Opet Zona bez nasilja u vezi

06_02_2014 / 17:54h  |  Autor: I.Z.
Opet Zona bez nasilja u vezi

U Info zoni ponovno će se održati radionica namijenjena sprečavanju nasilja u vezama kojem je izložen svaki treći srednjoškolac ili srednjoškolka. Na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju.

 U Info zoni održat će se jednodnevna radionica namijenjena sprečavanju nasilja u vezama kojem je izložen svaki treći srednjoškolac ili srednjoškolka na širem splitskom području. Alarmantna je to statistika na koju su upozorili podaci istraživanja koje su u studenom 2012. godine provele liječnica školske medicine mr.sc. Josipa Glavaš i sociologinja Roberta Matković.

Više od 72% ispitanih na otocima Hvaru, Visu i Braču te gradovima Trogiru, Omišu i Sinju bilo je izloženo verbalnom, 39% tjelesnom, 32% emocionalnom te 11% seksualnom nasilju. Nakon što su bili izloženi bilo kojoj vrsti nasilja više od četvrtine ih nije poduzelo ništa. Istraživanje je upozorilo i da tek nešto manje od trećine ispitanih smatra da kad žene kažu - ne, misle - da, a da je ljubomora način na koji se iskazuje ljubav smatra više od 40% ispitanih. Udaranje djevojke kao prihvatljivu reakciju na prevaru prihvatljivim je ocijenilo 13,54% ispitanih.

>> Zona: U veljači nove radionice

Radionica Zona bez nasilja: Nasilje u srednjoškolskim vezama održala se već u siječnju, no zbog velikog interesa stručnih službi srednjih škola ponovno će se održati pod vodstvom psihologinja Janine Pavić i Tine Kvartuč u subotu, 15. veljače, od 12 do 17 sati. Srednjoškolci na radionici neće iznositi svoja iskustva, već će osvijestiti što je nasilje te se osnažiti za reakciju na nasilje. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na infozona.hr/radionica bez obzira na svoja ranija iskustva.