Pet gradova u ime jednakosti

11_04_2015 / 01:15h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Flickr.com
Pet gradova u ime jednakosti

Tjedan jednakosti obilježit će se od 13. do 17. travnja u gradovima Donji Miholjac, Rijeka, Pula, Split i Zadar. Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode udruge MIGRA, ZUM, UMKI, CINAZ te Info zona.

Tjedan jednakosti obilježit će se od 13. do 17. travnja u pet hrvatskih gradova – Donji Miholjac, Rijeka, Pula, Split i Zadar. Aktivnosti u lokalnim zajednicama provode udruge -članice Mreže mladih Hrvatske, koja je, uz udruge Cenzura plus i Centar za mirovne studije, partner na projektu U ime jednakosti u okviru kojega je Tjedan jednakosti organiziran.

– Dugo godina nam je bila ideja organizirati Tjedan jednakosti. Htjeli smo potaknuti što više mladih i što više udruga da se na kvalitetan način bave problematikom diskriminacije i promicanjem jednakosti. Natječaj na koji smo prijavili ovaj projekt činio se kao idealno mjesto gdje se ta naša ideja može ostvariti. Dobili smo priliku putem dva treninga educirati veliki broj mladih o tim temama te smo nakon toga odabrali pet udruga koje će provoditi Tjedan jednakosti u svojem mjestu – kaže Marin Živković iz MMH.

Treninzi su održani u Zadru i Samoboru a na njima su sudionici raspravljali o diskriminaciji te izradili inicijalni okvir projektnih prijedloga koji su na koncu rezultirali aktivnostima u Tjednu jednakosti.

– Ideja je bila i da Tjedan jednakosti uistinu ima raznolike aktivnosti, da se rade kulturne, umjetničke i sportske aktivnosti, da se udruge bave različitim problemima i da se fokusiraju na probleme njihove lokalne zajednice. Sve udruge koje provode Tjedan jednakosti bave se drugom ugroženom skupinom i sve na jednistven način pristupaju problemu – ističe Marin.

Generacijski jaz u Donjem Miholjcu

U Donjem Miholjcu ne postoje neke izrazito ugrožene skupine koje nisu integrirane u društvo kao što su možda pripadnici nacionalnih manjina ili osobe različitog seksualnog opredjeljenja, smatra Ivan Renta, voditelj projekta Tjedna jednakosti koji provodi udruga MIGRA.

– Tu postoji problem nedovoljne povezanosti svih stanovnika lokalne sredine. Iako Donji Miholjac raspolaže zavidnim brojem udruga i aktivnosti kojima se iste bave, građani i sami članovi drugih udruga o tome nisu upućeni i ne razumiju kako mogu sudjelovati i čime se pojedina udruga bavi – kaže Ivan i dodaje da je to posebno izraženo kroz generacijski jaz i nedostatak aktivnosti koje uključuju sudionike svih dobi.

Iz tog razloga, MIGRA je svoje aktivnosti u Tjednu jednakosti usmjerila ka postizanju razumijevanja i međusobnog uvažavanja te jačanju zajedništva i povezivanju građana svih dobnih skupina kroz radionice, razmjenu znanja i uključivanje mladih u aktivnosti kojima se tradicionalno bave stariji i obrnuto, te međugeneracijski koncert.

Pula: akcija u autobusu

Premda je uvriježeno mišljenje da u Istri nema problema s diskriminacijom, mladi Puležani imat će, vjeruju, čemu poučiti svoje sugrađane i potaknuti ih na razmišljanje putem javnih akcija koje organizira udruga ZUM u suradnji sa udrugom Korak.

– Mladi aktivisti i aktivistice će od ponedjeljka do četvrtka u javnom gradskom prijevozu prerušeni u razne likove iz prošlosti dočarati posljedice diskriminacije na osobe i društvo u cjelini, a zadnjeg dana Tjedna jednakosti bit će prikazan kratki film koji je nastao snimanjem aktivnosti u Puli tijekom Tjedna jednakosti – najavio je Patrik Lazić, koordinator aktivnosti.

Rijeka: položaj Roma kroz sport, rekreaciju i umjetnost

Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI će se u svojim aktivnostima fokusirati na probleme s kojima se susreću pripadnici romske zajednice.

– Budući da je problema mnogo i da je nemoguće u relativno kratkom vremenskom periodu ukazati na svaki od njih i pri tome značajnije utjecati na rješavanje ili povećavanje svijesti o tim istim problemima, bavit ćemo se isključivo položajem u zajednici, nejednakosti i socijalnoj isključenosti Roma – kaže Samir Rizvić, voditelj projekta.

Općeniti cilj projekta jest promicanje jednakosti Roma kroz sportsku rekreaciju, kulturu, umjetnost i glazbu posebice među mlađom populacijom, a samim time i razvoj održivog odnosa među pripadnicima romskih manjina i pripadnika ostalih građana u lokalnoj zajednici, kaže Samir.

