Potencijali fortifikacija

29_02_2016  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Martina Vuković, arhiv
Potencijali fortifikacija

Obnove šibenskih tvrđava primjer su dobre prakse u iskorištavanju europskih fondova, ali i iskorištavanja potencijala fortifikacijskih objekata. Zašto je Šibenik tako uspješan te što bi sve Split mogao sa svojim bedemima i tvrđavama, saznat ćemo 3. ožujka u Info zoni.

Predavanje Potencijali fortifikacijskih objekata - šibenska praksa održat će se u četvrtak, 3. ožujka, u 18 sati u Info zoni. Zašto je obnova šibenskih tvrđava primjer dobre prakse u iskorištavanju europskih fondova i iskorištavanja potencijala fortifikacijskih objekata, odnosno što bi sve Split mogao sa svojim bedemima i tvrđavama, odgovorit će Gorana Barišić Bačelić iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u ožujku
>> Posjeti klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Izlaganje će predstaviti projekte obnove šibenskih tvrđava, ali i ukupni fortifikacijski sustav u gradu Šibeniku. Tvrđava sv. Mihovila revitalizirana je 2014. godine te je sa svojom ljetnom pozornicom u prvih 20 mjeseci postala jedno od najznačajnijih kulturnih središta grada i regije, što dokazuje preko 250 tisuća posjetitelja i nešto više od 40 večernjih događaja na ljetnoj pozornici. Projekt obnove tvrđave Barone, čiji sadržaji variraju od tradicionalne gastronomije do visoke tehnologije, dovršen je krajem siječnja ove godine, uz zapažen interes Šibenčana ali i šire hrvatske javnosti. Opsežni projekt revitalizacije treće šibenske tvrđave, sv. Ivana, nedavno je prijavljen na europske fondove. Ovim zahvatima zapušteni prostori unutar ili nadomak gradske jezgre su ne samo obnovljeni, već postaju i generatori novih ideja i sadržaja, kulturnog i turističkog razvoja šibenskog kraja.

- Želimo dati doprinos aktualizaciji teme iskorištavanja fortifikacijskih potencijala i učinkovitog upravljanja kulturno-povijesnim spomenicima u Splitu. Pokazati kako se kroz transformaciju i kvalitetnu organizaciju zapuštenog povijesnog prostora može pokušati transformirati grad u cjelini. Iz prve ruke čut ćemo kako su Šibenčani aktivirali lokalnu zajednicu, s kojim su se problemima neizbježno susretali i kako su ih rješavali - najavljuje Maja Karačić iz Info zone.

Aktivnost se realizira u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.