojih roditelja. Jurica Pavičić film je opisao kao - frontalni napad na državu Mamića, Keruma i Nives Celzijus.

Prva u nizu radionica koje će Liga za prevenciju ovisnosti održati u Info zoni bavit će se prevencijom vršnjačkog nasilja i održat će se u srijedu, 16. ožujka, u 13 sati. Sudionici radionice (Ne)moćna/an pred drugim?! osvijestit će što je nasilje, kako ga izbjeći te kako reagirati. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Filmska radionica koju će voditi iskusni snimatelj i redatelj Erik Lončar održavat će se ponedjeljkom od 20 do 22 sata, a počet će 21. ožujka. Polaznicima će se kroz teoriju i praksu prenijeti temeljna znanja o kreiranju filma i filmskoj teoriji koju će sredinom lipnja primijeniti u snimanju kratkometražnog filma. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Sredinom prošle godine splitski izviđači posjetili su Japan, a u srijedu, 23. ožujka, u 20 sati posjetit će Info zonu. Lada Štefek ispričat će, između ostalog, kako danas živi Hirošima i koliko se razlikuje život japanske obitelji u Nagasakiju od hrvatske obitelji u Splitu, ali i što su tamo radili nešto više od dva tjedna i zašto su Česi do Japana putovali Škodom.

Na još jednom Stripaškom kružoku Ivan Svaguša će ponovno ugostiti zanimljive sugovornike, a na tebi je da u petak, 25. ožujka (ODGOĐENO za 15. 4.), dođeš u 20 sati u Info zonu i podržiš splitsku strip scenu :)

Novo predavanje u ciklusu Mala škola sociologije u utorak, 29. ožujka, u 19 sati bavit će se temom beskućništva. Uz Katarinu Kružičević, mag. sociologije, udruga Imaginacija ugostiti će Đordanu Barbarić, predsjednicu udruge Most koja vodi splitski Centar za beskućnike.

Prethodnih sezona imali smo izniman interes za radionice o prevenciji nasilja u bliskim vezama te ćemo ove godine ugostiti radionicu Lige za prevenciju ovisnosti. Sudionici radionice Ljubav ne boli?! neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje. Radionica će održati u srijedu, 30. ožujka, u 19 sati, a prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Posljednje događanje u ožujku bit će otvaranje izložbe stripa Stripolerancija. Odabrani radovi mladih autora govore o suzbijanju govora mržnje, razvoju tolerancije i multikulturalnosti te borbi protiv nasilja nad ženama. Nastali su na radionici koja je počela u listopadu prošle godine te je na njoj sudjelovalo više od 40 mladih. Izložba će se otvoriti u četvrtak, 31. ožujka, u 20 sati.

Ne zaustavljamo se do ljeta, a ni onda...

Do ljeta već možemo najaviti radionicu Tonija Miluna o financijskoj pismenosti, Street art radionicu, ciklus predavanja mladih znanstvenika Moozgavci, radionicu Manipulacija jezikom, nove radionice Lige za prevenciju ovisnosti, književne večeri, nova druženja Književnog kluba, nove Stripaške kružoke, nova putopisna predavanja, nastavak ciklusa Što je film bez sociologije i Mala škola sociologije, nova druženja Filmskog kluba, Kvizanje o filmu i veliko finale Kvizanja...

Aktivnosti se realiziraju uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.