– Uključivanje kroz rekreaciju smatramo ključnim za privlačenje mlađe populacije budući da se na taj način postiže razvijanje socijalnih vještina, kreativnost, samopoštovanje i orijentacija prema cilju – dodaje on.

Riječani će također događanja dokumentirati, te posljednjeg dana Tjedna prikazati kratki video uradak u kojem će se predstaviti razmišljanje Roma o ostalim skupinama u njihovoj lokalnoj zajednici ili šire, ali i mišljenje tih skupina o Romima.

Zadar za mlade iz alternativne skrbi

Zadarski CINAZ Tjedan jednakosti obilježit će kreativnim, sportskim i informativnim aktivnostima kojima je cilj stvoriti pozitivno ozračje za mlade iz alternativne skrbi te potaknuti vršnjačko pomaganje, sklapanje prijateljstava i druženja mladih u sklopu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i promoviranje vrijednosti volontiranja.

– Svaki dan u Tjednu jednakosti održavat će se različite radno-okupacijske aktivnosti: sportsko natjecanje mladih, volonterska akcija farbanja ograde Doma, radionica postavljanje mozaika po balkonima u Domu, javna tribina Volontiranje među mladima: Svačiji Dom u Gradskoj knjižnici Zadar kojom ćemo promovirati rad Doma i važnost volontiranja mladih u Domu kako bi se razbile predrasude o mladim štićenicima iz Doma u lokalnoj zajednici, a u petak će se održati koncert mladih zadarskih glazbenika na kojem će nastupiti studenstska klapa Aka Crescendo, duet No ordinary te učenici Gimnazije Franje Petrića – najavljuje Morana Rogić, voditeljica projekta.

Split: predavanje, izložbe, dokumentarac i kratke priče

Splitski Tjedan jednakosti, u organizaciji Info zone, donosi predavanje Ivana Bogdanovića na temu Kako se ponašati u društvu osoba s invaliditetom, izložbu fotografija, premijeru kratkog dokumentarnog filma, izložbu ilustracija i pasica stripa te čitanje najboljih kratkih priča pristiglih na prethodno raspisani natječaj - sve na temu jednakosti.

>> Pročitaj kako Info zona obilježava Tjedan jednakosti

U ime jednakosti

– Centar za mirovne studije je sredinom 2013. godine proveo istraživanje o zastupljenosti i indikatorima diskriminacijskih i ksenofobnih stavova. Studija je pokazala da su najčešći negativni stavovi usmjereni prema tražiteljima azila i azilantima, a zatim prema romskoj populaciji i srpskoj nacionalnoj manjini.
S druge strane, u 2012. i 2013. godini oživjeli su homofobni stavovi u društvu putem inicijative U ime obitelji, dok su rasprave u javnosti pokazale visoku razinu nerazumijevanja koncepta nediskriminacije, nedostatak tolerancije prema LGBT zajednici i vrlo jake ideološke suprotnosti sa zakonodavnom i praktičnom jednakosti svih građana.

Osim ove inicijative, bilo je sličnih akcija protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, gdje srpska populacija čini više od 33% stanovništva i prema tome ima pravo na uvođenje ćiriličnog pisma na javnim mjestima. Sve to ukazuje da je podizanje svijesti, edukacija i dekonstrukcija ideologije temeljene na apsolutnoj moći većine nad manjinama prioritet u borbi protiv diskriminacije – navodi Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

– Navedeno nas je potaklo da osmislimo aktivnosti koje su ujedinjene pod nazivom „U ime jednakosti“ a koje provode Centar za mirovne studije, Mreža mladih Hrvatske i Cenzura Plus. Sve tri organizacije imaju iskustvo rada na temi diskriminacije s naglaskom na specifične marginalizirane društvene grupe (mladi, izbjeglice, nacionalne manjine, žene, LGBT i osobe s invaliditetom) te su i aktivnosti dizajnirane prema potrebama tih grupa. Mreža mladih Hrvatske organizira Tjedan jednakosti s partnerskim organizacijama iz svog članstva, dok je Cenzura Plus nositeljica kampanje U ime jednakosti u sklopu koje će biti izrađen video Kako prijaviti diskriminaciju koji će građanima pojasniti koje institucionalne mehanizme imaju na raspolaganju za zaštitu sebe i svojih bližnjih.

CMS putem aktivnosti U ime jednakosti želi svoje radne kapacitete preusmjeriti s rada na poboljšanju zakonodavnog okvira. U tu svrhu, organiziramo konferenciju o načinima prikupljanja podataka o (ne)jednakosti koja će se održati početkom svibnja 2015. godine u Zagrebu. Uz konferenciju, sudjelujemo u radu Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2015 – 2020., organiziramo stručne edukacije za partnerske odvjetničke urede i pravnike/ce koji rade na pružanju pravne pomoći u organizacijama civilnog društva te kontinuirano pružamo pravnu pomoć osobama koje nam se obrate – kaže Cvijeta.