Noć muzeja u znaku Tesle

27_01_2015 / 09:34h  |  Autor: K. T.  |  Foto: nocmuzeja.hr
Noć muzeja u znaku Tesle

Noć muzeja 2015. održat će se 30. siječnja, a tema su ove godine izumi i otkrića Nikole Tesle. Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, knjižnica i drugih institucija, a u programu sudjeluju i brojni dalmatinski gradovi.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18 sati do 1 sat, a ulaz je na sve programe besplatan.

Tema ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističke ponude kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

 Proteklih devet godina hrvatske je muzeje tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360 tisuća posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednice s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom Nikola Tesla Smiljan kao glavnim partnerima, a u manifestaciji će sudjelovati više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta.

Split

Uz organizirano stručno vodstvo, u 18 i 19 sati u prostoru Podruma Dioklecijanove palače, za posjetitelje Noći muzeja priređena je i prezentacija o najnovijim arheološkim istraživanjiima provedenim u Podrumima Dioklecijanove palače. U Muzeju grada Splita djeca će se razveseliti pedagoško – edukativnom programu Danas sam upoznao… Papalića, Marulića, Dioklecijana, Prisku… s početkom u 18 i 19 sati, a uz program Pričam ti priču s početkom u 20 i 21 sat moći će se opustiti odrasli posjetitelji.

U Galeriji Emanuel Vidović možete pogledati izložbe Ante Verzotti – A propos Split i Art password u Galeriji Muzeja grada Splita. U Arheološkom muzeju, uz stalni postav, posjetitelji će moći razgledati izložbu Zlato i srebro srednjeg vijeka i uživati u glazbenom programu.
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika za posjetitelje nudi izložbu Knez Branimir, a za djecu je organizirana radionica Oslikani bookmark. Održat će se predstavljanje Demonstracija i primjena 3-D printera u muzejskoj struci, a prisutni će moći pogledati projekcije izabranih filmova iz 3. Međunarodnog festivala arheološkog filma.

Prirodoslovni muzej nudi organizirano razgledavanje privremenog stalnog postava Malakološke zbirke obitelji Bakotić u kojem se prikazuje bogatstvo morske malakofaune, izložbe  Raznolikost ribolovnih alata u Hrvata i 90 godina zbirke dr. Eduarda Karamana u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, a prisutni će moći uživati i u projekcijama dokumentarnih filmova.

U Etnografskom muzeju održat će se predstavljanje muzejske edukativne publikacije Ribarska avantura Vedrane Premuž Đipalo, projekta Peškarija koji je proveo učitelj Nediljko Mihanović u suradnji s učenicima osnovne škole Lučac, zatim predstavljanje knjige Priča o konobi Mikija Bratanića i projekta Mala filozofija: kamen ima dušu učenika osnovne škole Pojišan i učiteljice Anđele Babić.

U Pomorskom muzeju posjetitelji će imati prigodu vidjeti dvije izložbe fotografija; onu žalobnog konvoja brodova koji je 1914. godine prevezao tijela ubijenog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije od Metkovića do Trsta te izložbu fotografija Prvog svjetskog rata na Jadranu iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja. Kustosi Hrvatskog pomorskog muzeja Split i studenti povijesti Sveučilišta u Splitu predstavit će publici odabrane teme iz hrvatske pomorske povijesti u pojedinim muzejskim dvoranama, a brodski kuhar će u ambijentu parobroda Bakar kuhati fažol na mornarski.

U prostoru Info zone moći ćete razgledati izložbu završnih radova studenata Umjetničke akademije u Splitu. Na izložbi će biti predstavljeni Lina Aljinović, Dea Cerić, Dominik Duboković, Marina Ozretić i Katarina Sokol s radovima u medijima slikarstva i grafike.

Solin

Za posjetitelje Salone organizirat će se dva stručna vodstva po lokalitetima Manastirine i Episkopalni centar, u Noći muzeja uvijek posebno osvjetljenima, te tako omogućiti izvanredan doživljaj antičkog grada. Unutar zgrade Tusculuma će se po prvi put oku javnosti izložiti i dvije antičke skulpture, pronađene za vrijeme zaštitnih arheoloških istraživanja 2004. godine u moru pokraj Vranjca. Ova prezentacija bit će popraćena slikovnim materijalima s prikazima konzervatorsko-restauratorskih zahvata na statuama. Dramski program će izvesti studenti Glume Umjetničke akademije u Splitu kao izbor iz poetske proze Khalila Gibrana  Isus, sin čovječji. U glazbenom programu sudjelovat će poznata kantautorica Meri Cetinić, uz vokalnu pratnju Ivane Burić.

