Novi Savjet mladih Grada Splita imat će 7 članova, a oni naknadu od 27 eura mjesečno

14_12_2023 / 18:01h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Novi Savjet mladih Grada Splita imat će 7 članova, a oni naknadu od 27 eura mjesečno

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita što znači da će se novi Savjet mladih birati prema odluci usklađenoj s aktualnim Zakonom o savjetima mladih. Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova Savjeta mladih Grada Splita već je ranije najavljen za proljeće 2024. godine.

Idući saziv splitskog Savjeta mladih tako će imati sedam članova koji neće imati zamjenike i oni će za svoj rad primati mjesečnu naknadu u iznosu 27 eura. U skladu s izmjenama, sastanci s Gradonačelnikom i Predsjednikom Gradskog vijeća održavat će se najmanje svako šest mjeseci. Ranije je visina naknade predsjednika/ice bila nešto veća, ukupan broj članova i zamjenika bio je čak 22, a zakon je predviđao tromjesečne sastanke s Gradonačelnik i Predsjednikom Gradskog vijeća.

U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita jedino je Info zona uputila svoje komentare i prijedloge. Osim kritike što izmjena kasni gotovo dva mjeseca i što o novoj odluci nije konzultiran aktualni Savjet mladih, uputili smo još 10-ak prijedloga i komentara

Nažalost, iako je, zbog ranijih manipulacija, izmjenama Zakona određeno da je glasovanje o članovima savjeta mladih javno, Grad Split nije prihvatio prijedlog da preciznije definira proces javnog glasovanje. Ostaje neprecizirano i koje će se informacije javno objaviti nakon glasanja pa ostaje za vidjeti u kojoj mjeri će čitav proces biti transparentan. Suprotno našem prijedlogu, ukoliko se utvrdi da prijava kandidata ne zadovoljava formalne uvjete, predlagatelj neće imati pravo žalbe. Odbijeno je još pet prijedloga za koje smatramo da su mogli doprinijeti kvalitetnijem radu Savjeta mladih, ali te manjakvosti moći će se nadomjestiti angažmanom budućih članova Savjeta mladih Grada Splita.