Organiziran je autobusni prijevoz koji povezuje Arheološki muzej u Splitu i Salonu, s polascima u 17.45 i 20.15, te s povratkom u 19.50 i 22.30.

Kaštela i Trogir

U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću otvorit će se skupna izložba Srcem o bezumlju, održat će se koncert klape Libar, a tijekom cijele večeri prikazivat će se DVD Split iza kantuna – spli'skin dvorima i pjacetama, kalama i valama od 1860. do 1960. autora Gorana Borčića.

U Muzeju grada Trogira posjetitelji će moći otkriti muzejske tajne, provjeriti kako izgleda novo izdanje muzejskih ulaznica i razgledati zbirku keramike Zlate Radej.

Šibenik

Program u Muzeju grada Šibenika počinje već od 17 sati, kada je organiziran Lov na blago za najmlađe posjetitelje. Od 18 sati posjetitelji će besplatno moći obići šibenski muzej i tvrđavu sv. Mihovila uz stručno vodstvo.

Muzej grada Šibenika u sklopu manifestacije organizira i posjet Jurlinovim dvorima u primoštenskoj Dragi, također uz stručno vodstvo. U suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba organizirana je i izložba Vic o plavuši koja prezentira stereotipe s kojima živimo. Izložba će biti predstavljena u Muzeju grada Šibenika. Posjetitelji će moći degustirati Starohrvatsku mišancu, jelo koje će biti pripremljeno za ovu manifestaciju.

Zadar

U Muzeju antičkog stakla u Zadru, osim stalnog postava, posjetitelji će moći razgledati dvije izložbe: Transparentna ljepota - staklo od renesanse do art decoa i Vino i staklo. Uz koncert Martine Thomas i Emila Šprljana bit će upriličena degustacija vrhunskih vina, a posjetitelji će uživo moći pogledati demonstraciju puhanja stakla i izrade staklenog nakita na plameniku.

U Narodnom muzeju Zadar posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija pristiglih na natječaj pod nazivom Brka mi moga, kao i izložbe Ante Brkan – u varošu, Povratak u prošlost , ali i dokumentarni film Lončari s otoka Iža.

Sinj

U Muzeju Cetinske krajine održat će se radionica Pišimo glagoljicom , predavanje o Numizmatičkoj zbirci Muzeja Cetinske krajine. Osim toga, posjetitelji će moći razgledati izložbu Likovni prikaz sinjskog Grada od 17. do 19. stoljeća, a bit će organizirano i razgledavanje stalnog izložbenog postava arheološke zbirke uz stručna vodstva muzejskih kustosa.

U Galeriji Sikirica, uz vođenje po postavu izložbe Stipe Sikirice, održat će se i predavanje Mislava Cvitkovića Univerzalni um Nikole Tesle, prezentacija rada Teslinog transformatora koju će održati Duje Giljanović i Dominik Jukić, kao i akustični koncert zagrebačke kantautorice Irene Žilić.

Dubrovnik

Dubrovački muzeji manifestaciji se već tradicionalno priključuju bogatim programom, koji se odvija na četiri različite lokacije: u Kneževu dvoru, žitnici Rupe, tvrđavi sv. Ivana te tvrđavi Revelin.

Program Dubrovačkih ljetnih igara predstavit će imaginacije i vizije Dubrovnika kakvim ga vide njegovi stanovnici, dok će djeca i mladi moći svoje ideje dodatno razviti na Maloj radionici dizajna. Svi zainteresirani će moći razgledati Festivalsku palaču uz vodstvo, s početkom u 20 sati.

U Noći muzeja sudjeluju i drugi dalmatinski gradovi, kao Knin, Imotski, Omiš, Supetar na Braču: dodatni detalji o programu mogu se pronaći na službenoj stranici manifestacije.